arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Nanos, april 2006 - dr. Janez Drnovšek na državni proslavi ob dnevu upora proti okupatorju (FA BOBO)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Uspešen obisk delegacije Državne skupnosti Srbije in Črne gore pod vodstvom predsednika Marovića

Ljubljana, 07/10/2003  |  sporočilo za javnost


Na povabilo predsednika dr. Janeza Drnovška se je na uradnem dvodnevnem obisku mudil najvišji predstavnik Državne skupnosti Srbije in Črne gore, predsednik Svetozar Marović. Ob njegovem prvem uradnem obisku v tujini ga je spremljala močna gospodarska delegacija, za katero je bil na Gospodarski zbornici Slovenije organiziran poslovni forum.

Predsednik Marović in njegov gostitelj, predsednik dr. Drnovšek, sta skupno ugotovila, da se stiki med državama normalizirajo in da se v odnosih med Srbijo in Črno goro ter Slovenijo začenja novo poglavje. Sogovornika sta pogovore v času obiska označila kot zelo prijateljske, predsednik dr. Drnovšek pa je pri tem poudaril tudi vso podporo Slovenije pri vključevanju Srbije in Črne gore v evropske integracije in izrazil upanje, da bo do vključitve v EU prišlo čimprej. Gost, predsednik Marović je poudaril, da je cilj njegove države evropeizacija celotne regije, slovenska pomoč in izkušnje pa bodo pri tem zelo dobrodošle. Po njegovem mnenju tudi sporazum o razvojnem sodelovanju, ki je bil podpisan v času obiska, izraža namero in voljo za sodelovanje pri procesih evropeizacije regije. Predsednik Marović se je hkrati zahvalil za slovensko podporo članstvu SČG v Svetu Evrope.

Predsednik dr. Drnovšek je izrazil zadovoljstvo nad pospešenim razvojem odnosov s SČG. Po določenem zastoju v 90. letih smo presegli zgodovinske ovire in s tem vzpostavili pogoje za začetek novega poglavja v odnosih med državama. Slovenski predsednik je tudi poudaril, da je v interesu Slovenije, da bi tudi Srbija in Črna gora čimprej sledila evropski integraciji, kjer ji je Slovenija pripravljena pomagati po svojih močeh. Dodal je, da bo tranzicija, ki smo jo morali opraviti v Sloveniji za vstop v EU, v mnogočem podobna tisti, ki jo bodo morali opraviti v SČG. Predsednik dr. Drnovšek je ocenil, da je ravno zaradi tega slovenska izkušnja vključevanja v EU za Srbijo in Črno goro še toliko bolj zanimiva.

Sogovornika sta se v pogovorih posvetila tudi gospodarskemu sodelovanju, pri čemer sta se strinjala, da imajo politiki in državniki pomembno nalogo odpirati vrata za predstavnike gospodarstva. Izrazila sta pričakovanje, da bodo gospodarstveniki posvetili vso potrebno pozornost uravnoteženju medsebojne menjave. Na dolgi rok je menjava med dvema državama uspešna samo, če je uravnotežena in ne enostranska, je ob tem poudaril dr. Drnovšek.

Predsednika Marovića sta ločeno sprejela tudi predsednik vlade mag. Anton Rop in predsednik Državnega zbora Borut Pahor. V času obiska si je ogledal mestno jedro Ljubljane in se ob tem srečal z županjo Danico Simšič, v Stolni cerkvi ga je sprejel ljubljanski nadškof in slovenski metropolit dr. Franc Rode. Obiskal je tudi Srbsko pravoslavno cerkev, kjer ga je sprejel arhirejski namestnik za Slovenijo paroh Peran Bošković.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani