arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z mladimi na otvoritvi nove knjižnice v Domžalah (Domžale, 07.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Obisk v Celju

Celje, 06/20/2007  |  sporočilo za javnost, izjava


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes obiskal celjskega župana Bojana Šrota. V pogovoru mu je slednji predstavil predvsem regionalni projekt ekološkega ravnanja s komunalnimi odpadki, preko katerega se je povezalo 23 občin, ravno tako je izpostavil usmeritev mesta v tercialno izobraževanje in predstavil obnovo celjskega gradu.


Ob zaključku pogovora je predsednik republike dr. Janez Drnovšek medijem povedal: "Z gospodom Šrotom, celjskim županom, sva se ravnokar pogovorila o tem, kako se Celje razvija. Zgleda, da zelo dobro. Vesel sem, da stopajo naprej zlasti na področju varovanja okolja, da je tukaj pionirski projekt skupnega ravnanja z odpadki, ne samo za Celje, ampak za širše območje. Gre za velike premike, če pomislimo, kako je bilo v Celju včasih, ko je bilo okolje zelo onesnaženo, zaradi veliko industrije, predvsem kemične industrije, ki je v precejšnji meri prisotna še danes. Ampak sedaj je okolje povsem drugačno in mislim, da je to lahko dober zgled tudi drugim občinam, drugim našim območjem v Sloveniji. Pa tudi sicer imam vtis, da se Celje dobro razvija."

Klikni za povečavoNato se je predsednik republike dr. Janez Drnovšek skupaj s celjskim z županom Bojanom Šrotom sprehodil do hotela Evropa. Pod vodstvom opata Marjana Jezernika si je ogledal Marijino cerkev in stolnico svetega Daniela, nato pa tudi del ohranjenega mestnega obzidja z vodnim stolpom.


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je ob obisku v Celju odgovoril tudi na aktualna novinarska vprašanja: (nelektorirano)

Gospod predsednik, zadnjič ste obiskali Maribor, gospoda Kanglerja, sedaj gospoda Šrota. Imajo ti vaši obiski kakšno širše ozadje? Gre za podporo gospodu Šrotu in gospodu Kanglerju?

dr. Janez Drnovšek: Ja, seveda podpiram oba, drugi teden pa bom obiskal tudi gospoda Jankovića.

Je to nova koalicija?

dr. Janez Drnovšek: Koalicija treh največjih slovenskih mest. Treh, zdi se mi, dokaj uspešnih in dinamičnih županov.

Klikni za povečavoAli sta se z gospodom Šrotom mogoče pogovarjala tudi o prihajajočem kongresu ljudske stranke, kjer gospod Šrot razmišlja, da bi kandidiral za predsednika?

dr. Janez Drnovšek: Sva se kaj pogovarjala?

Bojan Šrot: Kaj dosti ne.

dr. Janez Drnovšek: Malo.

Kaj pa?

dr. Janez Drnovšek: Ja, no, malo sva obujala spomine na zgodovino te stranke, kjer imam tudi jaz nekaj zraven, če tako rečem, kjer smo sodelovali kar nekaj obdobij, tako in drugače. Sedaj pa prihaja prihodnost te stranke. Torej, tam so pa drugi na potezi.

Klikni za povečavoKako pa komentirate nekatere namige o možnosti konstruktivne nezaupnice vladi? Bi podprli takšno konstruktivno nezaupnico?

dr. Janez Drnovšek: Meni je ni treba podpirat, saj nisem poslanec državnega zbora.

Se je kdo pogovarjal z vami o tem?

dr. Janez Drnovšek: Ne, nihče se ni o tem pogovarjal z mano.

Gospod predsednik, bo vlada ostala do konca mandata? Se nakazuje s tem, kar pač razlagate, neka druga politična koalicija v državi?

dr. Janez Drnovšek: To morate pa vprašati druge; politično opozicijo, strankarske prvake. Kot predsednik države se v to ne spuščam.

Gospod predsednik, ko ste bili predsednik vlade, ste ves čas ugotavljali, da je SLS naporen koalicijski partner. Mislite, da bi bil kaj manj naporen, če bi vodenje stranke prevzel župan Šrot?

dr. Janez Drnovšek: Sem rekel, da je bil naporen? Sem že malo pozabil, veste.

Klikni za povečavoLahko prosimo še za komentar v zvezi z najnovejšim razkritjem predsednika vlade glede prisluškovalne afere. Ali vas je gospod Rop o tem takrat obveščal?

dr. Janez Drnovšek: Presenečen sem nad tem, kar se zdaj dogaja in tudi nad izjavami v tej zvezi. Sam ne vem o tem nič in tudi ne bi mogel tega komentirat, razen tega, da sem zelo presenečen.

Nad vsebino ali nad dejanjem Antona Ropa?

dr. Janez Drnovšek: Nad vsem.

Kakšne posledice ima lahko po vaše, gospod predsednik, razkritje Antona Ropa o domnevnem prisluškovanju?

dr. Janez Drnovšek: Ne bi želel o tem razpravljat in špekulirat. Ponavljam, da sem presenečen nad vsem tem in to, kar se dogaja, ne koristi nikomur, prav nikomur. Prav nikogar ne vidim, ki bi lahko imel od tega korist, ampak je škoda za vse, za udeležence in tudi za državo.

Dopuščate možnost, da je prihajalo do dogovarjanj o incidentih?

dr. Janez Drnovšek: Ne bi želel tega komentirat. Ne poznam.

Vlada naj bi danes razkrila še četrto vmesno poročilo o Sovi, v katerem naj bi se govorilo o mobilnem prisluškovanju. Gre za čas, ko ste bili vi predsednik vlade. Ali ste takrat kaj vedeli o tem? Lahko kaj več poveste, se je takrat komu politično prisluškovalo?

dr. Janez Drnovšek: Ne, nikoli. Izrecna prepoved je bila vedno, vsem direktorjem Sove, da ne smejo tega delati in da nikakor ne smejo posegati v notranja razmerja.

Kaj pa vi svetujete opoziciji? Naj počaka do konca mandata ali ne?

dr. Janez Drnovšek: Nič ne svetujem opoziciji. Ampak stvari bodo imele tako svojo dinamiko. Kaj bo jeseni, je treba počakati do jeseni. Danes marsikaj zgleda drugače, kot bo izgledalo takrat.

Vi še niste rekli zadnje besede?

dr. Janez Drnovšek: O čem?

O vaših bodočih političnih načrtih.

dr. Janez Drnovšek: Saj veste, da ne razmišljam o načrtih. Ampak resnično je prezgodaj za ugibanje o tem, kaj se bo zgodilo. Pustimo času čas in stvarem, naj se še zgodijo tiste, ki se imajo za zgoditi. Mislim pa, da se bodo, marsikatere.

Kaj recimo?

dr. Janez Drnovšek: Ja, veste, imate tu kakšno vedeževalko v Celju, da jo mimogrede vprašamo?

Mislite, da bo vlada zdržala do konca mandata, gospod predsednik?

dr. Janez Drnovšek: Pa ne bi se spuščal v ugibanja.

Kako pa komentirate izvolitev Kranjca za guvernerja banke?

dr. Janez Drnovšek: Ja, skrajni čas, da smo dobili guvernerja. Očitno so tudi v državnem zboru in še kje le spoznali, da je potrebno napraviti kakšno konstruktivno in državotvorno potezo in da se ne gre izživljati na takšnih vprašanjih, kot je kandidatura za guvernerja Banke Slovenije.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani