arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na proslavi 30-letnice Mariborske univerze (Maribor, 20.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Sprejem ministra za obrambo in načelnika GŠ SV

Ljubljana, 09/06/2006  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Janez Drnovšek je danes sprejel ministra za obrambo Karla Erjavca in načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnika Albina Gutmana. Sogovornika sta mu predstavila novo vojaško doktrino, prav tako pa so se dotaknili aktualnih vprašanj pri razvoju in preobrazbi SV.

Minister za obrambo Karel Erjavec in načelnik GŠ SV Albin Gutman sta predsedniku republike dr. Janezu Drnovšku predstavila novo vojaško doktrino, ki je najvišji vojaško strokovni dokument in podlaga za organiziranje in delovanje SV. Glede na to, da je Slovenija članica EU in Zveze NATO in da je profesionalizirala vojsko, je bila prenova vojaške doktrine seveda potrebna, s čimer se je strinjal tudi vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Janez Drnovšek.

Klikni za povečavoSogovornika sta mu danes predstavila novosti, ki jih prinaša nova doktrina. Predvsem sta izpostavila novosti v organizaciji in delovanju SV v novih razmerah, saj je okolje, tako doma kot tudi v tujini, naših oboroženih sil danes drugačno, kot je bilo v preteklosti. V doktrini je na novo obdelano poglavje nalog SV, saj vključuje naloge delovanja SV tudi v tujini na podlagi sklepov različnih mednarodnih organizacij. Iz tega sledi tudi prenova strokovnega izobraževanja in usposabljanja SV, ravno tako pa tudi njeno opremljanje. Erjavec in Gutman sta dr. Drnovšku posebej predstavila organizacijo poveljevanja enot v sestavi in pri izvrševanju pogodbenih obveznostih, ki izhajajo iz članstva v Natu. Poudarila sta tudi tisti del, ki je namenjen novim oblikam vojskovanja, med drugim informacijskemu vojskovanju, ravno tako pa tudi prenovo doktrine na področju reševanja in zaščite.

Klikni za povečavoPredsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Janez Drnovšek je novo vojaško doktrino ugodno ocenil. Opozoril je na dve pomembni področji vojaškega delovanja, in sicer na mednarodne operacije ter na zaščito in reševanje ob neravnih nesrečah. Glede mednarodnih operacij je povedal, da se Slovenija mora odgovorno obnašati tudi v mednarodnem okolju - ne samo zaradi obveznosti do Nata, ampak tudi zaradi obveznosti do Združenih narodov, saj, kot je dejal dr. Drnovšek, obveznosti ni mogoče zmanjševati, če drugod po svetu potrebujejo pomoč. Na področju reševanja in zaščite pa je dr. Janez Drnovšek izpostavil izjemno vlogo in tradicijo gasilstva v Sloveniji. Povedal je, da daje prostovoljno delo ob sočasni podpori države izjemne rezultate. Zato, je dr. Drnovšek poudaril, da je treba gasilstvo negovati, spodbujati in ustrezno opremljati. Minister Erjavec ga je ob tem seznanil, da bodo vzpostavili še dva centra za usposabljanje gasilcev v Sloveniji.

Dr. Janeza Drnovška sta Karel Erjavec in Albin Gutman v pogovoru seznanila tudi z nabavo vojaške opreme, ki po njunih besedah poteka po načrtih, in z ukrepi, ki so jih sprejeli za to, da se raziščejo in sanirajo domnevne in nekatere ugotovljene nepravilnosti v nekaterih enotah. O tem naj bi jutri seznanili tudi odbor za obrambo DZ RS.

Sogovornika sta povedala, da ob prehodu v profesionalno vojsko niso bili povsem pripravljeni na posledice, ki jih denimo prinašata fluktuacija, pomembnost timskega dela, ravno tako pa tudi niso bili pripravljeni na vprašanje zaposlitve profesionalnega vojaka po 45. letu starosti. Temu sedaj namenjajo veliko pozornost tudi pri pripravi nove zakonodaje.

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Drnovšek je ob tem povedal, da je treba vse prijave obravnavati resno, saj ne slabijo samo ugleda, ampak tudi pripravljenost enot SV. Glede na povedano je dr. Drnovšek ocenil, da se ustrezno lotevajo reševanja problemov in pozval, da naj vztrajajo pri dvigu kakovosti, tako odnosov kot tudi izobraževanja in usposabljanja v SV.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani