arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Portret
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Izjava predsednika republike dr. Janeza Drnovška o svobodi medijev in sprejemanju novega zakona o RTV Slovenije

Ljubljana, 05/16/2005  |  sporočilo za javnost, izjava


Klikni za povečavoPredsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek je danes sprejel generalnega sekretarja Evropske federacije novinarjev gospoda Aidana Whitea. V pogovoru je gospod White seznanil predsednika republike s stališčem Evropske federacije novinarjev do načrtovanih sprememb zakona o RTV Slovenije, ki je doživela tudi medijsko pozornost širše slovenske javnosti ter novinarjev v Sloveniji in njihovih kolegov v tujini.

Klikni za povečavoOb tej priliki je predsednik republike opozoril in poudaril, da je svoboda medijev eden ključnih stebrov sleherne demokratične države, vsak napad ali poseganja v svobodno, profesionalno in javno delovanje medijev in novinarjev s strani politike, delodajalcev in finančnih centrov moči pa resna grožnja demokraciji danes in v prihodnje. Nobena zakonska sprememba ne sme znižati doseženega standarda novinarske avtonomije in neodvisnosti medijev.

Pravica in svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja sta temeljni človekovi pravici in svoboščini, ki sta bili z velikimi napori v človeški zgodovini in tudi v zgodovini osamosvajanja in utrjevanja demokracije v Sloveniji izbojevani v boju zoper totalitarizem, politično in partijsko enoumje ter zoper tiste politične in totalitarne sile, ki so menile, da je njihova pravica tudi pravica medijske manipulacije z javnostjo.

Predsednik republike pričakuje in je prepričan, da bosta razum in zavezanost h krepitvi demokracije in svobode izražanja ter celovitega informiranja domače in tuje javnosti temeljno vodilo vladajoči koaliciji in državnemu zboru, da bosta oblikovala v dogovoru s strokovno javnostjo in civilno družbo takšen zakonski sistem delovanja javnega zavoda RTV Slovenije, ki bo krepil in utrjeval moč javne besede ter objektivnega in profesionalnega poročanja. Hkrati pa bo spodbujal novinarje, da bodo svobodno, objektivno in nepristransko obveščali javnost ter s tem potrjevali svojo odgovornost do demokracije, svobode in do javnega obveščanja. Gre za izjemno odgovorno delovanje in odločitev zakonodajne oblasti in tudi novinarjev ter vseh, ki jim je objektivno poročanje in obveščanje javnosti v Republiki Sloveniji ena temeljih vrednot javnega delovanja in življenja. Zato je danes dolžnost predlagateljev zakona o RTV Slovenije, in zlasti poslancev državnega zbora, da skupaj z novinarji in javnostjo zagotovijo na evropsko primerljiv način ter v duhu deklaracije in akcijskega načrta 7. evropske ministrske konference Sveta Evrope o medijski politiki pogoje za objektivno in profesionalno delo javne televizije in javnega radia. Vzpostaviti je treba sistem, ki bo povečal vpliv javnosti in civilne družbe na upravljanje javnega zavoda. Pristojnosti države in politike pa morajo biti jasno postavljene. V nobenem primeru politika ne sme prestopiti mejo demokratičnih mehanizmov delovanja ter vplivati s silo političnega pritiska in moči na profesionalno in svobodno delovanje novinarjev. Če pa politika meni, da javni servis ne opravlja svoje programske naloge definirane z zakonom, mora zato uporabiti natančno iste mehanizme pritožbe, nadzora in vpliva, ki ga imajo na razpolago vsi ostali državljani. Predsednik republike je mnenja, da trditve posameznih politikov ali političnih strank o nekorektnosti in neuravnoteženosti poročanja ne morejo biti temeljno vodilo za spremembo zakona o RTV. Politiki so redko zadovoljni s podobo, ki jo o njih ustvarjajo mediji in ne moremo zakonodaje odmerjati le glede na stopnjo njihovega zadovoljstva. Po drugi strani pa morajo novinarji in mediji zagotoviti res objektivno poročanje in stremeti k strokovnosti in resnici.

Predsednik republike poudarja, da moramo medijsko zakonodajo s področja javne RTV sprejemati preudarno, postopoma in na podlagi najširšega strokovnega konsenza.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani