arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Obisk Osnovne šole Vrhovci, kjer so v okviru humanitarne akcije Svet za Darfur začeli zbirati sredstva za pomoči potrebne otroke v Darfurju (14.02.2006)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Zdravica slovenskega predsednika dr. Janeza Drnovška na kosilu v čast predsednika švicarske konfederacije Josepha Deissa

Brdo pri Kranju, 06/21/2004  |  govor


Na uradnem obisku v Sloveniji se danes na povabilo slovenskega predsednika mudi predsednik švicarske konfederacije Joseph Deiss. Dopoldanskim pogovorom, na katerih sta predsednika izmenjala poglede na možnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja in predstavila izkušnje glede slovenskega članstva v EU in švicarskega sodelovanja z EU, je sledilo slovesno kosilo v čast predsednika švicarske konfederacije. V nadaljevanju sledi zdravica slovenskega predsednika.


Klikni za povečavoSpoštovana ekscelenca gospod predsednik,
dame in gospodje,
dragi prijatelji,

v veliko čast in zadovoljstvo mi je, da lahko danes med nami prisrčno pozdravim predsednika Švicarske konfederacije, gospoda Josepha Deissa in njegovo spremljevalno delegacijo. Odnosi med Slovenijo in Švico so tradicionalno zelo dobri. Današnji visoki obisk je še en korak k nadaljnji krepitvi prijateljskih vezi in medsebojnega sodelovanja.

Slovenijo in Švico povezuje veliko skupnih lastnosti in interesov, od katerih je ena najznačilnejših alpsko pogorje, ki obe državi uvršča v isto zemljepisno območje. Povezuje nas gorništvo in svojevrsten odnos do narave in kulturne dediščine. Odgovoren odnos do Alp in splošna skrb za trajnostni razvoj danes obe državi potrjujeta v okviru Alpske konvencije.

Klikni za povečavoEvropske države so z nedavno širitvijo Evropske unije naredile korak naprej v poglabljanju in krepitvi svojih povezav. Čeprav Švica ni članica Evropske unije, pa je to združevanje pomembno tudi za poglabljanje naših dvostranskih odnosov. Tradicionalne vezi Švice z državami Evropske unije, med katerimi je od letošnjega 1. maja tudi Slovenija, odpirajo nove možnosti za razširitev našega sodelovanja in poglabljanje povezav na različnih področjih.

Posebej me veseli, da so v gostujoči delegaciji tudi predstavniki švicarskega gospodarstva, saj nedvomno obstaja še veliko možnosti za razširitev našega gospodarskega sodelovanja. To sodelovanje je na nekaterih področjih že utečeno, z velikim zadovoljstvom pa opažamo tudi trend rasti blagovne menjave. Dober zgled gospodarskega sodelovanja predstavlja povezava Novartisa in Leka. Tudi v prihodnje moramo namenjati ustrezno pozornost spodbujanju neposrednih stikov med švicarskimi in slovenskimi podjetniki, vlagatelji in turističnimi delavci – kakor tudi krepitvi sodelovanja med našimi znanstvenoraziskovalnimi ustanovami.

Klikni za povečavoPrav neposredni stiki med prebivalci in medsebojno spoznavanje tradicij, kulture in jezika najbolj družijo obe deželi. Želim, da bi se že zdaj razvejano slovensko-švicarsko sodelovanje v izobraževanju, znanosti in kulturi v letih, ki so pred nami, še poglobilo in okrepilo. Švica je poznana po svojem spoštovanju jezikovne in kulturne raznolikosti. Z veseljem lahko ugotovimo, da takšno obravnavo uživajo tudi Slovenci, ki so v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja tam našli svojo novo domovino, in tvorijo živ most med našima deželama.

Čeprav sta Slovenija in Švica sorazmerno majhni državi, sodelujeta v večih pobudah, usmerjenih v zagotavljanje varnosti in stabilnosti širšega mednarodnega prostora. Ravno z večstranskim sodelovanjem lahko manjše države največ prispevajo v mednarodno skupnost. Dovolite mi, da ob tej priložnosti izrazim spoštovanje, ki ga čutimo do Švice, ki je dosegla izjemne uspehe tako v gospodarskem razvoju kot pri krepitvi in zaščiti vrednot človekovih pravic in demokracije doma in v mednarodnem prostoru.

Spoštovani gospod predsednik,
verjamem, da nam bodo vezi med našima deželama, ki so trdno vsidrane v skupnih tradicijah in vrednotah, sodelovanju in skupni viziji za prihodnost omogočile prispevati h krepitvi stabilnosti in varnosti v Evropi in svetu.

S temi besedami mi, gospod predsednik, dame in gospodje, dovolite, da nazdravim prijateljstvu naših držav in narodov, naši skupni prihodnosti in vsem vam, dragi prijatelji.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani