arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z madžarskim predsednikom dr. Solyomom (Zagreb, 14.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Nagovor predsednika dr. Drnovška na slavnostni seji Občinskega sveta v Sevnici

Ljubljana, 11/11/2005  |  sporočilo za javnost, govor


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes udeležil slavnostne seje Občinskega sveta v Sevnici, kjer je bil tudi slavnostni govornik (nelektoriran zapis):


Klikni za povečavoVesel sem, da sem danes med vami. Prav je, da predsednik republike obišče Sevnico in ob tej priložnosti zaželim čestitke za vaš praznik in vam izrečem tudi vzpodbudo za vsa vaša prizadevanja, tudi priznanje za vse, kar ste do sedaj storili. Vem, da se ni lahko prebijati skozi številne težave in zagotavljati preživetja za vse ljudi. Vedno je treba iskati neke nove poti in načine. Vendar ste tako kot vsi Slovenci tudi v občini Sevnica velikokrat pokazali, da to zmorete, znate, da vedno najdete dobre poti naprej, prave izhode. In tudi huda neurja, naravna katastrofa, ki vas je prizadela, vas niso vrgla iz tira. Takšna nesreča je huda stvar, vendar se takrat pokaže marsikaj. Pokaže se, kako se odzovemo na to, kako smo solidarni, ali znamo iti skozi takšne preizkušnje na najboljši možen način. Mislim, da ste se tudi v tem primeru dobro odrezali. Tudi država mora v takšnih situacijah pokazati svoj del solidarnosti.

Klikni za povečavoVremenske katastrofe pa nas v zadnjem času na svetu vse bolj spremljajo. Tako kot nam napovedujejo znanstveniki, nas bodo v prihodnosti verjetno še bolj. Zaradi postopnega segrevanja ozračja se klimatske razmere spreminjajo in vedno več je, ali neurij s poplavami, ali vročinskih udarov s požari ali velikimi sušami in posledično lakoto, ali velikih vulkanov s katastrofalnim posledicami. Tega se moramo zavedati in to je eno od sporočil, ki jih skušam tudi sam dajati mednarodni skupnosti, pa tudi pri nas doma. Moramo pa se na to pripraviti. Vnaprej moramo pripraviti vse potrebno, preventivno, da se posledice takšnih pojavov, kadar se in če se zgodijo, zmanjšamo in omilimo. Po drugi strani se moramo pripraviti na učinkovito akcijo takrat, ko se to zgodi, in na solidarnost. Slovenija je lahko najbolj prizadeta ravno na takšen način, kot je bila vaša občina, skozi neurja in poplave. Morali bomo to sporočilo resno vzeti in narediti vse potrebno, da v prihodnje zmanjšamo posledice takšnih pojavov.

Klikni za povečavoDrugo sporočilo, ki ga skušam dati v zadnjem času, je morda tudi zanimivo za vašo občino, ker je tukaj veliko tekstilne industrije. Tekstilne industrije, ki je ogrožena, tako v Sloveniji kot v Evropi. Na stotisoče delovnih mest je propadlo v tekstilni industriji v Evropi v zadnjih letih. Pritisk poceni konkurence, predvsem azijske, je zelo hud in evropska podjetja z višjimi stroški dela, višjimi družbenimi in okoljevarstvenimi standardi tega pritiska enostavno ne zdržijo. Zato sem pred kratkim predlagal tudi Evropski uniji, da ustanovi poseben sklad, ki bi deloval v takih primerih in pomagal na tistih območjih, ki so najbolj prizadeta zaradi takšnega pritiska, in tam, kjer prihaja do velike izgube delovnih mest. Po drugi strani pa mora Evropska unija izvajati pritisk in zahtevati, da tudi države, iz katerih prihaja takšna konkurenca, začnejo spoštovati standarde dela, kar pomeni, da zagotovijo tudi višje plače, boljše pogoje delavcev iz tistih držav. Delo tam je velikokrat nečloveško in poceni in s tem hkrati pritiska na Evropo, da so tudi v Evropi plače v tekstilni industriji nižje in življenje posledično slabše. Torej, v teh državah bodo morali dvigovati te standarde, tudi družbene standarde in standarde varovanja okolja. Takšen pritisk mora Evropa konstantno izvajati. S tem bo tudi zmanjšala pritisk delovne sile, vstop migracije iz tretjega sveta v Evropo, kar je eden večjih problemov sedanjosti, kar smo videli pred kratkim v Franciji. To so vprašanja, s katerimi se moramo soočiti in to so vprašanja, kjer nacionalne politike in tudi Evropska unija niso znale najti pravih odgovorov. Vendar moramo zagotoviti, da bo prihodnost drugačna. Da ne bo npr. tekstilna industrija enostavno obsojena na propad, da ne bodo vse delovno intenzivne panoge obsojene na propad, tako v Evropi kot v Sloveniji. Tega ne smemo vzeti kot dejstvo, ampak se moramo proti temu na ustrezen način braniti. Prepričan sem, da bo pri vas tekstilna industrija preživela, pokazala, da je trdoživa in uspešna. Mislim, da je prav, da zagotovimo, da bodo splošni pogoji boljši in da bo zagotovljeno dostojno življenje vsakemu, ki živi v tej panogi ali drugje.

Spoštovane občanke in občani, tudi v prihodnje vam želim veliko uspehov, da bi tudi v prihodnje znali najti prave rešitve, da bi se znali vzeti skupaj, kot so ravnokar zapeli vaši otroci, in skupaj premagovali vse morebitne težave, ki se bodo še pojavili. Država pa ne sme in ne bo pozabila na nobeno svojo občino ali kraj. Vsi smo med sabo povezani, vsi drug drugemu prispevamo in tega se moramo zavedati v vsaki situaciji.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani