arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Portret (Zaplana, 11. februar 2006)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pogovor predsednika dr. Drnovška za Radio Slovenija in STA

Ljubljana, 09/30/2004  |  intervju


ikona avdioPosnetek pogovora s predsednikom (na strežniku RTV SLO)

S predsednikom republike dr. Janezom Drnovškom sta se o volitvah in odnosih s Hrvaško pogovarjali novinarki Mateja Železnikar, Radio Slovenija in Tatjana Žnidaršič, STA (neavtoriziran zapis).


- Gospod predsednik, v nedeljo so volitve. Imate kakšno sporočilo za volivce?

Dr. Drnovšek: Volitve so vedno pomembne in volitve za naše predstavnike v Državnem zboru morda še najbolj. So vsake štiri leta. Za štiri leta izbiramo poslance, izbiramo ljudi, ki bodo potem izbrali tudi vlado, ki nas bo vodila v naslednjih štirih letih, in mislim, da je to tako pomembna odločitev, da bi se vsak državljan, vsaka državljanka resnično moral/a prvič, resno ob tem zamisliti, kaj je najboljša možnost za prihodnje, in drugič, udeležiti volitev. Mislim, da je zelo pomembno, da izkoristimo to svojo pravico, tudi svojo možnost, da soodločamo o dogodkih v državi in razvoju države v naslednjih štirih letih. To bo zelo pomembno obdobje. Sedaj se bomo utrdili kot članica Evropske unije, začeli nek nov razvojni ciklus in upam, da bomo znali izvoliti res prave poslance, pravo vlado, ki bodo kos tem izzivom in nalogam za prihodnost.

- Vi boste določili oziroma izbrali mandatarja. Kaj boste storili v primeru tesnega izida?

Dr. Drnovšek: Izid utegne biti tesen, to se je pri nas že zgodilo in tudi dokaj pogosto v svetu. No, v tem primeru je izbor malo težji, izbor kandidata za mandatarja za novo vlado in tudi potem sestava večinske koalicije. Vendar če bo tako, se bom posvetoval s predstavniki poslanskih skupin, tistimi, ki bodo prišli v Državni zbor in na podlagi tega skušal ugotoviti, kdo ima največjo podporo, največjo možnost, da dobi večinsko podporo v Državnem zboru za to, da potem sestavi vlado. Težko pa je sedaj napovedati kaj več od tega.

- Torej ni nujno, da bi dobila mandatarstvo tista stranka, ki bi prejela na volitvah največje število glasov? V primeru tesnega izida seveda.

Dr. Drnovšek: Odprte so različne možnosti. Seveda, če bo posamezna stranka dobila relativno večino, torej ne absolutno večino, je kot stranka v najboljši poziciji, da dobi tudi mandat, vendar mora priti potem tudi do večinske podpore v Državnem zboru, torej do absolutne večine. Ob tem bo treba oceniti, ali ima za to možnost, in bo odločitev povezana s tem.

- Kaj pa odnosi s Hrvaško? Visoki evropski predstavnik za skupno zunanjo politiko Javier Solana je pozval k strpnosti in dialogu. Vaš komentar na te izjave.

Dr. Drnovšek: Z gospodom Solano sva zelo temeljito govorila tudi o tem vprašanju, tudi o številnih drugih kriznih žariščih v Evropi, v svetu, tako da je pravzaprav samo en del pogovora potekal o tem aktualnem vprašanju, problemu odnosov s Hrvaško. Seveda tudi sam vedno govorim o dialogu, tudi Solana, tudi Evropska unija, vedno je dialog tisti, s katerim moramo reševati probleme, ne z enostranskimi potezami in teh je bilo v zadnjem času nekaj. To sem tudi sam povedal v svojih izjavah, da jih je bilo nekaj na hrvaški strani. Res je, da je pri nas sedaj predvolilna atmosfera, da so bile nekatere akcije s tem povezane, vendar ne glede na to, to Hrvaške ne odvezuje, da bi morala delovati konstruktivno, partnersko, tudi v takšni situaciji. V prihodnje je to edina pot za vse nas, tako za Evropsko unijo kot za Slovenijo in pa Hrvaško.

- Kakšen pa je vaš komentar na najnovejši predlog Slovenije, da bi poiskali nekega posrednika, ki bi pomagal pri iskanju soglasja, dialoga med Slovenijo in Hrvaško.

Dr. Drnovšek: Ta možnost obstaja, imeli smo tudi že prej bivšega ameriškega sekretarja za obrambo Williama Perryja kot takšnega posrednika. Obe strani sta ga cenili, zelo ugleden je bil, navsezadnje predstavnik najmočnejše države v svetu. Vendar potem hrvaška stran ni pokazala velikega navdušenja za nadaljevanje oziroma za to, da bi sprejela njegove ocene. Torej, mediatorstvo je vedno možno, ampak državi morata biti potem dovolj odgovorni in resni, da tudi sprejmeta rezultate. Ne samo tiste, ki bi šli popolnoma v prid oziroma bi bili v skladu z njenimi interesi. Takšne situacije se vedno lahko rešujejo samo z nekimi kompromisi, kjer vsaka stran nekaj dobi in nekaj izgubi. Nikoli ne moreš vsega dobiti, seveda pa tudi ne vsega izgubiti. Mi smo že imeli takšen sporazum, pravzaprav ga imamo. Tisti, ki sva ga sklenila s premierom Račanom leta 2001. In dvomim, ali bo nek mediator ali pa tudi potencialna mednarodna arbitraža lahko našla kaj bistveno drugačnega, kot je bil ta sporazum. Najbrž bomo na koncu na tak ali drug način prišli do neke takšne rešitve, kot smo jo že našli bilateralno, ampak ena stran takrat še ni bila dovolj zrela, bolje bi rekel politično pripravljena, da bi sprejela nek kompromis, ki seveda ni zmaga, je pa uravnotežen kompromis.

- Menite, da je slovenska stran sedaj zrela, da bi recimo nadaljevala to tradicijo?

Dr. Drnovšek: No, ti tedni, o katerih zdaj govoriva, so malo specifični, so predvolilni, ampak sicer mislim, da je zrela in je že bila, že pred nekaj leti. Sam sem se takrat kot predsednik vlade veliko ukvarjal s tem vprašanjem. V dialog, posredno v pogajanja sem pritegnil ne samo predstavnike naše vladne koalicije ampak tudi naše opozicije. Nekako je bilo vzpostavljeno ozračje za to, da se sprejme neka rešitev, nek kompromis, čeprav ne povsem, torej stoprocentno po naši želji, ampak ob zavedanju, da to mora biti neka uravnotežena rešitev. In mislim, da smo takrat pripravili takšno ozračje. Tudi splošna klima v državi je že bila takšna. Mislim, da to lahko ponovno storimo, ko bo situacija spet dozorela.

- Vsekakor pa to po volitvah?

Dr. Drnovšek: No, to bo tako kmalu. In res je, da se takšna vprašanja nikjer ne rešujejo pred volitvami. Zato je tudi škoda, da je ta tema zašla v našo predvolilno kampanjo, in razumljivo je, da bo to lahko ponovno reševala vlada, potem ko bo po volitvah oblikovana. Takrat bo zelo dober čas, da poskusi vzpostaviti resen dialog z drugo stranjo in da se takrat pride do dokončne rešitve.

- Gospod predsednik države dr. Janez Drnovšek, hvala lepa.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani