arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na prireditvi Študentska arena (Ljubljana, 18.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Manjšine so povezovalni element med državama

Ljubljana, 09/02/2003  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavo Predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek je danes sprejel predsednika Avtonomne dežele Furlanije-Julijske krajine, dr. Riccarda Illyja.

Sogovornika sta ugotovila, da je sodelovanje med Slovenijo in Furlanijo-Julijsko krajino zelo dobro ter da bo vstop Slovenije v Evropsko unijo priložnosti za sodelovanje še razširil. Dr. Illy je dejal, da se je v zadnjih desetih letih v vseh svojih funkcijah zavzemal za sprejem Slovenije v EU, saj bodo s tem ustvarjeni pogoji za enkratni ekonomski, kulturni in socialni razvoj tega področja. Dr. Drnovšek se je zahvalil za pdoporo pri vstopanju v EU in dejal, da bo 1. maj 2004 pomemben tudi za razvoj slovensko-italijanskih odnosov.

Klikni za povečavo V zvezi s tematiko manjšin sta sogovornika ugotovila, da predstavljajo pomemben povezovalni element med državama. Ob tem je dr. Illy opozoril, da statistični podatki kažejo na upad števila pripadnikov italijanske manjšine v Sloveniji. Predsednik dr. Drnovšek je dejal, da je institucionalna zaščita manjšine dobra in da na takšne trende, ki so prisotni tudi pri drugih manjšinah, vplivajo drugi dejavniki, ki bi jih bilo treba preučiti. Izrazil je zahvalo za prispevek dr. Illyja v procesu sprejemanja zaščitnega zakona za Slovence v Italiji ter dejal, da bo njegova podpora pomembna tudi pri zagotavljanju uresničevanja zakona v praksi.

Sogovornika sta se dotaknila tudi področja transporta, pri čemer je dr. Illy izrazil pripravljenost za sodelovanje na tem področju. Predsednik dr. Drnovšek je dejal, da je Slovenija že veliko vložila v izgradnjo infrastrukture in da so možnosti za skupno sodelovanje za hitrejše dokončanje teh projektov vedno dobrodošle. Ob koncu pogovora sta se zavzela za krepitev sodelovanja in stalen prijateljski medsosedski dialog.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani