arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Častna četa (Ljubljana, oktober 2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Bojna pripravljenost 1. brigade je zelo dobra

Ljubljana, 05/23/2006  |  sporočilo za javnost, izjava


Klikni za povečavoDanes se je v vojašnici Franc Rozman Stane predsednik republike dr. Janez Drnovšek sestal z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem in načelnikom Generalštaba Slovenske vojske generalom majorjem Ladislavom Lipičem, da bi mu sogovornika predstavila še drugi del poročila o stanju pripravljenosti Slovenske vojske. Po predstavitvi je predsednik republike dr. Janez Drnovšek za medije dejal: (nelektorirano)

"Danes smo opravili drugi del poročanja Slovenske vojske o letnem poročilu za 2005, torej, o stanju slovenske vojske. Ob prvem poročanju smo ugotovili, da je prišlo do določenih razlik v ocenah za 1. brigado Slovenske vojske, da sta dve instanci različno ocenili to stanje. Zato smo se dogovorili, da se še enkrat srečamo, in sicer prav tukaj, kjer je nastanjena 1. brigada.
Klikni za povečavoV vmesnem času je komisija, ki jo je imenoval obrambni minister, še enkrat pregledala ocene in danes smo se o vsem skupaj pogovorili. Ugotovil sem, da je prihajalo do različnih ocen zato, ker so se uporabljali kriteriji iz metodologije na različen način. Ta metodologija je v uporabi drugo leto, uporablja jo sicer zveza NATO, je precej razvejana, precej podrobna, vendar enostavna in lahko se jo tudi različno uporablja.

Klikni za povečavoGlede na to, kar sem slišal, ocenjujem, da gre pri razlikah v ocenah za različne uporabe in ne za druge motive. Po današnjem poročilu je očitno, da je po tej metodologiji prišlo do negativne ocene še vedno pri štirih enotah Slovenske vojske, in sicer iz okvira 1. brigade. Lansko leto je bilo osem takšnih negativnih ocen. Ampak, čeprav se to sliši slabo, torej, da so še vedno negativne ocene, smo v razgovoru to le razčistili. Metodologija namreč vključuje takšne postavke, kot so npr. predvidena nabava določene opreme, npr. kuhinj, ki bi morale priti že do pred koncem lanskega leta, pa so iz določenih razlogov te dobave zamudile. Skratka, gre za dejavnike, ki so na nek način izven teh enot, izven enot 1. brigade. Torej, izven enot operativne vojske. Te postavke bodo sorazmerno hitro rešene, so že v teku, in zato sem ocenil, da ne gre za neke resne težave, da je usposobljenost in bojna pripravljenost 1. brigade očitno zelo dobra, kriteriji zanje so tudi najostrejši, od njih se največ zahteva, to je elitna enota. Zdi se, da so tudi sami ocenjevalci, ker so enote ocenjevale same sebe po tej metodologiji, tudi namenoma postavili nekatere kriterije ostro, da bi pokazali nekatere dejavnike izven same 1. brigade. Torej, na to, da pač potrebujejo opremo, da bi tudi drugi morali opraviti svoje delo pravočasno, ne samo častniki in vojaki, ki so zelo dobro izurjeni, ki so podvrženi velikim zahtevam, velikim pritiskom, ampak določena oprema je pač zamujala in na to so v teh izpostavljenih kriterijih in ocenah tudi opozorili.

Klikni za povečavoMislim, da so bila ta sporočila sprejeta pozitivno, konstruktivno, da se napake, če so bile, odpravljajo, da bodo tudi nabave prišle, ali pa so že prišle v tem času in skupna ocena je bila, torej, vseh prisotnih, da bo ob naslednjem ocenjevanju, zlasti 10. bataljona 1. brigade, kjer bodo prisotni tudi ocenjevalci zveze NATO, ko bo šlo torej tudi za preverjanje s strani zveze NATO, da bodo vse te stvari odpravljene in da bo enota pokazala dobre in prave ocene."


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je odgovoril še na nekatera druga vprašanja medijev:

Ugotovitev popisne komisije je bila, da je precej nepravilnosti pri popisovanju, da je prihajalo do precejšnjih razlik, ocenjenih tudi do milijarde tolarjev, morda celo več, viški in manjki. Kakšen je vaš komentar na takšne ugotovitve?

dr. Janez Drnovšek: "O rezultatih, ocenah popisne komisije, nismo govorili, tudi mi niso bili predstavljeni. Tako, da je bolje, da o kakšni taki podrobnosti povprašate ministra za obrambno oz. načelnika Generalštaba. Govorili smo o bojni pripravljenosti slovenske vojske, ki jo morajo predložiti vrhovnemu poveljniku. Zadeve po katerih sprašujete, pa verjetno bolj sodijo v upravni del obrambnega ministrstva."

Glede na to, da ste dejali, da so negativne ocene pri štirih enotah predvsem posledica nepravočasne dobave, da so vojaki bojno usposobljeni in pripravljeni, bi vprašal, ali lahko imenujete še ostale tri enote, ki imajo negativno oceno poleg 10. bataljona?

dr. Janez Drnovšek: "Mislim, da bi o detajlih govoril načelnik Generalštaba, saj nismo govorili o detajlih in o posameznih enotah, ampak o tem skupnem zapletu pri ocenjevanju in razlogih zanj."

Kaj pa menite o kandidatu za načelnika, o podpolkovniku Gutmanu. Bi bil po vašem, če bi bil izbran, dobra izbira?

dr. Janez Drnovšek: "Čakam, seveda, na odločitev vlade o novem načelniku. Gospoda Gutmana, če ste vprašali zanj, že dolgo poznam, ima veliko izkušenj, je eden izmed najbolj izkušenih v Slovenski vojski in je vsekakor dober kandidat."

Še eno vprašanje. Imate kakšen predlog za povišanje v generala ali admirala?

dr. Janez Drnovšek: "V tem trenutku ne."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani