arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z veslaško reprezentanco Slovenije (Ljubljana, 06.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike vročil petnajst odlikovanj

Brdo pri Kranju, 12/13/2005  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes na posebni slovesnosti na Gradu Brdo pri Kranju vročil petnajst odlikovanj.

Klikni za povečavoSrebrni častni znak svobode Republike Slovenije so prejeli Štefan Šemrov, Miha Butara, mag. Marjan Fekonja, Ivan Smodiš, Gabrijel Rijavec, Jože Ranzinger in Leopold Čuček za izjemne zasluge pri uveljavljanju in obrambi samostojnosti in suverenosti Republike Slovenije. S Častnim znakom svobode Republike Slovenije za izjemne zasluge pri uveljavljanju in obrambi samostojnosti in suverenosti Republike Slovenije pa so bili odlikovani Vojko Adamič, Ivan Golob, Mihael Petrovič, dr. med., Miloš Šonc, Albin Mikulič, Boris Mikuš, Srečko Martinuč in Zlatko Vehovar.

Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek je odlikovancem čestital in povedal, da je bilo v času osamosvajanja ključnega pomena, da je Slovenija v sorazmerno kratkem času vzpostavila učinkovito obrambno strukturo, pri čemer so odlikovanci kljub nevarnostim in tveganjem neposredno sodelovali. Predsednik je tudi povedal, da sama diplomacija in politika ne bi bili dovolj in izpostavil pomen tega, da je slovenska obrambna struktura takrat pokazala svoje sposobnosti. Šele po tem, ko je nasprotni strani postalo jasno, da je Slovenija pripravljena in odločna v svoji obrambi, so bila možna resna pogajanja in tudi dogovor, najprej o umiku jugoslovanske vojske iz slovenskega teritorija in potem dejanska vzpostavitev slovenske suverenosti.

Predsednik dr. Drnovšek je v svojem nagovoru odlikovancem še povedal: "Po petnajstih letih se nam zdi to že malo odmaknjen čas, vendar sem prepričan, da vam je ostal trdno v spominu, tako kot je ostal tudi vsem nam drugim, slovenskim državljankam in državljanom. Po tistih usodnih dogodkih, ko smo v svoji zgodovini po dolgih stoletjih Slovenci le uspeli vzpostaviti svojo državo, je šel naš razvoj v drugačno smer, v pravo smer. Slovenija je postala ugledna država, članica Evropske unije in zveze Nato, letos predsedujemo Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi, vse to, kar je tistega leta 1990 izgledalo kot pravljica. Če bi nam to kdo takrat rekel, mu tega kar ne bi verjeli. Vendar ste bili takrat pripravljeni, da storite, kar je potrebno za domovino in slovenski narod, in zato je prav, da se slovenska država tega tudi danes ponovno spomni. Manevrska struktura narodne zaščite je bila kot skupna organizacija že odlikovana, vendar je prav, da kot posamezniki, kot glavni organizatorji dobite tudi posamična odlikovanja. K temu vam še enkrat iskreno čestitam v trdnem prepričanju, da ste si ta odlikovanja res zaslužili."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani