arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na ogledu Kapucinskega samopstana v Škofji Loki (Škofja Loka, 17.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Čestitke tujih državnikov ob Dnevu državnosti

Ljubljana, 06/24/2005  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek v dneh pred Dnevom državnosti prejema čestitke tujih državnikov.

"V veliko zadovoljstvo mi je, da Vam, vladi in slovenskemu narodu izrazim svoje najtoplejše čestitke za Dan državnosti. To je odločilno leto za Združene narode, leto v katerem beležimo 60. obletnico organizacije in po petih letih ocenjujemo Milenijsko deklaracijo, ki so jo leta 2000 sprejele vse države kot zasnovo za izgradnjo boljšega sveta v 21. stoletju. Upam, da bodo države izkoristile priložnost z vizijo, dobro voljo in hrabrostjo ter bile pripravljene sprejeti dolgoročne ukrepe za prilagajanje in prenovo Združenih narodov," je v svoji čestitki poudaril generalni sekretar Združenih narodov Kofi A. Annan.

"Sedaj, ko Republika Slovenija praznuje državni praznik, Vam, Vaša Ekscelenca pošiljam prisrčne želje, Vam osebno in Vašim ljudem. Želim, da bi se slovenski narod dobro razvijal tako v materialnem kot v duhovnem smislu in v spoštovanju vrednot, ki so ga izoblikovale kot narod," je v svoji čestitki poudaril Papež Benedikt XVI ter blagoslovil slovenski narod.

"Državljani vaše dežele imajo po pristopu Slovenije k Evropski uniji in Severnoatlantski zvezi, kakor tudi aktivnem predsedovanju Slovenije v OVSE za seboj uspešno leto in lahko z optimizmom zrejo v prihodnost. Med našima državama so se dobri gospodarski, kulturni in družbeni odnosi še naprej poglabljali. To me navdaja z upanjem in veseljem za našo skupno pot v Evropi," je v svoji čestitki izrazil nemški predsednik Horst Köhler.

"Globoko sem prepričan, da obojestranska zainteresiranost za razvoj vsestranskih in izjemno koristnih povezav ter podobnost stališč glede ključnih vprašanj mednarodne politike ustvarjata dobre možnosti za naraščanje bilateralnega sodelovanja v interesu stabilnosti in varnosti v Evropi," je v čestitki zapisal ruski predsednik Vladimir Putin.

"Prepričan sem, da se bodo odnosi med Češko in Slovenijo tudi v prihodnje intenzivno razvijali v tradicionalnem prijateljskem vzdušju in ob skupnem sodelovanju obeh držav," je zapisal češki predsednik Vaclav Klaus ter predsedniku dr. Drnovšku in slovenskemu narodu zaželel zdravja, sreče in uspeha.

"Uspehi Republike Slovenije in njenih državljanov nas veselijo in nas opogumljajo pri naših naporih. Prepričan sem, da bo naše skupno sodelovanje v smeri nadaljnjega razvoja bilateralnih odnosov med Srbijo in Črno goro in Slovenijo uspešno tudi za dobrobit državljanov naših držav," je v čestitki zapisal predsednik Srbije in Črne gore Svetozar Marovič.

Predsedniku dr. Drnovšku so čestitke poslali tudi angleška kraljica Elizabeta II, japonski cesar Akihito, avstrijski predsednik Heinz Fischer, italijanski predsednik Carlo Azeglio Ciampi, irska predsednica Mary McAleese, predsednik Izraela Moshe Katsav, predsednica Latvije Vaire Vike-Freiberga, predsednik Južnoafriške republike Thabo Mvuyelwa Mbeki, predsednik Mehike Vincente Fox Quesada, brunejski sultan Haji Hassanal Bolkiah, predsednik Irana Seyed Mohammad Khatami, predsednik Libanona Emil Lahoud, sirski predsednik Bashar al-Assad.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani