arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Obisk Osnovne šole Vrhovci, kjer so v okviru humanitarne akcije Svet za Darfur začeli zbirati sredstva za pomoči potrebne otroke v Darfurju (14.02.2006)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Naborniški sistem je v 12 letih razvoja Slovenske vojske dal dragocen prispevek

Pekre pri Mariboru, 10/15/2003  |  govor


Klikni za povečavo Predsednik republike in vrhovni poveljnik SV se je v Pekrah udeležil slovesnosti ob zaključku služenja vojaškega roka zadnje generacije nabornikov Slovenske vojske. Predsednik je nabornike in zbrane nagovoril (neavtoriziran zapis)
ikona avdioPredsednik republike in vrhovni poveljnik SV se je v Pekrah udeležil slovesnosti ob zaključku služenja vojaškega roka zadnje generacije nabornikov Slovenske vojske



Spoštovani častniki, podčastniki, vojaki in še zadnjič, spoštovani naborniki,
danes je v razvoju Slovenske vojske prelomen dan. Pekre so bile pred dobrimi 12 leti prizorišče prelomnih dogodkov. 12 let na prvi pogled morda ni veliko, vendar je v teh 12 letih zaobsežene veliko zgodovine slovenskega naroda in tudi zgodovine Slovenske vojske. Od uspešne osamosvojitve, ko smo se uspeli odločno obraniti, smo izgradili državo in vzporedno z njo njeno vojsko. Nekaj časa smo iskali prave smeri razvoja in prave koncepte. V zadnjih letih smo ga izoblikovali in koncept je postajal vedno bolj jasen. In vse bolj zanesljivo smo ga začeli tudi izvajati. K temu je pripomoglo tudi naše prizadevanje za članstvo v severno-atlantskem zavezništvu. Našo vojsko in naš sistem obrambe bomo v prihodnje gradili in oblikovali skupaj z državami, s katerimi imamo podobne cilje in vrednote. Z državami, s katerimi si bomo prizadevali za čimbolj stabilen in miren svet.

Klikni za povečavo Svet je danes še vedno zelo zapleten, nevarnosti je še vedno veliko. Tudi država, ki se najbolj zavzema za mir, danes še vedno ne more sprejeti odločitve o ukinitvi lastne vojske. Tudi Slovenija, kljub jasni orientaciji za mir in stabilnosti v svetu, svojo vojsko potrebuje. Našo vojsko želimo graditi z upanjem, da je nikoli ne bi dejansko uporabili. Prepričan pa sem, da bo v nasprotnem primeru naša vojska trdna. Koncept slovenske politike nasploh je takšen, da moramo vnaprej preprečevati konflikte. Slovenska politika in diplomacija morata biti sposobni in učinkoviti, da se ne bi znašli v situaciji, ko bi vojsko potrebovali v obrambne namene.

Klikni za povečavo Širše zavezništvo po mojem prepričanju našo varnost utrjuje in ji daje novo kvaliteto. Tej novi kvaliteti se skušamo prilagoditi tudi z odločitvijo za prehod na poklicno vojsko. Naborniški sistem ima svoje kvalitete in je v 12 letih razvoja naše države in Slovenske vojske dal dragocen prispevek, vendar smo se po preverjanjih odločili, da je poklicna vojska tista, ki bo lažje odgovarjala izzivom prihodnosti. Se lažje odzivala in prilagajala tudi na vse bolj zapletene tehnološke sisteme in razvoj. Specializirani vojaki bodo na omenjene izzive nedvomno hitreje našli odgovore. K naši odločitvi je botroval še en element. V naši državi je pravica do svobodne izbire zelo cenjena in sem sodi tudi izbira poklica in izbira za služenje vojaškega roka. Prepričan sem, da je danes vaša vojaška izkušnja dragocena, mnogim vam pa na začetku, ko ste morali oditi na obvezno služenje vojaškega roka, verjetno ni bilo lahko. Od zdaj naprej bo ta odločitev svobodna. Naši fantje in dekleta se bodo tako kot za druge poklice, za vojaški poklic odločali po svoji presoji. Mislim, da je to pomembna kvaliteta naše države in našega skupnega življenja. Vsi skupaj pa se moramo potruditi za to, da bo vojaški poklic v naši državi čimbolj cenjen in spoštovan. In potruditi, da bodo poklicni slovenski vojaki lahko kvalitetno opravljali svoje delo in imeli za to prave pogoje.

Klikni za povečavo Ob tem simboličnem dnevu, ko obračamo stran v zgodovini Slovenske vojske, bi vam vsem, ki danes zapuščate Slovensko vojsko, zaželel čimveč uspehov v prihodnje. Slovenski vojski pa želim, da bi se na novih temeljih čim uspešneje razvijala ter da bi se odločitev za prehod na poklicno vojsko pokazala kot utemeljena. Naša država bo vedno lahko računala na Slovensko vojsko, ki nikoli ne bo številčno velika, želimo pa, da bi bila kvalitetna. Hvala.

avdio zapis 15-10-2003_pekre_drnovsek.mp3
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani