arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Nanos, april 2006 - dr. Janez Drnovšek na državni proslavi ob dnevu upora proti okupatorju (FA BOBO)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Nastop slovenskega predsednika dr. Janeza Drnovška na ohridskem srečanju: Dialog med civilizacijami

Ohrid, Makedonija, 08/28/2003  |  govor


Ohrid je posebno mesto, ne le zaradi lepote in kulturne raznolikosti, pač tudi zaradi tega, ker je bilo to mesto prizorišče enega zadnjih poskusov za mirno rešitev jugoslovanske krize. Tedanjo predsedstvo predsedstva je prav tu skušalo najti pot za rešitev jugoslovanske krize, žal pa so se nekateri takrat odločili za nasilno pot. Ohrid je tudi kraj, kjer je bil pred dvema letoma podpisan pomemben sporazum. Sporazum, ki predstavlja okvir stabilnosti moderne Makedonije in mirnega sožitja med različnimi etničnimi skupinami Makedonije. Jugoslovanska kriza je resno in nevarno opozorilo o tem, kaj se lahko zgodi, če politiki težav ne rešujejo z dialogom. Kaže na negativne politike, ki so temeljile na iskanju zunanjih sovražnikov, spodbujanju sovraštva in nacionalizma. In kaže na odgovorne politike, ki so takrat opozarjali na pomen strpnosti in dialoga ter potrpežljivosti. Politika dialoga in tolerance včasih ne daje hitrih učinkov in predlagane rešitve velikokrat niso priljubljene. Vendar kot učijo jugoslovanski in nekateri drugi primeri, je edino politika, ki temelji na dialogu, strpnosti in sodelovanju, dolgoročna uspešna.

Delo odgovorne politike je vedno težavno, saj ne prinaša hitrih rešitev in zahteva veliko potrpežljivosti. Vedno obstaja nevarnost, da ljudje postanejo nepotrpežljivi in posamezni politiki neodgovorni ter težijo k prehitrim rešitvam. Mednarodna skupnost se tovrstnih pasti pri stabilizaciji regije na območju JV Evrope zaveda. Primer nekdanje Jugoslavije mora biti na koncu pozitiven primer za celotno človečnost, saj opozarja na pomen graditve zaupanja, strpnosti, dialoga, zmernih politik ter spoštovanja. Pomembno je, da mednarodna skupnost ostaja prisotna na tem delu Evrope. Evropska unija je primer uspešnega modela soodvisnosti za mnoge narode in države. Evropa je doživela številne krize in vojne in Evropska unija temelji na teh negativnih izkušnjah. Izgradila je demokratične institucije, ki onemogočajo politiko nestrpnosti in nasilja. Pomembno je, da to perspektivo Evropske unije vidijo tudi vse države v regiji. EU s svojo prisotnostjo v regiji zagotavlja, da bodo vse države v JV Evropi sčasoma del EU. Demokratične institucije in politika, ki temelji na zaupanju in dialogu, predstavlja edino rešitev za države regije.

Naj ob tem pozdravim prizadevanja mednarodne skupnosti, med katera sodi tudi današnji Forum, k spodbujanju zavesti o pomenu dialoga in strpnosti, kot edini poti, ki vodi k uspešnemu reševanju problemov.

Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani