arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Častna četa (Ljubljana, oktober 2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Dr. Drnovšek podelil deset odlikovanj

Ljubljana, 06/22/2006  |  sporočilo za javnost, govor


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes na posebni slovesnosti v Kristalni dvorani Predsedniške palače vročil deset odlikovanj.

Klikni za povečavoZ redom za izredne zasluge je dr. Drnovšek odlikoval dr. Jožeta Pučnika, posmrtno, velikega Slovenca in humanista, za življenjski prispevek k demokratizaciji, osamosvajanju in mednarodnemu priznanju Slovenije. Ob tem je dr. Drnovšek dejal (nelektorirano):

"Spoštovani, zdi se mi prav, da spregovorim nekaj besed ob tem odlikovanju, ki ni običajno odlikovanje. Gospod Jože Pučnik je zelo zaslužen za samostojno Slovenijo, za Slovenijo, kakršno imamo danes. Žal ga ni več med nami, da bi mu lahko izročili to odlikovanje osebno. Je pa njegov prispevek širši, ne samo k osamosvojitvi. Njegov prispevek je prispevek k zavedanju Slovencev o tem, kaj smo in kakšni bi morali biti. Njegov prispevek je bil prispevek k prebujanju Slovencev in šele to prebujanje in to zavedanje je potem pripeljalo tudi do konkretnih aktivnosti, akcij, ki so vodile v odločitev za osamosvojitev in tudi k njeni uresničitvi. Tudi po osamosvojitvi je dr. Jože Pučnik dal pomemben prispevek v slovenski politiki pri ustvarjanju naše države, zato sem seveda izbral sedanji trenutek petnajstletnice samostojnosti, da se ob tem trenutku spomnimo nanj z najvišjim odlikovanjem, ki ga lahko naša država podeli in da mu s tem na tak način povrnemo nekaj, kar nam je sam dal v tem obdobju. Prepričan sem, da bo v slovenski zgodovini dr. Jože Pučnik ostal zapisan kot eden izmed ključnih ljudi, politikov, ki so v najbolj pomembnem obdobju naše zgodovine dali morda tisti odločilni impulz, ko so se začele stvari premikati v pravo smer. Odlikovanje bomo hranili v Uradu predsednika države in tam bo na častnem mestu."

Klikni za povečavoDr. Drnovšek je z Zlatim redom za zasluge odlikoval prof. dr. Ljerko Glonar za življenjsko delo v slovenski transfuzijski medicini, posebej za zasluge pri odkrivanju in preprečevanju hemolitične bolezni novorojenčka, Nežo Maurer za življenjsko delo in ustvarjalni prispevek k slovenski književnosti in kulturi, prof. dr. Matejo Bohinjec za življenjsko delo v medicini, posebej za zasluge v imunogenetiki in istokompatibilnosti, prof. dr. Miroslava Stiplovška za življenjsko delo in pomemben prispevek k znanstveno raziskovalnemu in pedagoškemu delu v novejši slovenski zgodovini, Toneta Partljiča, za izjemno delo in zasluge pri razvijanju kulture v Republiki Sloveniji; Philippa Busquina za zasluge in pomoč pri načrtovanju raziskovalno-razvojne strategije Republike Slovenije in njenem uveljavljanju v Evropskem raziskovalnem prostoru (ERA).

Z Redom za zasluge je dr. Drnovšek odlikoval prof. mag. Pavla Mihelčiča za programsko odličnost, mednarodno umetniško odmevnost in predstavljanje slovenske sodobne glasbe pri vodenju mednarodnega festivala Svetovni glasbeni dnevi – Slovenija 2003.

Dr. Drnovšek je z medaljo za častno dejanje odlikoval Jeleno Vladimirovno Hostnik za podarjeno dokumentarno gradivo o slovaropiscu, jezikoslovcu, prevajalcu, publicistu, profesorju klasičnih jezikov Davorinu Hostniku, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja pomembno prispeval h krepitvi slovensko-ruskih kulturnih in znanstvenih stikov;

Za prizadevno delovanje pri razvijanju strokovnih rešitev v poslovni znanosti in njihovem prenašanju v prakso, povezovanju gospodarstva in kulture ter uveljavljanju ideje odličnosti na vseh področjih gospodarskega in družbenega življenja je dr. Drnovšek z medaljo za zasluge odlikoval Društvo ekonomistov Dolenjske in Bele krajine.

Slovesno prireditev podelitve odlikovanj je dr. Drnovšek sklenil z besedami (nelektorirano):

"Spoštovani, v veliko veselje mi je bilo podeliti odlikovanja za delo, za življenjsko delo na različnih področjih, od medicine, kulture, znanosti, v tem okviru pisateljem, glasbenikom, ekonomistom, pa tudi evropskemu komisarju za znanost. Vsak od vas je dal svoj prispevek na svojem področju, prispevek, ki ni samo enkraten, da bi se nanj pozabilo že jutri, ampak so vaši prispevki trajnega značaja. Zaznamovali so našo družbo, tudi našo sedanjost in bodo najbrž zaznamovali tudi našo prihodnost. Zato se vam v imenu vseh naših državljank in državljanov zahvaljujem za vaše prispevke, za vaše dosežke, za vaše delo in vam želim tudi v prihodnje uspešno nadaljevanje vašega dela in da bi tudi sami še naprej občutili sadove vaših rezultatov, vaših uspehov. Hvala lepa."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani