arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Portret s tiskovne konference (Ljubljana, 27.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Odgovor Urada predsednika republike gospod Zupančiču

Ljubljana, 05/11/2004  |  pojasnilo in popravek


V pismu bralcev, objavljenem v Delu 6. 5. 2004, gospod Silvo Zupančič sprašuje Predsednika republike, zakaj se ni udeležil referenduma o t.i. tehničnem zakonu.

Predsednik republike je razloge za svojo neudeležbo javno že večkrat pojasnil, prav tako je v svojih nastopih izčrpno pojasnil svoje videnje problematike, predvsem pa je pristojne organe večkrat pozval, da poiščejo pravno korektno pot za čimprejšnjo izvršitev odločbe Ustavnega sodišča U-I-246/02 z dne 3. 4. 2003.

Omenjeni referendum ni pripomogel k razrešitvi problematike. To je že vnaprej poudarilo v svoji obrazložitvi tudi Ustavno sodišče, ko je decembra 2003 presojalo in zavrglo zahtevo Državnega zbora. V obrazložitvi je jasno zapisalo, da z morebitno zavrnitvijo zakona na naknadnem referendumu ne bo ugasnila dolžnost Državnega zbora, da izvrši odločbo Ustavnega sodišča in ne dolžnost Ministrstva za notranje zadeve, da takoj začne z izvrševanjem 8. točke odločbe Ustavnega sodišča U-I-246/02. Tako so bili državljani, ki so bili pozvani, naj pridejo glasovat na referendum, soočeni z absurdno situacijo. Glas, ki so ga dali, ni pomenil tistega, kar so mislili. Če so glasovali za tehnični zakon, je bilo to brez učinka, ker je pred tem vlada že sama izničila njegov pomen z izdajanjem odločb. Če so glasovali proti, pa s tem niso dosegli ničesar, ker so se odločbe izbrisanim tako in tako izdajale. Iz navedenih razlogov po prepričanju predsednika republike referenduma niti ne bi smelo biti. Zaradi tako nastalega aburdnega stanja, ki je svojevrsten odraz ne dovolj dodelanega pravnega sistema in zlasti nekaterih politično premalo domišljenih potez glede izvršitve odločbe ustavnega sodišča, se dr. Janez Drnovšek ni udeležil referendumskega glasovanja.

Odnosi z javnostmi
Urad predsednika republike
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani