arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na sejemski prireditvi 'Narava in zdravje' (Ljubljana, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Stoletnica Delavske godbe Trbovlje

Trbovlje, 06/08/2003  |  govor


Stoletnica Delavske godbe Trbovlje nikakor ni le dogodek obrobnega ali ožje lokalnega pomena: sto let delovanja te godbe je rudarskemu in industrijskemu središču Zasavja nedvomno zapustilo močan pečat in zaznamovalo njegov razvoj skozi različna obdobja preteklosti vse do današnjega dne. Najbrž je težko primerjati, kaj je pomenila ta godba, pa tudi že njene še starejše predhodnice, za Trboveljčane nekdaj, in kaj pomeni danes, saj sta se v tem času družba in okolje močno spremenila – a brez godbe, ki je življenje Trboveljčanov ves čas spremljala ob slovesnih, družabnih ter razvedrilnih dogodkih in priložnostih, bi bilo življenje v tem okolju zagotovo revnejše, prikrajšano za mnoga doživetja in radostne trenutke posameznikov in celotne skupnosti.

Delavska godba je bila ves čas med osrednjimi motorji kulturnega utripa in razvoja tega mesta, ki jo je sprejemalo kot svojo in tako tudi zanjo skrbelo. Generacije, ki so v njej sodelovale in z njo živele, so vključevale ogromno zanesenjakov, ki so ji posvečali svoj čas ter v njej udejanjali svoje ustvarjalne energije, njihova ustvarjalna volja pa si je zastavljala vse višje in zahtevnejše cilje. Tako je godba doživljala postopno preobrazbo do svoje današnje ravni, ko je velik del njenega repertoarja in nastopov zastavljen koncertno, in ko se lahko na različnih tekmovanjih nadvse uspešno meri s podobnimi prvorazrednimi pihalnimi orkestri tako doma kot v tujini.

Godbe te vrste, med katerimi trboveljska v mnogih pogledih izstopa in se uvršča med vrhunske svoje vrste, pomembno sooblikujejo slovensko kulturno pokrajino in predstavljajo tisto zvrst ljubiteljske kulture, ki marsikdaj dosega najvišja in najzahtevnejša profesionalna merila.

Članom in vsem sodelujočim v Delavski godbi Trbovlje želim zato ob njihovem jubileju iskreno čestitati, z željo, da bi tudi v prihodnje, tako kot doslej v svoje vrste, pritegovali nove rodove glasbenikov in s skupnimi močmi in voljo še presegali dosežke, ki jih že doslej ni bilo malo.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani