arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Ljubljana, park Mostec, junij 2006 - srečanje dr. Janeza Drnovška z otroki ob zaključni prireditvi Unicefove akcije Helpmanija (FA BOBO)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Sprejem medicinsko humanitarne odprave v Zambijo

Ljubljana, 04/24/2007  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel člane in članice medicinsko-humanitarne odprave v Zambijo, ki jutri odhajajo na več kot dvomesečno prostovoljno delo v lokalno bolnišnico Nangomo.

Bolnišnico v Nangomu, ki je sto kilometrov oddaljena od zambijske prestolnice Lusaka, je leta 1986 ustanovil slovenski pater Stanko Rozman z gradnjo ambulante v misijonu Sv. Jožefa. Bolnišnica, ki danes šteje 120 bolniških postelj, je danes državna in misijonarska. Slovenski študentje in študentke medicine pomagajo od leta 1990, zato je bolnišnica zelo odvisna od njihove pomoči. V času, ko jih ni, namreč celotno delo v bolnišnici opravljajo medicinske sestre.

Klikni za povečavo Na humanitarno medicinsko odpravo v Zambijo odhajajo tokrat štiri mlade zdravnice - absolventke ljubljanske medicinske fakultete, medicinska sestra in zdravstvenik, ki bodo tam delali na pediatričnem in internističnem oddelku, hkrati pa bodo skrbeli za ginekološke (vključno s porodnicami) in kirurške paciente. Pomembno vlogo bodo imeli tudi pri informiranju in izobraževanju lokalnega prebivalstva o širjenju nalezljivih bolezni, zlasti AIDS, higieni in ustrezni prehrani.

Sekcija za tropsko medicino pri Medicinski fakulteti v Ljubljani je od leta 1990 organizirala že sto tovrstnih odprav - v Zambijo, Kenijo, Madagaskar, Ugando, Novo Gvinejo, Malavi in Indijo - ki se jih je udeležilo skupno 220 študentov. Kot je povedala predsednica sekcije mag. Tadeja Kotar: "Iz odprav se vračamo drugačni, bolj srčni zdravniki z zavedanjem, zakaj smo se odločili za svoj poklic." Da bi zagotovili kontinuiteto odprav v Zambijo, so pripravili tudi dolgoročni projekt "Slovenska bolnica v tropih, Zambija".

Klikni za povečavoSlovenski predsednik republike dr. Janez Drnovšek je izrazil priznanje in podporo predanemu in požrtvovalnemu delu slovenskih mladih zdravnikov in zdravstvenikov. "Vesel sem, da mlade zanima takšna pomoč, nedvomno boste pustili svoj pečat in tako kar najbolje predstavljali našo državo," je dejal. Po njegovem mnenju je dragoceno, da študentje medicine, visoke šole za zdravstvo in tudi zdravniki delujejo na terenu v državah v razvoju, kjer imajo slabšo zdravstveno oskrbo, in po svojih močeh pomagajo tistim v stiski. S pridobljenimi zanimivimi in dobrimi izkušnjami lahko doma pomembno prispevajo k izobraževanju novih generacij, hkrati pa osveščajo slovensko javnost o pomenu solidarnosti in soodgovornosti za soljudi po svetu.

Predsednik republike dr. Drnovšek je ob koncu srečanja medicinsko-humanitarni odpravi zaželel srečno pot v Zambijo in uspešno delo v tamkajšnji bolnišnici.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani