arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Portret (Zaplana, 11. februar 2006)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Izjava predsednika dr. Janeza Drnovška na 42. mednarodnem kmetijsko – živilskem sejmu v Gornji Radgoni

Gornja Radgona, 09/02/2004  |  izjava


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je po ogledu 42. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v izjavi za javnost povedal:


"Po nekaj letih sem si spet ogledal radgonski kmetijsko-živilski sejem in moji vtisi, moram reči, so izjemno dobri. Vesel sem, da sejem ohranja svojo bogato tradicijo, in videti je, da je letošnji še posebej uspešen. Vtis imam, da se na njem predstavlja še več razstavljavcev kot običajno. Očitno je vstop Slovenije v EU tudi vplival na sejem v pozitivnem smislu. Vidim, da je veliko pozitivnega iskanja novih proizvodov, predvsem v smeri zdrave prehrane. To je tisto, kar je najpomembnejše. Vedno več je ekoloških kmetij. Nasploh je velik poudarek na kvalitetni, zdravi hrani. Tudi to je naša perspektiva, prihodnost našega kmetijstva. Mislim, da se tudi ljudje, državljani, potrošniki vedno bolj zavedamo tega, da moramo jesti čim bolj zdravo hrano. In če bo naše kmetijstvo šlo v tej smeri, se ne bojim za njegovo prihodnost. Tudi EU gre v tej smeri. Sredstva se namenjajo in se bodo namenjala zlasti za zdravo, ekološko prehrano. Tu lahko najdejo svoje mesto tudi naše male kmetije, ki bi težko konkurirale različnim evropskim v kakšni ekstenzivni proizvodnji. Lahko pa najdejo svoje mesto z avtohtonimi slovenskimi proizvodi, s kvalitetnimi in zdravimi proizvodi. Vesel sem, da sem tudi danes kar nekaj od tega videl, zdi se mi, da več kot prej, in da gremo v pravi smeri. "

Vprašanje novinarja POP TV: "Politika pravi, da je kmetijstvo uspešno v naši Evropi in da se kmetijstvu tako rekoč odlično godi, na drugi strani pa kmetje pravijo, da jim je hudo in se bojijo. Zadnji uradni podatek je, da je v enem letu 1300 kmetov manj, ki oddajo mleko. Kje je resnica?"

Predsednik dr. Drnovšek: "Resnice so najbrž različne. Tisti, ki v tem trenutku ne najde svojega mesta, svoje perspektive, ni zadovoljen oz. na to gleda drugače. Ampak če govorite o mleku, tu se bo treba tudi prestrukturirati. Tam, kjer je proizvodnja prevelika, prihaja do prevelikih viškov, najbrž ni pričakovati takšnih vzpodbud kot pa kje drugje, na področjih, kjer določenih stvari več potrebujemo, pri stvareh, ki jih išče in potrebuje trg. Danes sem že v šali dejal, da bi me zaskrbelo, če bi kmetje kdaj rekli, da so v celoti zadovoljni. Potem bi bilo najbrž nekaj pri tem narobe, tako da tega ne pričakujem. Mislim pa, da moramo biti vsi skupaj realni. Izhajati moramo iz realne situacije, iz tega, kaj imamo, in iz tega, kaj potrebujemo. Država sama in preko sredstev EU pa bo skrbela za kmetijstvo in predvsem za razvoj podeželja. Ne samo v smislu kmetijske proizvodnje, temveč tudi v smislu turizma, ohranjanja naše kulturne dediščine. To ima na vsak način perspektivo in to bomo ohranjali in vzpodbujali. Seveda pa ne moremo vsakemu zagotoviti, da bo tisto, kar proizvaja danes, vedno lahko proizvajal na enak način. Tu in tam se je pač potrebno malo prilagoditi, napraviti kakšen napor. In upam, da se bo vedno več kmetov odločalo za to, da v kmetijstvu ostanejo in pri tem ne bodo izgubili poguma. Treba se je prilagoditi in včasih začeti nekaj novega. To moramo početi vsi v življenju."

Vprašanje novinarja POP TV: "Politiki bodo preživeli, bodo tudi kmetje?"

Predsednik dr. Drnovšek: "Mislim, da bolj kot politiki. Bolj sem prepričan v njihovo perspektivo, kot pa v perspektivo politikov."

Vprašanje novinarja: "Smo torej zadovoljni s stanjem kmetijstva v družbi?"

Predsednik dr. Drnovšek: "Mislim in vem, ker sem tudi sam nekaj časa vodil vlado, da smo precej pozornosti in sredstev namenili kmetijstvu. Toliko pač, kolikor jih je naša država zmogla. To sicer verjetno ni toliko, da bi bili vsi zadovoljni, ampak menim, da smo v tej smeri storili veliko. Vstop v EU po eni strani povzroča večjo konkurenco, nove zahteve, hujše standarde, po drugi strani pa odpira nove možnosti in daje nova sredstva za vzpodbujanje tistih smeri, o katerih sem govoril. Vzpodbujanje zdrave hrane, razvoj podeželja. In tu se lahko najdemo. Mislim, da bi morali na ta način gledati na to področje. Priložnost je tu. Kmetijstvo smo ohranili, kolikor se je dalo, in ga želimo vzpodbujati in razvijati tudi vnaprej."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani