arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z avstrijskim predsednikom dr. Fischerjem (Zagreb, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike vročil odlikovanja Niku Kavčiču in veteranom

Ljubljana, 07/19/2006  |  sporočilo za javnost, govor


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes za delo in zasluge v dobro slovenskemu narodu in še posebej za pomemben prispevek pri vzpostavljanju temeljnih razmerij v bančništvu ter gospodarske in finančne moči Republike Slovenije vročil odlikovanje Zlati red za zasluge Niku Kavčiču.

Odlikovanja Častni znak svobode je za izjemne zasluge pri uveljavljanju in obrambi samostojnosti in suverenosti Republike Slovenije vročil tudi veteranom Marjanu Ferku, Jožefu Koširju, Srečku Bukovskemu in Branku Brezovniku.

Po vročitvi odlikovanj je predsednik republike dr. Janez Drnovšek dejal (nelektorirano):

Klikni za povečavo"Spoštovani, v zadovoljstvo mi je, da sem lahko podelil odlikovanja. Nekatera od njih segajo v obdobje slovenskega osamosvajanja, takrat naše novopridobljene samostojnosti. Po petnajstih letih je čas, da zaokrožimo tudi to obdobje in da država izreče priznanja tistim, ki so zaslužni za to, da je nastala, da se je ubranila takratnih nevarnosti.

V posebno veselje mi je tudi, da odlikujem gospoda Kavčiča. Slovenska država je bila namreč res ustanovljena pred petnajstimi leti kot samostojna država, vendar Slovenija je obstajala že prej in že prej so bili vzpostavljeni dokaj trdni gospodarski in finančni temelji. Zato je tudi lažje postala samostojna in sorazmerno hitro prebrodila tisto prvo obdobje po samostojnosti, ko je bilo gospodarstvo soočeno z zelo resnimi izzivi.

In gospod Kavčič je veliko storil za to, da je bil ta slovenski finančni in gospodarski sistem dovolj trden, dovolj močan, da je lahko prešel tudi nevarna obdobja in potem v novih pogojih uspešno zaživel.

Vsem vam odlikovancem še enkrat čestitam za vaš prispevek k ustvarjanju naše skupne domovine in vam želim tudi v prihodnje veliko uspeha in zadovoljstva."

Niko Kavčič se je za odlikovanje zahvalil (nelektorirano): "Hvala predsednik republike Slovenije gospod dr. Janez Drnovšek. Dovolite, da se v svojem imenu in imenu moje družine prav iskreno zahvalim za podeljeno odlikovanje. Ko človek posluša tako obrazložitev, mora računati seveda s tem, da mu notranja čustva seveda reagirajo. Čutim se počaščenega.

Na tej dolgi življenjski stezi, po kateri je bilo zanimivo korakati, se je dogajalo seveda marsikaj. Predvsem se mi zdi, da se je od časa do časa treba nekje ob kakšni postaji ustaviti in tako napraviti obračun sam s seboj. Predvsem pa mislim, da me je najbolj bolelo to zgodovinsko spoznanje, da tudi v vrhu slovenske države danes, poudarjam in ugotavljanja potrjujejo, da je slovenski narod trdoživ. Nekaj takega se je dogajalo tudi nam v tistih časih petdesetega, šestdesetega leta prejšnjega stoletja, ko smo mimo vseh težav ustvarjali - tako kot ste sami povedali - temelje za lasten razvoj gospodarskih in finančnih institucij.

Takrat nisem niti pomislil, da se bodo v 21. stoletju današnjega časa ustvarjale prav te take politične dileme in pa seveda tudi politična in pa družbena trenja. Spominjam se samostojne Slovenije in predvsem tudi vaše vloge v tej Sloveniji, ko ste prevzeli vlado in slovensko politiko. Takrat ste z modrim in strpnim odnosom omogočili, da je podedovana gospodarska struktura v najkrajšem možnem času nadomestila tisto dvotretjinsko izgubo jugoslovanskega trga z izvozom blaga in storitev na zahod. Ljudje ne vedo ali so pa pozabili, kako se je krepila naša devizna rezerva iz leta v leto in s tem seveda tudi pomagala in ustvarila pogoje za dobro ime Slovenije in za njeno kredibilnost v mednarodnem življenju. S svojim stilom vašega vladanja smatram, da so bili pogojeni tisti osnovni elementi, da je Slovenija danes v EU rangirana tako, kot je.

Še enkrat sem vam gospod predsednik iskreno zahvaljujem za podeljeno odlikovanje, svojim obiskovalcem pa lepa hvala za sprejem in se jim zahvaljujem. Hvala lepa."


V imenu veteranov se je za odlikovanje zahvalil Marjan Ferk (nelektorirano): "Spoštovani predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek, dovolite, da tudi v imenu policistov, ki smo danes sprejeli odlikovanje, izrečem par besed. Občutke človeka, ki po petnajstih letih, po dogodkih, ki so se takrat dogajali, dobi tako priznanje od institucije, kot je predsednik države in s tem tudi države, je težko opisati.

Mi smo takrat leta 91 in tudi prej, prepričan sem, profesionalno in pa tudi z vso odgovornostjo opravljali naloge, ki so nam bile dane in s tem tudi pripomogli k dogodkom, ki so se takrat odvijali in se tudi ugodno odvili za prebivalstvo in republiko Slovenijo. Res je, da smo imeli takrat kot policija široko podporo politike in tudi vseh ostalih institucij v državi, nikakor pa nikoli policija ne pozabi na ljudi, ki so nam stali ob strani in nam tudi pomagali, da smo lahko uspešno opravili svoje naloge.

Spoštovani predsednik, še enkrat najlepša hvala za odlikovanje. Nosili ga bomo z res lepimi spomini in tudi pravilnosti dela takrat. Hvala lepa."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani