arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na ogledu Kapucinskega samopstana v Škofji Loki (Škofja Loka, 17.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Lepote Slovenije so velika prednost in velika sreča

Brdo pri Kranju, 04/26/2006  |  govor


Dr. Janez Drnovšek, predsednik republike, je danes v gradu na Brdu pri Kranju nagovoril predstavnike nagrajenih krajev za leto 2005 v projektu "Moja dežela - lepa in gostoljubna: (nelektorirano)

Klikni za povečavo"Lepo vas pozdravljam. Spet je možnost, da se srečamo po tekmovanju med slovenskimi kraji, o lepi urejenosti, o turistični kvaliteti. Že nekajkrat smo se tako srečali v prejšnjih letih in vedno je to priložnost, da lahko čestitam po eni strani turističnim delavcem, ki se stalno trudijo za to, da bi bila Slovenija čimbolj privlačna, čimbolj zanimiva, da bi iz tega naslova seveda ustvarjali čimveč dejavnosti in dohodka. Po drugi strani pa, da lahko čestitam vsem županom in drugim odgovornim v naših mestih, v naših krajih za skrb, za urejenost mest, za zanimivost mest, za dobro počutje vseh v naših krajih. In korist od tega nimajo samo tuji turisti ali domači turisti. Še večjo korist imamo pravzaprav vsi tisti, ki stalno prebivamo v naših mestih in krajih in se seveda veliko bolje počutimo v lepo urejenih in bolj zanimivih krajih.

Klikni za povečavoLetos je med nagrajenci, kot vidim, nekaj velikih mest in pa malih mest. Veseli me, da tudi velika mesta tekmujejo, ne samo mali kraji, za lepšo urejenost. Kvaliteta življenja, ki si jo sami ustvarjamo na tak način, je izjemno pomembna; je ena izmed najbolj pomembnih stvari, ki si jih pravzaprav sami lahko pripravimo, uredimo drug drugemu. Pri tem nismo tako zelo odvisni od zunanjih pogojev, od kakšnih mednarodnih okoliščin in podobno. Slovenija je lepa že sama po sebi. Zato veliko naredimo že s tem, da preprečimo, da bi jo s svojo dejavnostjo, gospodarsko in drugo dejavnostjo preveč pokvarili, preveč onesnažili ali preveč izničili njene naravne prednosti, njene lepote.

Klikni za povečavoTega se zavedajmo pri vseh naših aktivnostih, ne samo pri turističnih, ne samo takrat, ko govorimo o turizmu, ne samo takrat, kadar tekmujemo med kraji, ampak nasploh v vsakodnevnem življenju, v gospodarskih aktivnostih, da moramo ves čas skrbeti za okolje, ves čas skrbeti za urejenost naših mest in da jih z nikakršnim svojim posegom, z nikakršno dejavnostjo, ne smemo pokvariti. Da je to nekaj kar nas spremlja danes, torej naše lepo okolje in kar nas mora spremljati tudi jutri in v prihodnjih generacijah. In lepote Slovenije so resnično velika prednost, velika sreča, ki jo imamo. Prepričan sem, da se s tem strinja vsak izmed nas, ki potuje kam drugam po svetu, in je vesel, ko se vrne v Slovenijo in mislim, da se takrat vsi najbolje zavedamo naših prednosti, naših lepot, in zato moramo Slovenijo seveda negovati in takšno ohranjati; skrbeti, da bo v prihodnosti še lepša, ne pa onesnažena, ne uničena tako, kot se marsikje dogaja.

Klikni za povečavoOb tej priložnosti tudi tokrat seveda čestitam vsem nagrajencem, ki ste tukaj zbrani, vsem turističnim delavcem. Tudi vodstvu Turistične zveze, ki vsako leto organizira, ne samo tekmovanja, ampak tudi sicer ljudi pri tej dejavnosti. Torej, čestitam in želim, da bi vsi skupaj imeli tudi v prihodnje tako ali še bolje urejeno Slovenijo. Hvala lepa."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani