arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na ogledu Kapucinskega samopstana v Škofji Loki (Škofja Loka, 17.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Slovenska kultura se bo v konkurenci z velikimi kulturami znotraj EU morala ponovno potrjevati

Ljubljana, 04/19/2004  |  govor


Klikni za povečavo
ikona avdioPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je na Kongresnem trgu v Ljubljani z otvoritvenim nagovorom udeležil otvoritve 9. slovenskih dnevov knjige



Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes na Kongresnem trgu v Ljubljani udeležil otvoritve 9. slovenskih dnevov knjige. Unesco je 23. april razglasil za svetovni dan knjige, ki ga v Sloveniji edini praznujemo pet dni. Prireditve ob svetovnem dnevu knjige, ki jih vodi Evald Flisar, potekajo pod sloganom: Podarimo knjigo. Predsednik republike je na otvoritveni slovesnosti v parku Zvezda uvodoma izrazil zadovoljstvo na razvitostjo bralne kulture pri nas. In dodal:

Klikni za povečavo"Slovenci tudi v času globalizacije, v času novih hitrih medijev, televizije in interneta, ne pozabljamo na knjigo in se dobro zavedamo, da je noben medij ne more nadomestiti. Edino knjiga nam lahko da neko trajno vrednost, priložnost za poglabljanje, za razmislek našega odnosa do sveta in tudi do samega sebe." V nadaljevanju je predsednik poudaril pomen tradicije za ohranjanje slovenske besede, še toliko bolj v času tik pred našim članstvom v EU, ko začenjamo novo poglavje v naši zgodovini.

Klikni za povečavo"Po eni strani v to novo poglavje vstopamo z najboljšim državnim statusom v naši zgodovini, z enakopravnostjo, z drugimi velikimi evropskimi narodi in državami. Po drugi strani pa se bo slovenska kultura in slovenska beseda morala v novem soočanju in v konkurenci z drugimi velikimi kulturami in jeziki ponovno potrjevati, se v tej konkurenci tudi obdržati. To bo naša glavna prednost, naša posebnost v EU, naša kultura, naše posebnosti, torej nekaj, s čimer lahko sami obogatimo ne samo sebe ampak tudi druge", je še dejal predsednik dr. Drnovšek in zbranim zaželel veliko užitkov pri branju dobrih knjig, pisateljem in pesnikom pa je želel, da bi uspeli napisati še več dobrih knjig. Izrazil je tudi prepričanje, da bo tudi država vedno bolj razumevajoča oziroma se bo vedno bolj zavedala kaj je pravzaprav njen sestavni del in kje so njeni temelji.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani