arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na sejemski prireditvi 'Narava in zdravje' (Ljubljana, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Z zaupanjem gledam na reševanje preostalih odprtih vprašanj

Ljubljana, 05/14/2003  |  govor


Nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Janeza Drnovška na Gospodarski zbornici Slovenije na otvoritvi hrvaško – slovenske poslovne konference ob uradnem obisku hrvaškega predsednika Stjepana Mesića v Sloveniji (neavtoriziran zapis):


Klikni za povečavo Predsednik dr. Janez Drnovšek: Spoštovani gospod predsednik, gospe in gospodje, vesel sem, da se danes na skupnem sestanku z gospodarstveniki obeh držav srečamo na Gospodarski zbornici Slovenije. GZS je zelo aktivna pri vzpodbujanju gospodarskih odnosov s Hrvaško, pa tudi z drugimi državami regije in širše. Vesel sem, da lahko združimo naše napore v želji, da bi vzpostavili čim boljše medsebojne odnose, politične in na tej osnovi gospodarske, kulturne in druge. Med Hrvaško in Slovenijo je zelo veliko tesnih povezav, veliko medčloveških povezav in resnično nimamo druge izbire v prihodnosti, kot dobro sodelovanje in dobro sosedstvo. In res smo praviloma v zgodovini, tudi v zadnjem obdobju po osamosvojitvi, dobro sodelovali. Ko je prejšnja država razpadla na kaotičen način, nam je ostalo nekaj zelo težkih vprašanj, ki so bila pravno, politično, strokovno zahtevna, težka in zato se je njihovo razreševanje tu in tam zavleklo. Vendar smo kljub vsemu skozi celotno obdobje zadnjih dvanajst let ta vprašanja razreševali eno za drugim, podpisali zelo veliko sporazumov, vzpostavili zelo dober pravno formalni temelj medsebojnim odnosom, predvsem gospodarskim, pa tudi drugim in tisto, kar je še ostalo za doreči, sem prepričan, da bomo v kratkem dorekli. Predpogoj za to je vedno nek strpen dialog, strpnost, upoštevanje situacije drug drugega in zavedanja, da se nekatera občutljiva vprašanja lahko razrešijo samo s kompromisom, s popuščanjem na obeh straneh. Nikoli ne more biti rešitev v korist samo ene strani. Na ta način smo razrešili že kar nekaj težkih vprašanj, nazadnje sporazum o nuklearni elektrarni v Krškem, ki je na obeh straneh ratificiran in veljaven. Z zaupanjem gledam na reševanje preostalih odprtih vprašanj.

Klikni za povečavo Naše članstvo v EU je uvod v novo poglavje našega delovanja v Evropi, delovanja v odnosih s sosedi, s Hrvaško, tudi z drugimi državami regije in pri tem želi Slovenija biti sama čimbolj uspešna v okviru EU, hkrati pa želi biti država, ki bo najbolj zainteresirana, da se tudi Hrvaška, kot naša soseda, čimprej vključi v EU. Mi vemo, da je Slovenija lahko hitreje napredovala, v veliki meri zato, ker smo imeli manj težav, ko smo izhajali iz prejšnje države. Hrvaška situacija je bila veliko bolj zapletena, vendar se sedaj zadeve postopno urejajo in prepričan sem, da bo Hrvaška sledila sedanji skupini kandidatk za vstop v EU, po moji oceni kot prva nova kandidatka. Pri tem seveda lahko računa na naše izkušnje, na naše sodelovanje, na našo podporo na vseh področjih. Gospodarstvo je pri tem še naprej zelo pomemben dejavnik naših medsebojnih odnosov. Predsednik GZS je povedal, kakšen je obseg teh odnosov. Zelo pomemben je za obe državi. In v korist obeh držav, vseh nas je, da se ti odnosi še bolj razvijejo in prepričan sem, da se bodo v pogojih članstva v EU lahko še bolj intenzivno razvijali. Razvijali se bodo lahko tudi ob tem, da bodo odpadli še tisti zadnji ostanki vmešavanja politike v gospodarska vprašanja, politiziranja, kar tu in tam še zasledimo, kadar gre za kakšne posamezne investicije, za nekatere gospodarske odnose. V zadnjem času smo imeli več takšnih primerov, vendar sem prepričan, da bo tega vedno manj.

Vsem gospodarstvenikom želim, da bi še naprej intenzivno izkoriščali možnosti medsebojnega sodelovanja, ki obstajajo, da bi bilo čimveč blagovne, storitvene menjave in da bi tudi v bodoče investicije intenzivno naraščale. Normalno je, da dve sosedi investirata druga v drugo in glede na našo velikost ni nobene nevarnosti, da bi lahko bil kdaj obseg npr. slovenskih investicij na Hrvaškem takšen, da bi bil prevelik. Ali pa obratno. V odnosu na številne druge igralce na svetovnem evropskem gospodarskem trgu mislim, da je naše sodelovanje lahko prej koristno in prednost, nikakor pa ne more škoditi. Pri tem se ne more ne ena ne druga stran čutiti ogroženo.

Želim vam veliko uspeha ter uspešno delo tudi ob današnji poslovni konferenci.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani