arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na eko - tržnici (Ljubljana, 10.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pogovor z dr. Drnovškom o Kučanovem pričanju v Haagu

Podzemelj pri Metliki, 05/21/2003  |  izjava


Pogovor presdednika republike dr. Janeza Drnovška za POP TV o Kučanovem pričanju v Haagu



Novinar: Kaj pričakuje od pričanja, kaj je zanimalo haaške tožilce in zakaj ni bil povabljen v Haag, smo vprašali predsednika države dr. Janeza Drnovška, ki kot akter dobro pozna dogajanje ob razpadu Jugoslavije. Drnovšek se ne boji, da bi na dan prišle kakšne pikantne podrobnosti o slovenskem osamosvajanju in ne pričakuje, da bi slovenski predstavniki obremenilno pričali proti Miloševiču. Pričanje pa lahko osvetli nekatera ozadja in kontekst razpada nekdanje Jugoslavije, meni Janez Drnovšek.

Novinar: Kaj pričakujete od tega pričanja, ali naj bi prineslo kakšna nova dejstva?

Dr. Janez Drnovšek: Najbrž pričanje ne bo prineslo kakšnih novih dejstev, res pa je, da tisto, kar mi vemo ali kar smo vedeli ob osamosvojitvi, drugi niso tako dobro vedeli. Tudi navsezadnje sodniki, ki so zdaj v Haagu in mednarodna javnost. Tako da lahko to pričanje le osvetli nekatera ozadja in kontekst razpada Jugoslavije, ker mi vemo, kdo je bil tisti, ki je to zakrivil, in da je pravzaprav prišlo do tako brutalnega razpada skupne države. In to vsekakor nismo bili Slovenci, to je bila takrat srbska politika, militantna, nacionalistična politika, z Miloševičem na čelu.

Novinar: Vi ste bili akter tedanjih dogodkov. Bili ste član predsedstva in predsednik predsedstva. Kaj je recimo zanimalo haaške sodnike v pogovorih z vami, ko so bili v Ljubljani?

Dr. Drnovšek: To je bil informativni razgovor o nekaterih kontekstih, ozadjih takratnega časa in videl sem, da so temeljito prebrali mojo knjigo in so tudi prosili, če lahko uporabijo določena poglavja v sodnem procesu. Videl sem, da jih predvsem zanima to ozadje in pa geneza politike, ki je pripeljala do razpada Jugoslavije. Ne pričakujejo od slovenskih predstavnikov, da bi lahko neposredno obremenilno pričali proti Miloševiču, ker so se tisti zločini dogajali pozneje. Ampak da pojasnimo, zakaj in kako je prišlo do razpada.

Novinar: Vas niso vabili kot pričo v Haag, ali ste zavrnili možnost, da bi pričali?

Dr. Drnovšek: Ne, niso me vabili, izrazili so mnenje, da najbrž ne bo potrebno in da zadostuje, da uporabijo mojo knjigo, ki opisuje dogajanje iz takratnega obdobja.

Novinar: Nekateri predvsem namigujejo na tezo, da naj bi bila Slovenija dogovorjena z Miloševičem, da je šlo za nekatere dogovore in da naj bi mogoče nekatere neprijetne podrobnosti prišle na dan. Mislite, da je to možno?

Dr. Drnovšek: Ne. Mislim, da ne. Slovenija je seveda takrat iskala sporazumni izhod iz Jugoslavije. Vmes je prišlo do vojne, po tisti vojni smo pa takoj začeli spet obnavljati pogovore, najprej o premirju in potem o popolnem izstopu iz Jugoslavije. In to je pravzaprav znano vsem, in kar se tega tiče, ne bi smelo biti nobenih takšnih presenečenj.

Novinar: Tudi s strani Miloševiča ne, ki je znan po svoji taktiki v zadnjem času?

Dr. Drnovšek: Morda bo poskušal s kakšnimi provokacijami, ampak to navsezadnje ne bo nič novega.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani