arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na prireditvi Študentska arena (Ljubljana, 18.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Izkoristiti moramo naravno možnost zdravljenja, ki jo ponuja Rakitna

Rakitna, 04/10/2006  |  sporočilo za javnost, izjava


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek si je danes ogledal prostore Mladinskega klimatskega zdravilišča Rakitna. Zdravilišče je edino srednje gorsko klimatsko zdravilišče za otroke in mladostnike v Sloveniji. Trenutno se v njem zdravita dva otroka, kljub temu, da bi bilo lahko v tem zavodu 150 bolnikov. Poleg tega je v Sloveniji okoli 41.000 otrok in mladostnikov astmatikov, obolelost pa ima trend deset odstotnega naraščanja letno. Direktor zdravilišča Peter Koščak je skupaj s svojimi sodelavci dr. Drnovšku predstavil stanje, v katerem se zdravilišče nahaja. Po zaključku pogovora je dr. Drnovšek medijem dejal:
(nelektorirano)
  • Najprej, gospod predsednik, seveda, kaj ste se pogovarjali danes tukaj v Rakitni? Zakaj ste pravzaprav sploh prišli?
Klikni za povečavoDr. Drnovšek: V Rakitno sem prišel zato, ker so mi pisali, da je tukaj na zdravljenju vedno manj otrok, da je to klimatsko zdravilišče, ki ga poznamo kot mladinsko klimatsko zdravilišče z lepo tradicijo, da pa se v zadnjem času očitno preveč varčuje. In, da čeprav zdravniki, pediatri, priporočajo otrokom, da gredo sem na zdravljenje, zdravstvena zavarovalnica praktično ne odobrava več zdravljenja v tem zdravilišču na Rakitni, ker bi astmo zdravili samo še s farmacevtskimi zdravili, torej s kemijo. Prepričan sem, da moramo izkoristiti to naravno možnost zdravljenja. Če bi jo morali na novo postaviti, bi morda razmišljali o tem, ampak tukaj že stoji in je pravi nesmisel, da v tem trenutku oziroma letos računajo samo na 10 odstotno izkoriščenost kapacitet. Torej, samo 140 otrok naj bi poslali sem, namesto 1400, kot je normalno oziroma kot je predvidena kapaciteta. Tudi sam želim dati takšno sporočilo, da moramo nadaljevati s takšnim naravnim zdravljenjem, da moramo skrbeti za zdravje otrok in da ne smemo varčevati na tak način. Če varčujemo, je prav, ampak ne na račun zdravja otrok."
  • Kako pričakujete, da se bo odzvala zavarovalnica na vaše kritike?
Klikni za povečavoDr. Drnovšek: Opozoril bom ministra za zdravje in tudi zdravstveno zavarovalnico na to situacijo, povedal svoje mnenje in upam, da bomo v nekem konstruktivnem dialogu našli prave rešitve, da se bodo ti trendi obrnili in da bo tudi zdravstvena zavarovalnica spremenila svojo politiko do tega ali pa da bo ministrstvo za zdravje našlo neko drugo rešitev. V zdravilišču namreč predlagajo, da postane zdravilišče samostojen proračunski porabnik. Torej, da ne gre več v usmerjanje preko zdravstvene zavarovalnice.
  • Bi morda še kaj zaželeli tem otrokom, ki so tu?
Klikni za povečavoDr. Drnovšek: Res bi zaželel, da bi čimveč otrok lahko prišlo v to klimatsko zdravilišče. 41 tisoč otrok v Sloveniji boleha za astmo. In, da jih od tega samo 140 letos pošljemo v to zdravilišče, je daleč premalo. Lahko bi jih, kot smo slišali, vsaj 1400, in pri teh obstoječih kapacitetah in mislim, da je to res nevzdržno, da se moramo ob takšnih situacijah zdramiti in narediti tisto, kar je potrebno. Drugače bo naša družba šla v povsem napačno smer. Ampak mislim, da kljub vsemu še obstaja zavest o teh vprašanjih in da jo moramo spet malo dvigniti in rešiti takšne situacije na pravi način. Hvala lepa.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani