arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z veslaško reprezentanco Slovenije (Ljubljana, 06.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Slovenski predsednik častni gost bavarskega ministrskega predsednika na otvoritvi Wagnerjevega festivala v Bayreuthu

Bayreuth, 07/25/2003  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes kot častni gost bavarskega ministrskega predsednika dr. Edmunda Stoiberja udeležil otvoritvene predstave Večni mornar oz. Leteči Holandec, Wagnerjevega festivala v Bayreuthu. Vabilo slovenskemu predsedniku na ta najimentinejši festival v Nemčiji je odraz prijateljskih odnosov med Bavarsko in Slovenijo.

Predsednik Drnovšek se je popoldne srečal z gostiteljem Stobierjem, ki opravlja dolžnosti ministrskega predsednika Bavarske že 10 let, ter se mu zahvalil za vabilo in obenem čestital ob ponovni izvolitvi na mesto predsednika CSU (Krščansko-socialne unije.) Sogovornika sta poudarila pomen tradicionalno zelo dobrih in bogatih odnosov med Bavarsko in Slovenijo, ki se odražajo v raznolikem sodelovanju na številnih področjih. Bogate odnose tako na kulturnem kot na gospodarskem področju, bi veljalo nadaljevati tudi z okrepitvijo sodelovanja na tehnološkem področju, sta še poudarila sogovornika ter izrazila prepričanje, da bo ZRN in tradicionalno Bavarska tudi v prihodnje naš zanesljiv partner v Evropski uniji. V luči našega prihodnjega članstva sta zlasti izpostavila potrebo po izmenjavi pogledov med Bavarsko in Slovenijo o aktualnih evropskih vprašanjih. V nadaljevanju sta izmenjala mnenja tudi o situaciji v JV Evropi. Slovenski predsednik je poudaril, da je konsolidacija JV Evrope slovenski interes tudi po vstopu Slovenije v Evropsko unijo, bavarski predsednik pa je pripomnil, da je ureditev razmer na tem področju tudi v interesu Bavarske, ki na tem območju vidi številne priložnosti za sodelovanje.

Slovenski predsednik je dr. Stoiberja ob koncu povabil, da prihodnje leto obišče Slovenijo. V Ljubljani bo namreč v maju oz. juniju na ogled razstava izvirnika Brižinskih spomenikov, listine, ki je tako zaznamovala slovenski narod.

Festival, ki se v mestu Wagnerjeve glasbe vsako leto začne prav 25. julija , je leta 1876, za izvedbo svojih del osnoval sam skladatelj Richard Wagner. Tesno je povezan z nastankom Wagnerjeve tetralogije Nibelunški prstan, ki ga sestavljajo opere Rensko zlato, Valkira, Siegfried in Somrak bogov. Otvoritvena predstava, tokrat je to romantična opera Večni mornar, ki sodi v Wagnerjev zgodnji opus, presega meje zgolj glasbenega dogodka, saj se v slavnostni dvorani na Zelenem griču zberejo osebnosti iz političnega, gospodarskega, kulturnega in družbenega življenja. Vsako leto je častni gost festivala predsednik ene od evropskih držav in letos je to slovenski predsednik.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani