arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z madžarskim predsednikom dr. Solyomom (Zagreb, 14.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Nagovor županom in podžupanom, ki se udeležujejo 7. konference županov prestolnic držav kandidatk za vstop v EU, Dunaja in Berlina

Ljubljana, 03/26/2004  |  govor


Klikni za povečavo
ikona avdioPredsednik dr. Drnovšek je sprejel udeležence 7. konference županov prestolnic držav kandidatk za vstop v EU, Dunaja in Berlina


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes v veliki dvorani predsedniške palače sprejel župane, podžupane in druge udeležence 7. konference županov prestolnic držav kandidatk za vstop v Evropsko unijo, Dunaja in Berlina. Srečanje predstavnikov omenjenih prestolnic poteka dvakrat letno in je namenjeno okrepitvi sodelovanja med prestolnicami držav EU in držav pristopnic in izmenjavi mnenj o reševanju aktualne problematike glavnih mest.

Predsednik dr. Drnovšek je zbrane župane, podžupane in predstavnike mestnih svetov nagovoril z besedami:


Klikni za povečavo"Vaše srečanje v Ljubljani poteka v pomembnem času, tik pred vstopom Slovenije in devetih drugih kandidatk v članstvo v Evropsko unijo. Tu ste zbrani župani držav kandidatk za vstop v EU ter dveh prestolnic držav članic EU, Berlina in Dunaja. Prepričan sem, da je sodelovanje med župani in glavnimi mesti članic in kandidatk EU zelo pomembno. Vzpostavili ste pomembno medsebojno komunikacijo, ki lahko pomaga pri razreševanju številnih vprašanj v prihodnosti. Slovenija bo kot članica EU skušala igrati zelo pozitivno in konstruktivno vlogo pri izgradnji Evrope prihodnosti. Naš poseben interes bo pri tem usmerjen v JV Evropo. Prizadevali si bomo, da bi tudi države JV Evrope imele jasno evropsko perspektivo in čimprej postale članice EU. Župani boste v tovrstnih prizadevanjih lahko igrali pomembno vlogo, saj lahko prenašate svoje izkušnje in sodelovanje na prestolnice tistih držav, ki se še priključujejo EU in tako prispevate k izgradnji celotne nove Evrope.

Klikni za povečavoZavedamo se, da je pred nami še veliko zahtevnih vprašanj in da je naša sedanjost polna izzivov tako na političnem, varnostnem, gospodarskem in na drugih področjih. Vsi skupaj bomo morala vložiti še veliko naporov v to, da bo naša evropska zgradba trdna, uspešna in da bo svet, v katerem živimo, varen in lepši.

Spoštovane županje, župani,
želim vam čim več uspeha pri vašem nadaljnjem delu in vaših prizadevanjih in vaših prihodnjih srečanjih. Želim si, da bi se pri nas, v Sloveniji, dobro počutili.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani