arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z madžarskim predsednikom dr. Solyomom (Zagreb, 14.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek nastopil na plenarnem zasedanju v Salzburgu

Salzburg, 05/22/2003  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je v okviru svoje udeležbe na 10. srečanju predsednikov držav Srednje Evrope danes nastopil na plenarnem zasedanju, ki ga je odprl avstrijski predsednik dr. Thomas Klestil. Zasedanje je bilo posvečeno vprašanju vloge in perspektive držav Srednje Evrope v bodoči razširjeni EU.

Predsednik dr. Drnovšek je v svojem nastopu poudaril, da se Evropa nahaja v zelo zanimivem obdobju, saj so medsebojni donosi pod vse večjim pritiskom, kot še pred pol leta. Iraška kriza je veliko spremenila, navkljub temu, da je po terorističnih napadih 11. septembra leta 2001 med Evropo in ZDA vladala velika solidarnost. Po vojni v Iraku, ki jo ZDA neposredno povezujejo z 11. septembrom, pa so se ti odnosi spremenili. V tem smislu je dobro, da so se pogajanja držav kandidatk za vstop v EU končala decembra lani v Kopenhagnu, saj bi jih bilo zaradi novih mednarodnih razmer verjetno zdaj težje zaključiti. Ob tem je predsednik izrazil upanje, da bo EU, tudi skozi razprave Konvencije, uspela narediti korak naprej. Sam sicer nima visokih pričakovanj, vendar bi bilo dobro, če bi bilo vseeno mogoče doseči kakršenkoli napredek. Predvsem pa je v dosedanjih razmerah pomembno, da se EU in ZDA zopet zbližata, saj je to pomembno tako za ZDA, EU, kot tudi ves svet. Vsekakor je položaj v svetu po koncu Iraške krize slabši, kot je bil prej. Združeni narodi so še dodatno izgubili na veljavi, EU je notranje razdeljena, NATO je ohromljen, ZDA pa so sicer dobile vojno, izgubile pa so tudi veliko prijateljev in zaupanja v svetu. Zato moramo vsi skupaj analizirati, kako je prišlo do tega in skušati izboljšati nastali položaj. Vsekakor pa velja poudariti, da sta projekta evropskega združevanja in transatlantskega partnerstva pomembna za stabilnost v svetu in sploh za prihodnost. Predsednik dr. Drnovšek se je zato strinjal s poljskim predsednikom, da obnova Iraka predstavlja dobro priložnost za vse vpletene, da znova najdejo skupni jezik. Tudi sicer bi bilo dobro, da bi se za Irak našla dolgoročna rešitev, tako da ta država ne bi več predstavljala nevarnosti za regijo. Za stabilizacijo razmer v tem delu sveta bi pomagalo tudi, če bi ZDA in EU stopili skupaj pri reševanju palestinskega vprašanja.

Glede razmer v Evropi je predsednik dr. Janez Drnovšek dejal, da je treba nadaljevati s procesom širitve po podpisu pristopnih pogodb v Atenah. Vsekakor se mora EU še naprej širiti, nove države članice pa morajo skupaj z že obstoječimi zagotoviti "evropsko perspektivo" za države Jugovzhodne in Vzhodne Evrope. Vsekakor ne sme biti nikomur vzeta perspektiva članstva v integrirani Evropi.

Predsednik je svoj nastop zaključil z ugotovitvijo, da je pred vsemi nami še veliko dela. Položaj v svetu je zapleten, to pa pomeni, da je medsebojna izmenjava mnenj tem bolj pomembna. Vsekakor lahko države Srednje Evrope prispevajo po svojih močeh k izboljšanju razmer.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani