arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S predsednikom Vlade RS Janezom Janšo na pogovorih o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike (Ljubljana, 21.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pojasnilo na navedbe v članku Usoda spomenika, objavljenem v tedniku Mladina

Ljubljana, 10/18/2004  |  pojasnilo in popravek


V 42. številki tednika Mladina, dne 18. oktobra 2004, je dr. Spomenka Hribar v premisleku Usoda spomenika navedla, da se je vladna komisija za urejanje vprašanj prikritih grobišč v zvezi z možnostjo govora ob svečani otvoritvi spomenika in spominskega parka v Teharjih pozanimala pri »podrejenih«, ali bi predsednik republike govoril na slovesnosti. Odgovor naj bi bil, da ne. V tej zvezi Urad predsednika republike sporoča, da komisija ni niti na urad niti na predsednika osebno naslovila pobude, da bi predsednik republike spregovoril na spominski svečanosti v Teharjih. Poleg tega predsednik republike ni bil niti vabljen na spominsko slovesnost, čeprav so bili vabljeni drugi najvišji predstavniki države.

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek meni, da je imela otvoritev Spominskega parka Teharje širši družbeni in državni pomen in ne le obeležje zaključka ene od aktivnosti Vlade Republike Slovenije. Zaradi tega je predsednik republike že izrazil predsedniku vlade mag. Antonu Ropu tudi osebno presenečenje, da organizator ni ocenil za primerno, da bi na svečanost povabil predsednika Republike Slovenije, ter prosil za ustrezno pojasnilo. Predsednik republike namreč meni, da je spominski park in spominsko obeležje v Teharjih eden od osrednjih zgodovinskih pomnikov nerazumljivih in človeškemu dostojanstvu nevrednih dejanj v slovenski preteklosti, zato spominsko obeležje enega največjih morišč v Sloveniji pomeni s strani demokratične Republike Slovenije opravičilo žrtvam in njihovim svojcem ter opozorilo prihodnjim rodovom, da nikdar več ne ponovijo takšnih dejanj zoper človekovo življenje in njegovo dostojanstvo.

Odnosi z javnostmi
Urad predsednika republike
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani