arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S starima avtomobiloma (Piran, 24.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pomembno je, da se učenci naučijo samostojnosti in samostojnega mišljenja - Pogovor predsednika republike dr. Drnovška ob prvem šolskem dnevu.

Ljubljana, 09/01/2003  |  sporočilo za javnost


Za VAL 202 se je pogovarjala Mija Škrabec Arbanas.
===================

Novinarka:
Prvi šolski dan je za vsakega nekaj posebnega. Letos je poseben za šolsko mladino, saj se začenja devetletka. Kakšnih 18 tisoč prvošolcev gre v šolo s šestimi leti. Vas ta starost na kaj spomni?

Odgovor:
Res je, zdaj gredo v šolo vsi s šestimi leti. Tudi jaz sem šel v šolo s šestimi leti, čeprav je bila takrat meja za vpis s sedmimi leti. Namreč, moji prijatelji so bili od mene leto dni starejši in so šli v šolo. Jaz, ki nisem želel ostati izven tega, sem se jim priključil in prišel z njimi v šolo. Učitelji so me poslali domov z besedami, da nimam pogojev, da sploh nisem vpisan v prvi razred. S to novico se nisem sprijaznil in sem drugi dan spet prišel v šolo in spet naslednji dan. To je nekaj časa trajalo in šola je na koncu popustila. Po kakšnem mesecu dni mojega trmastega vztrajanja, so me vpisali v prvi razred. Zdaj vsi otroci vstopijo v šolski proces s šestimi leti. Mislim, da je to v redu, morda sem tudi sam en takšen primer, ki kaže na to.

Novinarka:
Ta vztrajnost vam je verjetno prišla prav tudi kasneje v življenju?

Odgovor:
Vztrajnost je pomembna. Pomembna pa je tudi strpnost v dogovarjanju. Dejstvo, da je šola popustila je bilo pozitivno, ker so videli, da mi je veliko do tega in so mi na koncu omogočili vpis. Važno je, da učitelji znajo pritegniti šolarje, jim proces narediti zanimiv, brez nepotrebnih obremenitev in prisile. Zelo pomembno je tudi, da se v šoli učenci naučijo samostojnosti in samostojnega mišljenja. To se mi zdi celo najpomembnejše. Kopičenje znanja je seveda nujno, vendar samo polnjenje spomina ni dovolj. Šola lahko zelo vpliva na to, da imaš svojo osebnost in integriteto ter na to, kako se znajdeš v različnih situacijah. Vpliva na to, da postaneš človek s spoštljivim odnosom do drugih ljudi in spoznaš pomen kulture strpnosti in dialoga.
Tudi vztrajnost je vrlina, ki se jo je potrebno naučiti. Učitelji imajo pri tem veliko in odgovorno nalogo. Sam se še danes z veseljem spominjam učiteljev, ki so name napravili vtis s posredovanjem koristnih stvari za življenje.

Novinarka:
Šola je danes polna konfliktov in stresov, ki so del vsakdanjega življenja. Kakšno je vaše sporočilo, še zlasti ob nedavni izjavi Rimsko katoliške cerkve, ki pravi, da so v naši šoli odsotne vrednote in da ni prave vzgoje?

Odgovor:
Najpomembneje se mi zdi, da šola ne bi smela biti polna stresov. Tu je pomembna vloga tako učiteljev, kot staršev. Gre za navsezadnje za zelo lepo življenjsko obdobje in ni prav, da so mladi ljudje že v teh letih, obremenjeni s prehudimi stresi in obveznostmi. Najti je potrebno tisto pravo mero. Vrednote so pomembne, ampak zanje ne more skrbeti samo religija. Vse religije imajo svoja vrednostna sporočila, ki so si velikokrat med sabo tudi podobna. Vendar monopola nad vrednotami ne more imeti nihče. Vsi moramo razmišljati o vrednostnih vprašanjih in izoblikovati spoštljiv in korekten odnos do drugih ljudi. Vsi moramo prispevati k ustvarjanju čimbolj strpne družbe. Pri tem lahko pomaga tudi cerkev, pa seveda učitelji, starši in nenazadnje tudi mediji. Prav mediji igrajo pomembno vlogo, saj dnevno posredujejo številna sporočila, ki vplivajo na vrednostni sistem tako učencev kot ostalih.

Novinarka.
Ste se ob koncu počitnic veselili šole?

Odgovor:
V bistvu sem se vedno veselil počitnic. Ko se je bližala šola, sem bil kar malo žalosten. Ko pa se je vendarle začelo in sem se srečal s sošolci in sošolkami, je bilo pa spet lepo. Vsaka stvar ima svoje prednosti, svoje veselje in tako ga je imela tudi šola.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani