arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Nanos, april 2006 - dr. Janez Drnovšek na državni proslavi ob dnevu upora proti okupatorju (FA BOBO)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Sprejem indijanskih bolivijskih svečenikov

Ljubljana, 07/06/2006  |  sporočilo za javnost, izjava


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel skupino indijanskih bolivijskih svečenikov, ki jo vodi Valentin Mejillones Acarapi in predstavnico indijanske skupnosti v Severni Ameriki Carol Petersen. Predsednik republike se je z indijanskimi bolivijskimi svečeniki srečal januarja letos, ko se je udeležil inavguracije novega bolivijskega predsednika Eva Moralesa Aime. Sogovorniki so se danes pogovarjali o možnostih, kako ohraniti eno izmed najstarejših indijanskih kultur.

Valentin Mejillones Acarapi je dr. Janezu Drnovšku ob sprejemu podaril posebno medaljo prijateljstva, ki predstavlja poseben sestav zvezd, katerega odsev je mesto Tiwanaku, ki je center ajmarske kulture.


Klikni za povečavoOb sprejemu je predsednik republike dr. Janez Drnovšek odgovoril tudi na vprašanja medijev:

Kako to, da ste se odločili povabiti bolivijske indijanske svečenike? Ali ste se o tem pogovarjali že, ko ste bili na inavguraciji Moralesa?

dr. Janez Drnovšek: "Takrat sem se srečal z njimi. Vodili so stare indijanske ceremonije ob inavguraciji predsednika Moralesa. Gre za eno najstarejših kultur, ki ima veliko zanimivega za vse človeštvo. Pogovarjamo se o načinih, kako ohraniti njihova stara izročila. To je del pogovorov, kako pomagati bolivijskim Indijancem, tej starodavni kulturi, da preživi v času globalizacije, da se stara znanja ne bi izgubila. Zato bomo poskušali inicirati projekte v tej smeri, verjetno v sodelovanju UNESCA, morda še koga, in mislim, da je to zanimivo tudi za Slovence."

Klikni za povečavoKaj vam pomeni emblem, ki vam ga je podaril vodja svečenikov?

dr. Janez Drnovšek: "To je zelo pomembna njihova simbolika, ki ima pomen v njihovi kulturi, veri. Seveda sem zelo počaščen, da mi jo je Valentin Mejillones Acarapi, ki vodi svečenike, tudi predal."

Kaj pa obisk predstavnice severno ameriških Indijancev?

dr. Janez Drnovšek: "Carol Petersen predstavlja dejansko severno ameriške Indijance in med obema je precej povezav, torej, tudi med južno in severno ameriškimi Indijanci. Intenzivno se ukvarja ravno z obujanjem teh starih tradicij in ohranjanjem starih tradicij, starih kultur. Verjetno bomo tudi skupaj z njimi v tem projektu poskušali kaj narediti."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani