arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Častna četa (Ljubljana, oktober 2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Nagovor na regionalnem poslovnem stičišču na Bledu

Bled, 10/22/2003  |  govor


Klikni za povečavo Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes popoldne skupaj s češkim predsednikom Vaclavom Klausem, odprl 11. regionalno poslovno stičišče, ki vsako leto poteka na Bledu. Po nagovoru je predsednik sprejel ministre držav zahodnega Balkana, ki se srečanja udeležujejo in jim zagotovil podporo in strokovno pomoč Slovenije v procesu integracije njihovih držav v Evropsko unijo. Predsednik je udeležence srečanja nagovoril z naslednjimi besedami (neavtoriziran zapis):

Klikni za povečavo Spoštovane gospe in gospodje,
vesel sem, da vas tudi letos lahko pozdravim na tem srečanju, ki ima za sabo lepo tradicijo. V vseh teh 11. letih, odkar srečanje poteka, je tu nastalo veliko poskusov, pogovorov za nadaljnje iskanje poti in novih oblik gospodarskega sodelovanja. Prepričan sem, da je iz teh pobud nastalo tudi veliko konkretnega. Letos je to srečanje na nek način specifično. Slovenija je še zadnjič država, ki še ni članica Evropske unije. V prejšnjih letih smo velikokrat govorili o evropski poti, ciljih in o pomenu regionalnega sodelovanja. Zdaj pa že gledamo na obdobje, ki bo sledilo tej prelomnici. Gledamo na obdobje, v katerem bomo želeli ne le ohraniti sodelovanje z državami, ki še niso članice EU, ampak bomo iskali poti, da jim omogočimo čim hitrejši vstop. Govorim v kontekstu zahodnega Balkana, o državah JV Evrope. Slovenija je zainteresirana, da bi vse države zahodnega Balkana slej ko prej prišle do članstva v EU, da se ne bi vzpostavile neke nove trdne meje, ki bi onemogočale normalno komunikacijo. Želimo, da bi se konsolidacija regije čimbolj uspešno nadaljevala. Ne le politična, ampak tudi gospodarska. Obe se seveda dopolnjujeta. Politična konsolidacija držav JV Evrope ni možna, če gospodarstvo ne napreduje in obratno. Slovenija bo tudi v prihodnje po svojih močeh pomagala, da se bo proces konsolidacije regije uspešno nadaljeval in končal. Kot članica EU želimo biti most med EU in državami, ki so zunaj. Že sedaj veliko sodelujemo, veliko kontaktov smo vzpostavili, veliko je bilo že posvetov in razgovorov, kjer smo predstavili naše izkušnje. Pričakujem, da bo v prihodnje tega še več. Pomembno je, da mednarodna skupnost ne pozabi na zahodni Balkan, kar bi se lahko zgodilo, ker kriz v svetu ne manjka in pozornost ter sredstva mednarodne skupnosti se lahko hitro preusmerijo drugam. Zato bo Slovenija to pozornost še naprej skušala vzdrževati in ohranjati. Zavedamo se vseh težav na poti konsolidacije regije, vendar druge izbire ni, ne za nas, ki si želimo uspešnih sosedov, ne za države zahodnega Balkana. Vse druge poti so bile že preizkušene in so se izkazale za katastrofalne. Pred nami je edino še pot evropskega povezovanja in sodelovanja in z vso voljo in sredstvi bomo šli po tej poti naprej.

Regionalno stičišče, ta današnji posvet, je pomemben tudi zato, ker se iščejo gospodarske možnosti, novi gospodarski impulzi. EU in svet je v veliki meri v gospodarski stagnaciji, zato je regionalno sodelovanje zelo pomembno. Tisto, kar lahko naredimo sami v medsebojnih odnosih je pomemben dodatek k vzpostavitvi višje stopnje gospodarske rasti. Takšne rasti, ki si je želimo in smo je bili vajeni.

Ob koncu bi vam zaželel veliko uspeha na konferenci, da bi tudi tokrat prišli do konkretnejših rezultatov in impulzov in vesel sem, da se tradicija srečevanja na Bledu nadaljuje.
Hvala.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani