arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S predsednikom Vlade RS Janezom Janšo na pogovorih o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike (Ljubljana, 21.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pojasnilo na članek v Delu “Drnovšku dodelili objekt na Brdu”

Ljubljana, 04/24/2003  |  pojasnilo in popravek


Novinar Rok Praprotnik v prispevku z gornjim naslovom (delo, 24.04.2003, stran 2) piše o dodelitvi objekta na Brdu v Urad predsednika RS. V prispevku mrgoli navedb, ki se začenjajo z "naj bi" in jih je za korektno obveščenost javnosti potrebno dopolniti z nekaterimi dejstvi. Vlada je Uradu predsednika Republike Slovenije v upravljanje dodelila objekte na podlagi zakona o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednike republike. 3. člen zakona pravi: »Sedež predsednika republike je v Ljubljani. Za izvrševanje funkcije predsednika republike Vlada v soglasju z uradom predsednika republike določi prostore za delovanje urada predsednika republike, prebivanje predsednika republike in protokolarne objekte.“ Vlada je s svojimi sklepi za delovanje urada predsednika določila prostore, kamor sodijo tako pisarne v delu vladnega poslopja, kot tudi objekt pri petem jezeru v okviru kompleksa Gradu Brdo.

V skladu s prakso zagotavljanja prostorov predsednikom republike, ki je uveljavljena v državah v naši bližini, so v Sloveniji zagotovljeni minimalni standardi za opravljanje funkcije predsednika. V vseh republikah s parlamentarnim sistemom ima predsednik svojo rezidenco. V Avstriji je to Leopoldinski trakt Hofburga, v Italiji palača Quirinale, v ZR Nemčiji grad Bellevue v Berlinu in vila Hammerschmidt v Bonnu, na Češkem Praški grad in dvorec Lany…. Možnost rezidence, ki jo zakon sicer zagotavlja in predsedniku omogoča polno bivanje in poln servis, je slovenski predsednik zavrnil in še naprej prebiva v svoji lastni stanovanjski hiši. Ob spornem namigovanju, da se predsednik precej časa mudi na Brdu, si najbrž svoje mislijo prebivalci Murgel, ki predsednika dr. Drnovška dnevno srečujejo na sprehodu s psom Brodijem.

Objekt na Brdu, ki je bil v teh mesecih le nekajkrat uporabljen, služi kot pomožni objekt za opravljanje funkcije predsednika za delovno uporabo. Dnevne aktivnosti predsednika redno objavljamo na spletnih straneh: http://www.up-rs.si, kjer je ob pregledu strani vsakomur hitro razvidno, da je bila v 4 mesecih opravljanja funkcije predsednika, glavnina aktivnosti opravljena v prostorih Urada v Ljubljani, del v tujini in krajih po Sloveniji in le manjši del na Gradu Brdo.

V luči urejenosti uradov predsednikov v primerljivih državah, gre v slovenskem primeru za eno skromnejših ureditev. Pisanje novinarja Praprotnika, ki tendenciozno spremlja enkrat tako mednarodno, drugič pa domačo dejavnost predsednika, se nam tokrat zdi še posebej sporno. Tudi z vidika navedb, ki se tičejo Protokola RS, kjer novinar omenja, da je domnevno bivanje predsednika na Brdu povzročalo silne težave Protokolu RS v času obiskov visokih predstavnikov mednarodnih institucij Tudi to ne drži, kar bi novinar lahko preveril pri vodji Protokola RS. Prihodnjič bi prosili, da se novinar pri pripravi sklicuje na ustrezne zakonske določbe in svoje trditve preverja pri pristojnih organih, sicer bi se ob površnem branju lahko zazdelo, da gre za sistematično diskreditiranje človeka, ki opravlja najvišjo funkcijo v državi.

Odnosi z javnostmi
Urad predsednika republike
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani