arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z mladimi na otvoritvi nove knjižnice v Domžalah (Domžale, 07.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pismo predsedniku Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Petru Schiederju ob obletnici rojstva Sveta Evrope

Ljubljana, 05/12/2003  |  sporočilo za javnost


Spoštovani predsednik Schieder,

tudi naša država se s spoštljivim priznanjem spominja obletnice rojstva Sveta Evrope 5. maja 1949. Danes lahko upravičeno rečemo, da je bila ustanovitev te mednarodne organizacije nekaj let po razdejanju druge svetovne vojne premišljeno in v prihodnost usmerjeno dejanje vizionarjev, ki se je kasneje izkazalo tudi kot upor in protest proti nasilni delitvi Evrope in hkrati napoved njene ponovne združitve na skupnih vrednotah tradicije.

Prav tako je bilo za naš kontinent odločilnega pomena, da se je Svet Evrope po koncu hladne vojne postavil na čelo mednarodnih organizacij, ki so najhitreje in najjasneje začrtale smeri nove evropske arhitekture, v kateri naj bi bil prostor za vse države, ki so se zavezale izpolnjevati skupno sprejete demokratične standarde.

V letošnjem maju se Slovenija s posebno naklonjenostjo spominja 14. maja 1993, ko je tudi naša država vstopila med članice Sveta Evrope. Od vsega začetka smo se zavedali pomembnosti tega koraka in se trudili, da bi delovali kot dejavni in smiselno povezani člen, ki skupaj z drugimi po načelu solidarnosti gradi prihodnost v gostoljubni in največji evropski družini držav.

Še vedno velja, da je za vse novonastale in mlade demokracije včlanitev v Svet Evrope prvi in morda najpomembnejši korak k normalizaciji in evropeizaciji. V tem smislu je še posebej pozitivno, da so danes vse države, ki so nastale iz nekdanje Jugoslavije, članice Sveta Evrope, saj so s tem napovedale svojo odločenost za nepovratni proces demokratizacije in postopno sprejemanje evropskih standardov. Slovenija bo tako kot do sedaj v svoji zunanji politiki posebno pozornost namenjala tem narodom in državam, saj je, skupaj z vso Evropo, vitalno zainteresirana, da v vsej regiji prevladajo mir, stabilnost in napredek.

Postopno naraščanje članstva držav v Svetu Evrope kaže, da se bo Evropa v naslednjih letih oblikovala kot zaokrožena geopolitična celota. Ta celota ne bo smela biti niti samozadostna niti zaprta, zato so pred Svetom Evrope novi izzivi, ki jih bodo članice prav gotovo opredelile na bližajočem se vrhu Sveta Evrope.

Prepričan sem, da bodo institucije Sveta Evrope v skladu s svojim načinom delovanja še naprej vztrajale pri poglabljanju notranjega evropskega dialoga; prav tako pa bi moral Svet Evrope odigrati pomembno vlogo pri globalizaciji, in sicer kot forum za dialog z zunanjeevropskimi kulturami in civilizacijami ter njihovimi organizacijami, za kar je Parlamentarna skupščina že od nekdaj kazala izjemen posluh.

Dovolite, da vam ob tej priložnosti zaželim veliko uspehov pri vašem delu in se vam zahvalim za to, da bom lahko naslednje leto nagovoril poslance Parlamentarne skupščine Sveta Evrope.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani