arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Jahalni center Starošinci (Starošinci, 07.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Javno pismo predsedniku vlade glede avtonomne kulturne cone Metelkova mesto

Ljubljana, 06/20/2006  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes na predsednika vlade Janeza Janšo naslovil javno pismo glede avtonomne kulturne cone Metelkova mesto:

"Dovolite mi, da se na vas obrnem v zvezi s pozivom, ki ga je name v teh dneh naslovil krizni štab Avtonomne kulturne cone Metelkova mesto. Obvestili so me, da namerava v teh dneh gradbena inšpekcija porušiti objekte na Metelkovi in me prosili za pomoč pri reševanju te krizne situacije.

Iskreno me čudi nerazumevanje pristojnih državnih institucij do AKC Metelkova in še toliko bolj osupel sem nad načrtovanimi represivnimi ukrepi, s katerimi se želi odpraviti in izničiti velike napore in dejavnosti v okviru Metelkova mesto. Avtonomna kulturna cona Metelkova mesto je po mojem mnenju odigrala prepoznavno in pomembno vlogo od osamosvojitve Slovenije naprej, tam so se vedno najintenzivneje dogajali zgodovinski procesi sodobne kulture. Danes je Metelkova mesto drugi največji prireditelj kulturnih programov v Ljubljani, vsako leto na Metelkovi poteka mednarodna Delavsko-punkerska univerza, v okviru katere se je vzpostavilo tudi priznano družboslovno in humanistično žarišče slovenske inteligence. Metelkova mesto se je uveljavila kot odprto in dinamično stičišče ustvarjalnosti na raznovrstnih področjih, družbene kritičnosti in strpnosti. Pomembno je, da kot taka mladim ponuja alternativne poglede na aktualne procese in vprašanja, jih spodbuja k aktivnemu, odgovornemu iskanju drugačnih rešitev v družbi ter jim s tem odpira tudi pozitivne perspektive za skupno prihodnost.

Na podlagi navedenih dejstev in posebne vloge AKC Metelkova, vas, spoštovani gospod predsednik, pozivam, da se z vso resnostjo seznanite s situacijo in posebej z zahtevami Kriznega štaba AKC Metelkova mesto ter v okviru svojih pristojnosti preučite možnosti, kako omogočiti, podpirati in spodbujati nadaljnje delovanje tega pomembnega kulturnega centra. Pričakujem, da bodo pristojna ministrstva in organi takoj ustavili načrtovane posege in raje v konstruktivni komunikaciji z vodstvom AKC Metelkova poiskali ustrezne rešitve za celovito ureditev njihovega statusa, ki bodo upoštevale vso specifičnost teh prostorov, neprofitne dejavnosti in neodvisne ustvarjalnosti. Nedopustno je namreč, da v središču Ljubljane dve strani druga drugi napovedujeta vojno, namesto da bi komunicirali in sodelovali. Pri tem bi želel, da vsi skupaj razmislimo, kakšen vzor dajemo našim otrokom, mladim, ko prepovedujemo, preganjamo in uničujemo njihovo pozitivno naravnano energijo, s katero želijo prispevati k boljšemu življenju in spreminjati družbo na bolje.

Spoštovani gospod predsednik, za razumevanje in vašo naklonjenost se vam vnaprej zahvaljujem."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani