arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na prireditvi Študentska arena (Ljubljana, 18.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Nagovor predsednika dr. Drnovška na slovesnosti ob 30. obletnici Univerze v Mariboru

Maribor, 09/20/2005  |  sporočilo za javnost, govor


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes udeležil slovesnosti ob 30. obletnici Univerze v Mariboru. Ob tej priložnosti je predsednik dr. Drnovšek nagovoril udeležence slovesnosti (nelektoriran zapis):




"Danes je pomemben dan za Maribor in Slovenijo. Trideset let Univerze v Mariboru pomeni marsikaj. Pomeni, da je Maribor že pred tem in zlasti v teh desetletjih pridobival veliko strokovnjakov, veliko kadrov, veliko ljudi, ki so bili nosilci razvoja Maribora v tem obdobju in ki bodo nosilci razvoja tudi v prihodnosti.

Klikni za povečavoMaribor je ob velikih prelomnicah prejšnjega stoletja marsikaj doživel in marsikaj pretrpel. Pretresi so bili hujši kot drugje v Sloveniji. Že po prvi svetovni vojni, potem v drugi svetovni vojni. In tudi ob prehodu iz prejšnje federativne socialistične države v samostojno republiko Slovenijo je bilo Maribor tisto mesto, kjer je bilo največ gospodarskih pretresov, največja brezposelnost se je izpostavila takrat v Mariboru. Propadla so podjetja, ki so bila odvisna od takratnih skupnih jugoslovanskih trgov. In spomnim se, leta in leta po osamosvojitvi so iz Maribora prihajale samo slabe novice. Bilo je mesto, lahko bi rekli že kar brez upa, vendar se je to spremenilo. Maribor se je postavil na noge, prvenstveno predvsem z lastnimi močmi, s kadri, ki jih je sam ustvaril.

Klikni za povečavoDanes je Maribor mesto prihodnosti, mesto prosperitete. Brezposelnost je izjemno padla, ustvarjajo se nova delovna mesta. Namesto nekdanjih velikih socialističnih gigantov je danes v Mariboru veliko malih in srednjih podjetij, ki so fleksibilna in uspešna, ki so nosilec razvoja. Univerza ima pri tem velik vpliv, dala je velik pečat temu razvoju. In sama univerza, toliko kot jo sam poznam, navsezadnje sem tu tudi sam doktoriral, sama univerza je bila ves čas odprta, ni bila toga in se ni zapirala, ni bila okostenela. Sledila je razvoju, se spreminjala, prilagajala se je potrebam okolja in časa. To je v današnjem finančnem svetu, kjer se vse tako hitro spreminja, izjemno pomembno. Biti pripravljen na spremembe. Biti pripravljen na življenje. Takšna usmeritev te univerze je v teh časih še posebej pomembna. Zato sem prepričan, da bo univerza tudi v prihodnjih letih uspešna, da boste šli naprej s časom, da boste ustvarjali kadre, ki bodo sposobni, ne samo konkurenčne tekme v tem svetu, ta je izjemno huda, ampak tudi nadgradnje te konkurenčne tekme. Da boste lahko zagotovili neko dodatno kvaliteto v življenju, poleg same proizvodnje in konkurence še nekaj več. Že danes je Maribor mesto kulture, z ugledno opero in odličnim gledališčem. Prepričan sem, da bo takšne nadgradnje v prihodnosti vsaj toliko če ne več in da univerza tudi ljudem daje svoj prispevek.

Klikni za povečavoVsem študentom, profesorjem, dekanom in rektorju želim veliko uspeha pri nadaljnjem razvoju v prihodnjih letih. Želim vam, da bi tudi naslednje obletnice, desetletnice bile v znamenju ponosa, samozavesti in uspešnosti in da bi bila univerza nosilec razvoja uspešnega in samozavestnega Maribora tudi v prihodnosti."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani