arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Nanos, april 2006 - dr. Janez Drnovšek na državni proslavi ob dnevu upora proti okupatorju (FA BOBO)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Vajgl končal pogovore v Abuji

Abuja, Nigerija, 03/02/2006  |  sporočilo za javnost


Višji svetnik predsednika Republike Slovenije za mednarodno sodelovanje, veleposlanik Ivo Vajgl je danes zaključil tridnevni delovni obisk v Abuji, kjer potekajo pogajanja o miru v Darfurju pod pokroviteljstvom Afriške unije in ob sodelovanju partnerskih držav Afrike Severne Amerike in Evropa ter arabske lige.

V številnih pogovorih z delegati, diplomati, predstavniki civilno družbenih organizacij in vodji darfurskih osvobodilnih gibanj in sudanske vlade je Vajgl obrazložil pobudo predsednika RS dr. Janeza Drnovška za mir v Darfurju. Pobuda je na mestu, kjer potekajo dolgotrajna pogajanja, izzvala v veliko pozornosti, odobravanja in tudi kritičnih odzivov, vendar pa tudi enotno oceno, da gre za akcijo ob pravem času, ki je svetovno javnost in politiko opozorila da se problemi v Darfurju stopnjujejo in da je rešitev treba iskati pospešeno.

Vajgl se je v ponedeljek sestal z delegacijo sudanske vlade, ki jo vodi predsednikov svetovalec Manzub Kalifa in s predstavnikom Arabske lige Zeidom Al Sabbanom. Izrazili so prepričanje, da se pogovori v Abuji bližajo koncu,ko bodo posredniki - pogajalci Afriške unije predložili sprtima stranema kompromis. Ta dokument naj bi v treh poglavjih: o delitvi oblasti, naravnih bogastev in o varnostnih problemih, zagotovil zanesljiv začetek obdobja stabilnosti Darfurja in Sudana kot zvezne države. Predstavniki oboroženih osvobodilnih gibanj so manj optimistični, kljub temu da poudarjajo, da je dogovor o miru osnova za kakršnokoli preurejanje političnih odnosov v Sudanu. O tem se je Vajgl pogovarjal z glavnim pogajalcem ene izmed obeh frakcij gibanja SLM, univerzitetnim profesorjem v izgnanstvu v Franciji,dr.Abdel Rahmanom Maso in z vojaškim vodjem gibanja SLM Mini Arcoi Minawijem.

Pogajalci v Abuji napovedujejo različno dolžino in različne razplete pogovorov. Pričakujejo, da bo varnostni svet OZN prenesel mandat za zagotavljanje varnosti, predvsem varnosti za civilno prebivalstvo Darfurja, na sili OZN, ki bodo deloma nadomestile, deloma dopolnile sile Afriške unije.

Predstavniki sudanske vlade, vsaj za sedaj, zagotavljajo, da bodo na svojem ozemlju sprejeli samo sile iz afriških držav in pri tem računajo na podporo Afriške unije
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani