arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z baletniki SNG Maribor (Maribor, 13.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pogovor za Radio Fantasy

Celje, 06/20/2007  |  intervju


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je za Radio Fantasy pogovarjal z voditeljico Vladimiro Skalar.
Objava: 20. junij 2007 ob 13.30
ikona avdioPosnetek pogovora s predsednikom dr. Janezom Drnovškom za Radio Fantasy (38 MB, 33 min.)



Voditeljica: En lep dober dan predsedniku države doktor Janezu Drnovšku v studiu Radia Fantasy v Celju.
dr. Janez Drnovšek: Dober dan.
V Celje ste prišli danes na povabilo župana?
dr. Janez Drnovšek: Ja, res je. Mislim, da je prav priti v Celje od časa do časa. Navsezadnje sem bil rojen v Celju.
Ja, to je tudi res. Prijetna nostalgija. Nekaj, kar vas veže na Celje. Ampak, če sva aktualna, nam lahko zaupate, kaj sta se kaj pogovorila z županom danes?
dr. Janez Drnovšek: Ja ...
… to nas zelo zanima ... Celjane in Celjanke.
dr. Janez Drnovšek: A res?
Ja, seveda.
dr. Janez Drnovšek: Seznanil me je s tem, kaj dela, s projekti. Všeč mi je, da zelo veliko pozornosti posveča, on in Celje, varovanju okolja. Tako, da sva govorila o teh čistilnih napravah, o novem projektu zbiranja odpadkov in sežiganja, ki je zelo napreden, pionirski v Sloveniji. To me zelo veseli. Celje je bilo včasih precej onesnaženo, danes je pa drugače, in to je ključno.
V bistvu zelo hitro napredujemo, razvojno. Govori se o tem, da je Celje tudi eno najbolj razvijajočih se mest. To je po navadi lahko tudi zaradi osebe, nekega vodja ali pa predvsem.
dr. Janez Drnovšek: Mislim, da je precej važno, kakšna je oseba na vrhu. Če bi uporabil terminologijo iz kakšne moje knjige, bi rekel, ali ima dobro energijo ali slabo. To lahko potem zelo vpliva tudi na vse ostale, vse ostalo dogajanje in se lahko dogaja več dobrih ali pa več slabih stvari. Če je na vrhu nekdo, ki je slab, potem se bo marsikaj slabega dogajalo. Tisti, ki je slab, tako mislim po energiji, po karakterju.
Vi takoj zaznate to energijo, mislim, človeka?
dr. Janez Drnovšek: Ja, ja. Zdaj pa zelo točno že takoj.
Potem je Radio Fantasy kar v redu energija, ne?
dr. Janez Drnovšek: Ja, očitno, ker sem spet pri vas.

(glasba)
Predsednik države, doktor Janez Drnovšek, danes v studiu Radia Fantasy. Nekaj čez poldne v popoldanskem programu, po uspešnem obisku, ki ga je že opravil v Celju pri celjskem županu. Sta se pogovarjala tudi kaj o prihodnosti? Se pravi, ja, naprave gotovo, ampak na primer o tem, da se je župan Bojan Šrot odločil, da bo kandidiral za predsednika SLS-a. Vam je to kaj sam omenil?
dr. Janez Drnovšek: Ja, je omenil, seveda. Tudi o tem sva potem spregovorila nekaj besed. Navsezadnje že dolgo spremljam to našo politično sceno, tako da ga je tudi malo zanimalo moje mnenje. To se mi zdi dobra rešitev. Ta stranka je lahko solidna stranka tudi v prihodnjem razvoju Slovenije. Seveda je pa vedno važno, kot sem že prej dejal, kakšno je vodstvo.
Glede na to, da se v zadnjem času zelo piše, razpravlja, saj veste, o prihodnosti države in nenazadnje o političnih in gospodarskih povezavah, se oblikuje na eni strani zelo močen, bi lahko rekli, gospodarski blok, tudi z brati Šrot in en preboj v sam politični vrh je, velja, lahko tudi nek uspešen gospodarski zamah, ali pa privatizacija.
dr. Janez Drnovšek: Poglejte, na te zadeve se lahko gleda na dva načina ali pa imajo lahko dva različna učinka. Podobno vprašanje se postavlja recimo tudi za LDS, kjer se sedaj tudi nekateri gospodarstveniki vključujejo v to stranko in eni pravijo, češ kapital prevzema stranko ali politiko. Takšne povezave med politiko in kapitalom so zelo pogoste v svetu in če je kapital tisti, ki vodi v skladu s svojimi profitnimi interesi, potem to velikokrat ni dobro za državljane, ker potem lahko sledi nekim svojim specifičnim interesom, ki so drugačni. To je zelo prisotno v velikih zahodnih državah. Marsikje. Sploh v največji državi. Ampak lahko je tudi malo drugače. Vedno mislim, da seveda potrebujemo gospodarstvenike. Ker potrebujemo uspešna podjetja, potrebujemo uspešne gospodarstvenike. In, če bi bili ti gospodarstveniki torej tudi sorazmerno na visokem nivoju zavedanja, da ne bi bili omejeni samo na logiko profita, ampak da bi jih zanimala seveda tudi usoda njihove države, državljanov, kraja, navsezadnje okolja, potem bi bila to lahko prava stvar. Takšna povezava je prava.
No, predsednik države, kdo pa jih bo tega naučil?
dr. Janez Drnovšek: Ja …
… tega obče dobrega? Recimo gospodarstveniki, tako, kot ste rekli, so le redko tisti, ki vidijo čez ta svoj gospodarski interes oziroma profit?
dr. Janez Drnovšek: Veseli me, da se že tu in tam pojavljajo. Kdo jih bo učil? Ne vem. Jaz poskušam. Delam tisto, kar je možno v tej smeri in se mi zdi to zelo pomembno. Kljub vsemu ne moreš reči: »Vse, kar je kapital ali podjetništvo, je slabo.« Ker potrebujemo to. Torej, rabimo dobre podjetnike. Tiste podjetnike z zavedanjem. In prav je, da tudi njim prebudimo to zavedanje, ali ga pač sami osvojijo. Potem je pa to nekaj, kar lahko na dolgi rok traja in lahko koristi tako podjetjem kot državljanom.
A ne prihaja do tega zavedanja ravno tudi z neko takšno komunikacijo, kot je bila vzpostavljena danes ali pa z gospodom Kanglerjem ste govorili osmega junija?
dr. Janez Drnovšek: Res je.
To je iniciativa politikov?
dr. Janez Drnovšek: Res je. V tem primeru se mi zdi, da gre za obojestranski interes ob teh pogojih. Ali pa recimo - v kratkem se bom tako sestal še z ljubljanskim županom Jankovićem, ki je tudi bivši podjetnik, če tako rečem. In zdi se mi, da je tudi naredil nek preskok iz verjetno svojega prejšnjega gledanja ali načina delovanja. Zdi se mi, da sedaj na marsikaj gleda zelo pozitivno in tako tudi deluje. In takšno linijo podpiram v Sloveniji. To rabimo. Torej, tudi takšne gospodarstvenike. In zdi se mi, da so se sedaj morda nekateri vključili tudi zato, ker se jim zdi, da je sedanje politično stanje v Sloveniji zelo slabo in da, če se to nadaljuje, da bo na koncu slabo za vse. Tudi za gospodarstvo, tudi za podjetja. In, da je na nek način treba vzpostaviti neko drugo stanje, boljšo, morda tudi, jaz bi temu seveda rekel, politiko na drugačnih vrednotah, bolj trdnih vrednotah, ne samo na temelju te borbe za oblast, kdo bo dobil moč, instrumente, kdo si bo to zagotovil. Ker sedanja situacija, sedanja politika, v veliki meri usmerja vso energijo ravno v to – kako zagotoviti in potem kako obdržati oblast. Skoraj za vsako ceno, ne? Pri tem pa gredo seveda drugi interesi državljanov, interesi okolja v ozadje.
Kaj po tej izkušnji ne kliče kar po tem, da bi vi še enkrat kandidirali za predsednika države? Se vam ne zdi, da je potrebno držati zdaj ta kompas v pravo smer?
dr. Janez Drnovšek: Se vam zdi?
Ja, o tem se pogovarjava.
dr. Janez Drnovšek: Že dolgo sem predsednik.
Ja, ampak gre ravno za …
dr. Janez Drnovšek: … ja …
… nekako uravnoteženje ene in druge smeri in morda ti novi politiki, ki prihajajo, ali pa recimo tem, ki tudi vi namenjate neko pozornost, to so že kazalci, da so morda pravi, da rabijo enega pravega sogovornika.
dr. Janez Drnovšek: Še vedno bom lahko sogovornik. Po mojem ni potrebno, da sem predsednik.
Kaj pa instrumenti, o katerih sva se pogovarjala?
dr. Janez Drnovšek: Predsednik države pri nas nima veliko instrumentov. Veliko več jih je v vladi.
Ampak zdaj že veste, da tudi moralno ...
dr. Janez Drnovšek: … to, da …
… igra veliko vlogo …
dr. Janez Drnovšek: … ampak tako lahko nastopam tudi brez funkcije. Saj za to ni nujno potrebna funkcija. Recimo za takšne knjige, kot jih pišem, predsedniška funkcija sploh ni potrebna. Prej bi celo rekel, da je ovira, kot pa da je potreba.
Ja, to je pa že dimenzija, ki jo boste potem odpirali, odkrivali in nadgrajevali. Kasneje. Ampak to je seveda področje, o katerem se pogovarjava, ki ga nenazadnje potrebujemo tako državljanke kot državljani Republike Slovenije.
dr. Janez Drnovšek: Mislim, da potrebujemo neko novo duhovnost, vrednote, nekaj trdnega. Ker je vse to splošno stanje sedaj slabo, je neka praznina in pa veliko negativnosti je v tem celotnem prostoru. Tako, da lahko to opravimo samo s tem, da smo boljši kot ljudje in da posamezniki, ljudje dajemo drug drugemu več dobrega v ta prostor in seveda tudi v politiko. Ne samo slabe stvari, kot se zdaj dogajajo.

(glasba)
Morda pa zadnji komentarji na pismo, govoriva seveda o aktualni oblasti, o dogajanju v slovenskem političnem prostoru, ki se tako ali drugače vedno nagiba v eno ali drugo stran, tu pa tam pa tudi zapihajo kakšni intenzivni vetrovi. Slovenski prostor je dejansko zelo majhen, politično pa sploh. Ste prebrali pismo Andrijane Starine Kosem, ki je prišel v javnost?

dr. Janez Drnovšek: Nekaj vem o njem; mislim, nisem ga bral. Kar so mi povedali.
Mislite, da so to zavestno inscinirane stvari? Da se pisma v bistvu posredujejo v javnost za to, da se stvari destabilizirajo?
dr. Janez Drnovšek: Zdaj tega ne bi želel ocenjevati in tudi ne na tem konkretnem primeru. Vem, da je veliko nepravilnosti. Sam sem nanje opozarjal in sem hkrati tudi opozoril, da je veliko ljudi zastrašenih, da ne govorijo o stvareh, ki se jim dogajajo, ker se bojijo izgubiti službo ali kaj drugega in iz tega vidika se mi zdi prav, da tudi, če kdo ve za takšne stvari, da jih pove v javnosti, kaj se dogaja. Ker najslabše je, če živimo v nekem ozračju, kjer si ljudje ne upajo povedati tistega, kar vedo in kar vedo, da je narobe, pa bi se moralo vedeti. Tako, da pravim, ne poznam, mislim, ne bi se spuščal toliko v ta konkretni primer. Na splošno pa pričakujem, da bo še marsikaj prišlo na dan.
Ampak recimo tudi podatki, ki odtekajo iz Sove, verjetno na nek način, vsaj nam kot preprostim državljankam in državljanom, nekako dajo nelagoden občutek, da ljudje, ki opravljajo svoje naloge in dolžnosti v posledici posredujejo neke informacije, ki so v bistvu pomembne za državo ali pa tisti, ki upravljajo z državo.
dr. Janez Drnovšek: Seveda imajo neprijeten občutek. Tudi jaz ga imam. In o tem sem govoril. In tisti, ki so začeli, če tako rečem, iskati po Sovi podatke, s katerimi bi lahko nekoga kompromitirali - že takrat sem povedal, da so očitno tudi iskali, kako bi mene kompromitirali - so očitno sprožili nek plaz. In stvari so ušle iz kontrole. Kaj se zdaj točno tam dogaja, ne vem. Vem, da je slabo in da je slabo, da je vlada sploh dopustila, da se je to začelo. Ker prej je ta institucija kljub vsemu delovala sorazmerno dobro.
V prid državi.
dr. Janez Drnovšek: Tako je.
No, in tu sva sedaj na tej točki, ko sva se pogovarjala o tem, da so v bistvu vodilni možje in žene ti, ki delajo v dobro države. In kdo jih bo poučil, da se v bistvu ne zaletijo ali pa, da jim ne spodleti na takšnih preizkusih, kot je recimo odtekanje podatkov iz Sove in pa igranje ene in druge strani s podatki, s katerimi nenazadnje najbolj škodijo sami državi, ugledu?
dr. Janez Drnovšek: Ljudje morajo biti sami takšni, veste. Kdo jih bo podučil? Slabega človeka ne moreš veliko naučiti. Važno je, kaj je v človeku, kakšen je njegov značaj. Tisti, ki je pravi, vsekakor ne bo naredil nič takšnega, ne glede na to recimo, ali je še v službi v takšni instituciji ali ne. Ve, da bo naredil škodo, če bo nekaj povedal. In tega se enostavno ne dela in ne sme. Ampak ljudje, ki so na nizkem nivoju, rekel bi duhovnosti, morale, brez vrednot, očitno to delajo. Pa še iz različnih motivov se želijo komu prikupiti ali pričakujejo kakšne ugodnosti od tega ali karkoli. Kaj vem. Ampak to je zelo slabo. Ampak to je karakter ljudi. Ljudje so takšni in so drugačni.
No, kako se pa lahko zajezi ena situacija, v katero smo se zapeljali?
dr. Janez Drnovšek: Ja, veste, zajezi. Vprašanje, če se jo lahko zajezi. Ko se enkrat sproži, gre potem naprej in na koncu, dokler se ne bo vse skupaj prečistilo in če bo ob tem očitno nekaj škode... Ampak ob tem pričakujem, upam, da se bo počistilo tisto, kar je potrebno, da se počisti. Torej, vse slabo, kar je v teh institucijah in kar je v tej politiki.
Vi se v bistvu ne bojite nobenih posledic? Danes naj bi iz Sove prišli podatki, v bistvu neko prečiščeno četrto poročilo o tem, da se je prisluškovalo tudi v času, ko ste bil vi premier.
dr. Janez Drnovšek: O tem nič ne vem. Če bi se, bi bilo to ilegalno, protizakonito in zelo jasno je bilo vedno povedano, da tega nihče ne sme delati. To je povsem jasno.
Predsedovanje Evropski uniji leta 2008 in tale politična preigravanja... Je tudi zelo, zelo slaba izkaznica, izhodišče?
dr. Janez Drnovšek: Absolutno. Vse to, kar se dogaja v Sloveniji v zadnjih mesecih, je izrazito slabo. Zelo je škodilo njenemu mednarodnemu položaju, ugledu. Ta ugled smo gradili prej petnajst let iz nič, ko smo postali nova država, ki je v začetku skoraj nihče ni jemal zares ali pa vedel zanjo. Potem smo postali ugledna država in smo si ustvarili dober razvoj in tudi mednarodni politični ugled. Zdaj se pa na hitro vse to uničuje in izgublja, tako da škoda vsekakor je.

(glasba)
Danes je gost na Radiu Fantasy predsednik države doktor Janez Drnovšek. O aktualnem dogajanju sva veliko govorila ... Napisali ste že tretjo knjigo. Čez štirinajst dni bo že lahko med bralkami in bralci. Nam boste povedali, kaj nam boste sporočili v tej tretji knjigi?
dr. Janez Drnovšek: Ja, res je. Bil sem priden in sem napisal še eno knjigo.
Ja.
dr. Janez Drnovšek: Naslov je Pogovori. Tako, da v obliki pogovorov, ko nekdo, ki si želi izvedeti nekaj o življenjskih modrostih, resnicah, o tem sprašuje in nekdo, ki je modrejši, odgovarja. Tak način se mi zdi, da je bolj zanimiv, tudi bolj dinamičen za bralca. Potem obravnavam pravzaprav temeljna vprašanja človekovega bivanja, smisla njegovega življenja in njegove usode. Nekatera vprašanja in odgovori, se mi zdi, imajo včasih zelo zanimive, presenetljive obrate, kar bo najbrž marsikoga tudi malo presenetilo. Vsekakor je to knjiga v področju duhovnosti, ukvarja se z duhovnostjo. Morda še na bolj poglobljen način kot prvi dve knjigi. In meni osebno je najbolj všeč od teh treh.
Se potem kdaj vračate in recimo berete Misli o življenju in zavedanju pa Bistvo sveta, glede na to, da pravite, da so vam Pogovori najbližji.
dr. Janez Drnovšek: Seveda sem se kar dosti ukvarjal z eno in drugo. Že zato, ker sem za novo izdajo Misli o življenju in zavedanju, ki je sedaj že zunaj, druga izdaja, ta je popravljena in dopolnjena ... To sem dopolnil in v njej je marsikaj novega. Ta je izšla pred kakšnim mesecem, ker je prejšnjih zmanjkalo in je sedaj na trgu in sem jo tudi kar precej dodelal. Začel sem jo pa v bistvu najprej pripravljat za mednarodne izdaje. Enako tudi za Bistvo sveta. Tudi Bistvo sveta sem še dodelal na ta način in sta recimo sedaj narejena tudi angleška prevoda obeh knjig. Hrvaška izdaja Bistva sveta je na primer že ta nova, aktualizirana. Sedaj bodo Misli izšle v še več državah. Poleg tega, da so na Hrvaškem precejšnja uspešnica, so tudi v Bosni in Hercegovini že zunaj. V kratkem bodo izšle v Bolgariji, Romuniji, Srbiji, Makedoniji, Italiji, pripravlja se kitajski prevod in potem kmalu pričakujem tudi izdajo na Kitajskem. Pa tudi ameriška se pripravlja.
To je velik kompliment avtorju, da poide izdaja, da je potreben ponovni ponatis, seveda za vas tudi nekaj dela.
dr. Janez Drnovšek: No, ne bi bilo treba delati, ampak potem sem se vmes recimo nekaterih stvari še domislil in jih dogradil. Zdi se mi, da sem jih povedal še na boljši način kot prvič. In zato sem potem dopolnil prvo izdajo Misli. Mislim, da je dopolnjena precej kvalitetno. Seveda pa je v te knjige vloženega kar nekaj dela, ves čas. Pa veliko izdaj navsezadnje. Če pomislim na vse te tuje izdaje, domačih je zdaj že več... Vse skupaj se je pa začelo šele pred letom dni. Pred letom dni so izšle Misli o življenju in zavedanju v prvi izdaji.
In seveda že ponatis in toliko držav. Ljudje potrebujejo pozitivna sporočila.
dr. Janez Drnovšek: Ja, zelo. Mislim, da ljudje nasploh zelo potrebujejo pozitivno energijo. Potrebujejo nekaj dobrega, ker je ta svet, ki nas obkroža, izrazito slab. V njem je ogromno negativne energije in ta nas vsak dan obkroža in jo skozi to dobivamo vase ... kar se nam dogaja v življenju, v politiki, skozi medije, skozi naše medsebojne odnose, ki so velikokrat veliko bolj negativni, kot bi bili lahko in tako zelo manjka nekaj pozitivnega. Pozitivna energija, nujna je. Mislim, da je zelo nujna, da jo potrebujemo, ne samo Slovenci, da jo cela ta civilizacija nujno potrebuje.
Imamo… Ja?
dr. Janez Drnovšek: Tisto, kar skušam ljudem podati tudi v svojih knjigah, so pravzaprav neke univerzalne, absolutne resnice, ki so od nekdaj obstajale, ki jih lahko najdemo tudi v glavnih verah ali pa morda v nekaterih največjih mislecih v preteklosti. Da jih predstavljam v takšni obliki, da so dostopne ljudem. Napisane so sorazmerno enostavno. Tako, da jih lahko vsak razume. To ni nek jezik, ki je namenjen samo neki tako imenovani duhovni eliti, ki zame sploh to ni. Nek tak strokovni žargon, ki ga potem ljudje težko razumejo in potem takih knjig ne berejo. Te knjige so namenjene ljudem zato, da jih uporabljajo v svojem življenju, da resnično potem skušajo videti, kaj lahko spremenijo v svojem življenju, da bo boljše zanje in očitno je to tudi razlog uspeha, ki ga imajo knjige, ker jih zelo veliko ljudi kupuje in prebira.
Doktor Janez Drnovšek je danes gost na Radiu Fantasy. Pogovor poteka v živo. Dobili smo tudi kar nekaj vprašanj poslušalk in poslušalcev. Seveda smo izbrali le nekaj njih, nimava toliko časa. Čas imava odmerjen. Drugače pa bi lahko klepetala celo popoldne o aktualnem dogajanju. Naša poslušalka nas je vprašala, če vam lahko zastavimo vprašanje, kako spečete kruh.
dr. Janez Drnovšek: Nič posebnega ni v tem. Mislim, da marsikatera poslušalka to zelo dobro obvlada, tako da ne mislim kandidirati za, kako bi rekel, najboljšega peka kruha. Ampak moj namen je, da si ga pač spečem takšnega, ki je meni všeč in ki ga jaz rabim. Je pa to dobra stvar in mislim, da nikomur ne škodi, če si ga kdaj speče.
Vedno si ga pečete sami ali imate kakšen ritual, ne vem, ob četrtkih, za čez vikend ali kaj takšnega?
dr. Janez Drnovšek: Pa takrat, ko je potrebno. Nimam nič določeno. Takrat, ko ga pač rabim.
Kdaj pa imate čas za pisanje? Kdaj si ga vzamete? Imate odmerjen čas, ne vem, zvečer, zjutraj prej vstanete?
dr. Janez Drnovšek: Nič si ne odmerim. Tako, kot je potrebno, tako kot pride in običajno pišem zvečer, pa tudi zjutraj včasih, ko sem v tistem zaletu. Skratka takrat, ko je za to čas. Pa čez vikend. Čez vikend sem vedno precej pisal.
Si drugače za sebe znate vzeti čas? Si prilagodite stvari? Zdaj ste izkušen politik?
dr. Janez Drnovšek: Kaj je to za mene, je vprašanje. Kaj, kateri čas je zame? Saj je ves ta čas ves moj. Vse, kar delam … Knjig ne pišem, ker bi moral, mislim, ker bi si to predpisal, ampak enostavno sem začutil, da bi bilo dobro, da kaj napišem, pa pišem in s tem delam tudi zase … Tisto, kar delam v politiki … No, marsikaj se mi je zdaj zdelo že tako, no, malo izrabljeno. Prej sem marsikaj delal zato, ker se pač to dela. Zdaj delam pa samo še tisto, kar mislim, da je smiselno.
Doktor Janez Drnovšek, zahvaljujem se vam, da ste si danes vzel čas in prišli tudi na Radio Fantasy. Vedno smo veseli vašega obiska. Tudi hvala za konkretne odgovore, ki smo vam jih zastavili in tudi za ta prijetnejši del, ki ga imajo radi tako naše poslušalke kot poslušalci. Drugače pa, Pogovori so pred vrati in velja povabiti poslušalke in poslušalce, da si to tretjo knjigo tudi preberejo oziroma da so pozorni nanjo, saj je tik pred izidom.
dr. Janez Drnovšek: Res je. Hvala. Hvala za prijazen pogovor in pozdravljam vse poslušalke in poslušalce.

Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani