arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S starima avtomobiloma (Piran, 24.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Zdravica predsednika Republike Slovenije dr. Janeza Drnovška na svečani večerji v čast predsednika Republike Albanije, gospoda Alfreda Moisiuja, ob uradnem obisku v Republiki Sloveniji, 16. in 17. februarja 2004

Ljubljana, 02/16/2004  |  govor


Klikni za povečavoSpoštovana ekscelenca gospod predsednik,
dame in gospodje,
dragi prijatelji,

v posebno čast mi je, da lahko danes v naši sredi pozdravim predsednika Republike Albanije Alfreda Moisiuja in njegove sodelavce. Uradni obisk ima poseben pomen tako za razvoj dvostranskih odnosov med Slovenijo in Albanijo kot za poglabljanje sodelovanja v širši regiji.

Današnji obisk na najvišji ravni potrjuje dobre in prijateljske odnose med državama in njuno zavezanost, da te odnose še okrepita. V zadnjem desetletju se je razdalja med našima državama zmanjšala, povezali smo se in zbližali. Ob razveseljivem razvoju odnosov pa ostaja še veliko odprtih možnosti za krepitev sodelovanja. Prepričan sem, da nas prihodnost vodi v skupni smeri povezane Evrope, kar nam bo odpiralo nove poti poglabljanja dvostranskih in večstranskih odnosov.

Slovenija želi tudi kot skorajšnja članica Evropske unije in zveze Nato sodelovati z Albanijo in drugimi državami v regiji ter na ta način prispevati k njihovemu gospodarskemu, političnemu in vsestranskemu razvoju. Prispevek k pospešenemu razvoju držav na tem območju je in bo še naprej tudi ena od prednostnih nalog delovanja Slovenije v regionalnih organizacijah: od Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, preko Srednjeevropske in Jonsko-jadranske pobude, do Pakta stabilnosti, če naštejem le nekatere. Naj ob tej priložnosti omenim tudi izjemno pomembno sodelovanje na področju humanitarne dejavnosti, ki jo je doslej opravila s svojim delom v Albaniji tudi Mednarodna ustanova – fundacija za razminiranje in pomoč žrtvam min, ki ima sedež v Sloveniji.

Za Slovenijo je nedvomno, da je prostor, ki mu pripada Albanija, geografsko, kulturno in civilizacijsko del Evrope. Tega se po našem prepričanju zavedajo tako Evropska unija kot tudi ostali vodilni mednarodni dejavniki. Albanija lahko Slovenijo kot članico evro-atlantskih in regionalnih povezav šteje za zanesljivo zaveznico in oporo pri njenih prizadevanjih za približevanje evroatlantskim integracijam.

Slovenija je v minulem desetletju dosegla pomembne cilje, saj je postala politično stabilna in ekonomsko uspešna država. Skorajšnje članstvo v Evropski uniji in zvezi Nato potrjujeta pravilno usmeritev naših naporov doma in v mednarodnih odnosih. V procesih vključevanja v Evropsko unijo in Nato smo pridobili izkušnje in znanja, ki jih bomo z veseljem prenesli prijateljski državi. Želimo, da bi bil čas, ki nas loči do skupnega soustvarjanja življenja v okviru Evropske unije, čim krajši.

Dragi gospod predsednik, dame in gospodje, dovolite mi, da nazdravim prijateljstvu naših držav in narodov, naši skupni prihodnosti in vsem vam, dragi prijatelji.
Hvala.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani