arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na  60. zasedanju Generalne skupščine OZN (New York, 15.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Dr. Drnovšek naj bi v aprilu obiskal Darfur

Ljubljana, 04/06/2006  |  sporočilo za javnost


Dr. Janez Drnovšek bo v aprilu ponovno poskusil obiskati Darfur. Težave z obiskom te pokrajine imajo tudi drugi. Tako v zadnjih dneh recimo ni uspelo niti visokemu predstavniku Združenih narodov za humanitarno pomoč Janu Egelandu. Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je v februarju in marcu že načrtoval obisk Darfurja, vendar je moral zaradi političnih in logističnih razlogov obisk odložiti. Ko je denimo v marcu želel obiskati taborišča za razseljene osebe v Darfurju, sudanska stran ni pristala na njegov obisk, ne da bi ob tem prišlo do političnega srečanja v Kartumu. Obisk begunskega taborišča v Čadu na meji z Darfurjem, pa ni bil izvedljiv zaradi oboroženih spopadov na meji med Čadom in Sudanom in ker tudi mednarodne humanitarne organizacije niso mogle zagotoviti logistične podpore obisku.

V Uradu predsednika Republike Slovenije tečejo resne priprave na organizacijo obiska dr. Janeza Drnovška v taborišču za razseljene osebe v Darfurju. Predsednik republike naj bi taborišče obiskal predvidoma v ponedeljek, 24. aprila 2006. V Kartumu naj bi se predvidoma srečal s sudanskim predsednikom Omarjem Hassanom Al-Basheerjem. Realizacija obiska je v tem trenutku še vedno vprašljiva.

Razmere v Darfurju so po ocenah mednarodnih in humanitarnih organizacij izredno zapletene, se drastično poslabšujejo in mejijo na splošno humanitarno katastrofo. Z velikimi težavami se soočajo tudi mednarodne organizacije pri uresničevanju programov oskrbe in pomoči v Darfurju.

Predsednik dr. Drnovšek naj bi v Kartum prispel na povratku s Kitajske, kjer se bo udeležil konference "Boao Forum for Asia 2006".
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani