arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Portret s tiskovne konference (Ljubljana, 27.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Nagovor presednika na proslavi ob 250-letnici rojstva barona Jurija Vege

Zagorica, 03/20/2004  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes kot slavnostni govornik nastopil na osrednji proslavi, ki so jo pred rojstno hišo barona Jurija Vege v Zagorici, pripravili občini Dol pri Ljubljani in Moravče, Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije ter Slovenska akademija znanosti in umetnosti. Po uvodnih besedah obeh županov, katerih občine na dan rojstva tega velikega matematika, obeležujejo občinski praznik, je kot slavnostni govornik o pomenu odličnosti, preboja v takratnih časih in pomenu dela velikega matematika Jurija Vege za takratno in današnjo družbo, spregovoril predsednik republike dr. Janez Drnovšek. (nelektoriran zapis).


Klikni za povečavoDragi gostitelji, spoštovani gostje,
250. obletnica rojstva Jurija Vege je za Slovence pomembna obletnica. Svet izpred 250 let je izgledal povsem drugače, drugače je izgledala Evropa, v kateri smo Slovenci živeli v Habsburškem cesarstvu. Vrnimo se za hip nazaj v tiste čase in v Zagorico, kjer smo se danes zbrali in samo zamislimo, da je iz teh lepih, a tako odmaknjenih krajev od takratnih evropskih in svetovnih prestolnic, nek fantič Jurij Vega uspel priti na Dunaj in postati eden vodilnih znanstvenikov takratne in kasnejše Evrope in sveta. Jurij Vega je znal najti pot iz teh krajev v svet. Pri tem so mu pomagali učitelji, ki so spoznali njegovo nadarjenost, meceni, ki so ga znali podpreti, da mu je uspel ta veliki preboj v svet znanosti in takratni svet. Vegove logoritemske tablice so več kot 2 stoletji uporabljali učenci, študentje, znanstveniki po celem svetu.

Klikni za povečavoIz današnje perspektive je tak preboj za vsakogar izmed nas veliko lažji. Ob zelo razvitih komunikacijah in dobro razvitem šolskem sistemu so pogoji povsem drugačni. Možnosti za uspeh imamo velike, vprašanje je ali jih znamo vedno izkoristiti. Če jih je v takratnih razmerah na najboljši možni način znal izkoristiti Jurij Vega, bi se po njem danes lahko zgledovali številni mladi ljudje, učenci, dijaki, študenti in znanstveniki. Da bi sledili poti, ki vodi k odličnosti v znanosti in razmišljanju, dosegli najboljše rezultate in tako uresničili svoje življenje, sami sebe in dali tudi največji možni prispevek vsem drugim, svoji državi in človeštvu. Tako, kot ga je dal Jurij Vega. Slovenci smo danes v povsem drugačni situaciji, imamo svojo državo in čez dober mesec se bomo na enakopravni osnovi povezali z drugimi evropskimi narodi v Evropski uniji. Od časov Jurija Vege in Habsburškega cesarstva se je za nas veliko spremenilo. Cesarstvo je razpadlo, Slovenci smo v šli skozi precej razgibana zgodovinska obdobja in uspeli najti pot do svoje države in do položaja, ki ga imamo danes.

Klikni za povečavoDružba, ki jo danes gradimo temelji na znanosti in izobraževanju, to so tudi temelji evropske zveze. Jurij Vega je tudi zato vsem nam še posebno pomemben simbol in zgled. Želim, da bi ga uspeli posnemati, da bi njegov prispevek znali dopolnjevati in ga nadgrajevati. Vsem želim še naprej prijeten dan.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani