arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z avstrijskim predsednikom dr. Fischerjem (Zagreb, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pozdravno pismo na Frankofonski dan

Ljubljana, 03/20/2006  |  sporočilo za javnost


Predsednik dr. Drnovšek je udeležencem 8. Frankofonskega dneva v Celju namenil pozdravno pismo, v katerem je zapisal:

"Frankofonski dan je pomembna prireditev, ki združuje vse, ki se učijo in govorijo francosko, ne samo v Sloveniji, ampak po vsem svetu. Na ta dan se Slovenija s prireditvami, ki potekajo v okviru Frankofonskega dne, pridruži veliki frankofonski kulturno-jezikovni družini, v katero se uvršča več kot tretjina vseh držav na svetu.

Tradicionalna prireditev, ki v Celju poteka že osmič, razširja francoščino, francosko kulturo in civilizacijo tudi v slovenskem prostoru. Tudi njej gre zasluga, da je med učenci v Sloveniji vse več takih, ki se učite francoskega jezika. To je nadvse hvalevredno in upam, da se bo ta trend prenesel tudi v srednje šole in na univerze.

Znanje tujih jezikov je veliko bogastvo, ki nam v sodobnem svetu vse bolj razvejanih in neposrednih stikov pride še kako prav. Da bi lahko izkoristili skoraj neomejene možnosti, ki nam jih omogočajo nove tehnologije sporazumevanja in potovanj, da bi lahko tkali nova znanstva in prijateljstva z drugimi kulturnimi okolij, prebirali tuja literarna dela, se seznanjali s tujimi umetniškimi in strokovnimi dosežki, moramo poznati tudi tuje jezike. Francoščina med njimi zavzema prav posebno mesto, tudi zato, ker je v tem jeziku nastalo in še nastaja mnogo prvovrstnih umetniških stvaritev. Kar nekaj si jih lahko ogledate tudi v okviru Frankofonskega tedna v Celju. Tudi v naši širši domovini, Evropski uniji, je francoski jezik še kako prisoten in pomemben. Za uspešno poklicno pot jezikovno znanje ni več privilegij, je nuja za prav vsakogar.

Dovolite mi, da ob tej priložnosti čestitam prirediteljem Frankofonskega dneva, še posebej gospodu profesorju Slavku Deržku, vsem nastopajočim učencem, dijakom, študentom in mentorjem. Vsi z veliko dobre volje, vztrajnosti in pozitivne naravnanosti širite znanje francoskega jezika in kulture ter jima dajete privlačno in razgibano podobo. V posebno čast mi je, da lahko pozdravim tudi goste iz Francije in vse, ki ste omogočili, da se tudi letos odvija zdaj že tradicionalna prireditev. S prireditvijo, ki širi jezikovno in kulturno raznolikost v slovenskem prostoru, vsi skupaj dokazujete, da, kjer je volja, je tudi moč. Ali, kot bi rekli: Vouloir, c'est pouvoir."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani