arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Portret s tiskovne konference (Ljubljana, 27.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Najvišja državna odlikovanja

Ljubljana, 12/22/2003  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavo Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes izročil najvišja državna odlikovanja. Z Zlatim častnim znakom svobode Republike Slovenije je odlikoval gospo Ireno Grafenauer za vrhunske dosežke na področju glasbene umetnosti in za osebni prispevek k mednarodnemu uveljavljanju Republike Slovenije, akademika profesorja Janeza Bernika za izjemne zasluge pri uveljavljanju moderne likovne umetnosti doma in v svetu ter akademika Draga Jančarja za izjemno ustvarjalno delo ter obogatitev slovenske in svetovne književnosti ter uveljavljanje slovenskega ugleda v svetu.

Predsednik dr. Drnovšek je ob vročitvi odlikovanj dejal, da so prejemniki odlikovanj s svojimi talenti in osebnostjo ter z vrhunskimi dosežki dosegli, da ima naša država v evropski in svetovni kulturi svoje vidno mesto. Ustvarjalni potencial in njihova življenjska energija sta obogatila slovensko glasbeno in likovno umetnost ter književnost. Ob tem je še dodal: "Slovenci včasih težko priznamo odličnost. Ob tokratni izbiri sem globoko prepričan, da gre za pravilno odločitev. Vsi trije umetniki, vrhunski predstavniki treh vej umetnosti, so ne le prispevali k izjemni prepoznavnosti slovenske umetnosti, pač pa tudi k splošno človeški duhovni zakladnici. Za vaš velik prispevek ki ste ga dali vsak na svojem področju, se vam zahvaljujem".

Klikni za povečavo Pisatelj Drago Jančar se je v imenu odlikovancev zahvalil z besedami:
"Dovolite, da se vam v imenu obeh odlikovancev, glasbenice Irene Grafenauer in slikarja Janeza Bernika, katerih delo cenim in občudujem, in seveda v svojem imenu, zahvalim za to visoko priznanje. In dovolite, da ob tem izrečem še kakšno besedo več od vljudne zahvale.

Klikni za povečavo Umetniško ustvarjanje je individualno, samotno in tudi tvegano početje. Individualno zato, ker je povezano z neznanim vzgibom človekove duše in razuma, ki mu pomanjkljivo rečemo navdih in sposobnost, da to izrazi, čemur pravimo talent. Samotno zato, ker nastaja daleč od hrupa družbenega in družabnega sveta med veseljem in dvomi, ki jih ne pozna nihče drug kot umetnik sam. Tvegano pa zato, ker kljub naporom, iskanjem, tavanjem in omahovanjem, ki spremljajo sleherno ustvarjalnost ne prinaša vnaprej nobenega zagotovila, da bo slika, izvedba glasbene kompozicije ali knjiga resnično izrazila tisto umetniško polnost, da ne rečem popolnost, za katero si je posameznik v samotnih urah negotovosti in iskanj prizadeval. Pa četudi je svoje prizadevanje vložil vso svojo življenjsko moč in energijo. In tudi ko kreacija svojo vsebinsko in estetsko globino izrazi in umetnik ve, da se je to zgodilo, še zmeraj ni nobenega zagotovila, da bo okolje, v katerem živi, to dejstvo prepoznalo in priznalo.

Klikni za povečavo Današnji odlikovanci sodimo med tiste, ki so imeli srečo, da so njihove stvaritve našle pot k ljubiteljem in poznavalcem likovne, glasbene in besedne umetnosti, doma in na tujem. Mnogi je niso imeli, bodisi zaradi spleta življenjskih okoliščin ali pa preprosto zaradi časa, v katerem so živeli in ki ni prinesel svobodnosti njihovega ustvarjalnega izraza ali pa preprosto njihovih političnih prepričanj. Pri tem mislim na tiste ustvarjalce, zlasti književnike, pa tudi kakšno skladateljsko in slikarsko ime je med njimi, katerih dela so bila v letih po drugi svetovni vojni prepovedana in zamolčana, njihovi avtorji pa preganjani, poklicno onemogočeni in pogosto potisnjeni v nemogoče življenjske okoliščine. To govorim zato, ker bi rad poudaril da časti, ki smo jih danes deležni mi trije, v slovenskem okolju nikakor niso bile nekaj samoumevnega. In še zmeraj niso nekaj samoumevnega v družbi, ki si želi naglo ustvariti evropsko materialno blagostanje, pri tem pa pogosto pozablja, da so enako pomembne posameznikove in družbene duhovne razsežnosti. Tudi estetske razsežnosti. Kajti, ko rečemo lepota, lepota v umetnosti, vemo, da poleg harmonije izraža tudi kaotične in nedoumljive globine, poleg veselja in radosti tudi dvom, strah in spraševanje po smislu našega minljivega časa. To je tisto, kar v človekovo življenje prinaša umetnost.

Če se ne motim, gospod predsednik, so to prva odlikovanja, ki jih podeljujete, odkar ste prevzeli najvišji politični in simbolno združevalni položaj v Republiki Sloveniji. Zato upam, da jih lahko poleg pohvale nam trem, pohvale glasbenici, slikarju in pisatelju, razumem tudi kot priznanje umetnosti in umetnikom, tvegajočim, sprašujočim in dvomečim in zato včasih tudi neprijetnim individualistom, ki so svoja življenja zvezali s stvariteljskimi iskanji. In da so ta odlikovanja tudi priznanje slovenski kulturi, priznanje in spoznanje da živa in dinamična slovenska kultura, povezana s tradicijo in njenimi izročili, daje globlji smisel našemu družbenemu življenju in da bo v jutrišnji družini evropskih narodov pričevalo o naši različnosti in izvirnosti."

Obrazložitve 22.12.2003_odlikovanja.pdf
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani