arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Častna četa (Ljubljana, oktober 2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik odhaja na uradni obisk na Finsko

Ljubljana, 02/19/2004  |  sporočilo za javnost

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se bo od 24. do 26. februarja mudil na uradnem obisku v Republiki Finski, kjer se bo srečal z najvišjimi predstavniki države. Poleg gostiteljice, finske predsednice gospe Tarje Halonen, se bo predsednik srečal še s predsednikom Vlade Republike Finske gospodom Mattijem Vanhanenom ter predsednikom parlamenta gospodom Paavom Lipponenom. Udeležil pa se bo tudi znanstvenega foruma o vlogi znanja in znanosti ter konkurenčnosti manjših držav, ki bo ob obisku slovenskega predsednika potekal v Helsinkih in se ga bosta s slovenske strani udeležila tudi ministrica za gospodarstvo dr. Tea Petrin in minister za šolstvo znanost in šport dr. Slavko Gaber.

Odnosi med Slovenijo in Finsko so odlični in se krepijo tako na političnem kot gospodarskem in drugih področjih. Blagovna menjava med državama narašča, z vstopom Slovenije v Evropsko unijo pa se odpirajo nove poslovne priložnosti za sodelovanje na področju gospodarstva. Finska je pred osmimi leti kot prva država ratificirala Sporazum o pridruženem članstvu Slovenije k Evropski uniji in je naši državi na poti približevanja EU vseskozi nudila podporo.

Izkušnja Finske, ki je tudi v lanskem letu nadaljevala s hitrim gospodarskim razvojem in višjo stopnjo rasti kot druge države Evropske unije, je za Slovenijo izjemno dragocena. Svetovni ekonomski forum ter Svetovna banka ocenjujeta Finsko kot državo z najbolj razvito informacijsko družbo ter najbolj konkurenčnim gospodarstvom na svetu. Na znanstvenem forumu, ki bo potekal ob obisku slovenskega predsednika, bodo tako predstavniki slovenskih državnih institucij, gospodarstva in tudi nekaterih akademskih institucij, s finskimi strokovnjaki izmenjali poglede in izkušnje o povezanosti med državo, znanostjo in gospodarstvom, ki na Finskem daje pomembne rezultate.

Predsednik dr. Drnovšek bo v okviru obiska tudi položil venec na Križ junakov in na grob maršala Mannerheima. Ob obisku sedeža prestolnice, kjer ga bo sprejela županja mesta, pa bo iz rok predsednice mestnega sveta Helsinki prejel častno medaljo Mesta Helsinki. Zadnji dan obiska na Finskem pa se bo predsednik udeležil tudi otvoritve razstave o slovenski zgodovini.

Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani