arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
60-letnica Organizacije za prehrano in kmetijstvo - FAO (Rim, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike na obisku v Dolenjskih Toplicah in Črnomlju

Dolenjske Toplice, Občice, Črnomelj, 02/22/2006  |  sporočilo za javnost, izjava


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes mudil na obisku v občinah Dolenjske Toplice in Črnomelj.

Klikni za povečavo
Predsednik dr. Drnovšek se je med obiskom občine Dolenjske Toplice najprej srečal z županom Francijem Vovkom. Pogovarjala sta se o razvoju občine, poseben poudarek pa sta namenila položaju Kočevarjev staroselcev oziroma odnosu med občino in njihovim društvom.

Po pogovoru z županom je predsednik dr. Drnovšek v izjavi za javnost povedal (nelektoriran zapis):

Klikni za povečavo"Z županom sva se pogovorila o tem kako se občina razvija. Mislim, da lepo, da se dobro razvija. Precej pozornosti pa sva namenila vprašanju Kočevarjev staroselcev tudi zaradi nekakšnega spora, o katerem je slišati in zanimalo me je stališče, pogled župana na to vprašanje. Pogovoril pa sem bom tudi s predstavniki društva Kočevarjev staroselcev in bom skušal po svojih močeh prispevati k temu, da se kakršnakoli nasprotja razrešijo in da vidimo ali gre za objektivne probleme ali gre morda samo za subjektivne probleme, ki pač nastajajo v odnosih med ljudmi. Torej ne za problem med slovenskim večinskim narodom in pa recimo med predstavniki staroselcev Kočevarjev kot takih. Namreč kot država Slovenija želimo, da se spoštuje in pa tudi neguje stara kultura Kočevarjev. Oni so prispevali k razvoju slovenskega naroda, imeli so pomemben delež v naši zgodovini. Prav je, da to priznamo. Res je, da je 20. stoletje bilo težko, da je bilo veliko hudega storjenega na vseh strani. Ampak danes v moderni Sloveniji si želimo sobivanja, sožitja, spoštovanja naših pravic in torej v tem primeru tudi spoštovanja tradicije staroselcev, Kočevarjev. In tudi, če tako rečem, moja misija danes gre v to smer, da res vidim ali je tu kakšen problem, ali lahko kot država Slovenija kaj storimo, ali pa morda ne gre za take vrste problem, ampak gre bolj za morda povsem medčloveški problem, problem odnosov med posamezniki. To pa seveda potem nima nič z vprašanjem odnosa države do staroselcev."

Klikni za povečavoV nadaljevanju obiska se je predsednik dr. Drnovšek v vasi Občice srečal s predsednikom Društva Kočevarjev staroselcev Augustom Grilom in nekaterimi člani. V pogovoru, ki je bil odprt za medije, je med drugim povedal (nelektoriran zapis):

"Druga svetovna vojna je prinesla marsikaj... huda grozodejstva, hude krivice, tako hude situacije, da morda potem za nazaj skoraj ni mogoče vsega popraviti oziroma vzpostaviti neko stanje. Enostavno ni mogoče. In seveda moramo narediti tisto, kar se pač objektivno da."

"In bi ob tej priložnosti apeliral na vse, pa tudi na župane, tudi na vse občane, v tem primeru vaše občine, da razmislijo o tem odnosu, da spoštujemo drug drugega, da nadaljujemo z neko tradicijo sobivanja. Da je pravzaprav za nas neka dragocenost, da tukaj še obstaja vaš jezik, da je to neka posebnost, nekaj kar moramo pravzaprav spoštovati in negovati. Nobenega razloga ni, da bi se zato kdo čutil ogroženega.Taki časi so mimo in časi nestrpnosti morajo biti mimo. Časi nacionalizmov. Saj smo vendar videli kam to pelje, take nestrpnosti. Kakšno ceno pravzaprav smo vsi skupaj plačali za to. Vsi skupaj. Če že ni bila dovolj druga svetovna vojna, se je potem to ponovilo še v Jugoslaviji. Z grozno ceno. In mislim, da je to res osnova vsakega sobivanja, spoštovanje tudi tistih, ki so nekoliko drugačni po jeziku, ali po kulturi, vendar vsi smo ljudje, saj smo enaki ljudje z enakimi občutki, z enakimi pravicami, z enakimi pričakovanji. In to je izkupiček vsemu. Tako, da bi s tem sporočilom zaključil svoj današnji obisk in upam, da se bo ta odnos izboljšal. ... Nikakor pa ne gre tukaj za kakršen problem relacij matičnega naroda do vaše narodne skupnosti."

Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek je nato obiskal občino Črnomelj, kjer sta se z županom Andrejem Fabjanom pogovarjala predvsem o razvoju občine v zadnjih letih in o projektih, ki jih načrtujejo v prihodnje. Predsednik dr. Drnovšek je ocenil, da so danes možnosti za razvoj občine boljše kot v preteklosti. Navkljub upadanju delovnih mest v tekstilni industriji se odpirajo nova delovna mesta bodisi v novi poslovni zoni na območju nekdanjega rudnika Kanižarica bodisi na področju turizma.

Klikni za povečavo"Črnomelj in pa sploh ti kraji so izredno lepi. Prepričan sem, da se bo turizem, pa ne samo turizem sam po sebi, ampak tudi vzporedne dejavnosti, recimo ekološko kmetijstvo, da se bosta razvijala, da je v tem pravzaprav prihodnost. Ne samo Slovenije, ampak sploh Evrope in sveta. Tako, da sem zelo optimističen glede Črnomlja in sploh Bele Krajine. Prednosti se bodo pokazale v prihodnosti."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani