arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Med knjigami - na otvoritvi nove knjižnice v Domžalah (Domžale, 07.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Zastava, ki je visela na Kapitolu na dan ratifikacije sporazuma za vključitev Slovenije v Nato, pri predsedniku dr. Drnovšku

Ljubljana, 06/23/2003  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavo Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel gospo Elizabeth Jones, pomočnico ameriškega državnega sekretarja g. Powella za evropske in evrazijske zadeve v State Departmentu. Gospa Jones je predsedniku prenesla pozdrave državnega sekretarja ter senatorja Richarda Lugarja in mu predala senatorjevo darilo - ameriško zastavo, ki je visela na ameriškem Kapitolu na dan ratifikacije sporazuma za vključitev Slovenije v zvezo Nato.

Klikni za povečavo Gospa Jones je uvodoma pohvalila dosedanja slovenska prizadevanja za odgovorno skupno prihodnost znotraj Evropske unije in Nata ter se zavzela za poglobljeno transatlantsko sodelovanje. Ob tem je pozdravila napovedi o širitvi Evropske unije in prizadevanja Slovenije, da postane prepoznavna članica Evropske unije. Zlasti je opazna njena vloga pri stabilizaciji razmer na območju nekdanje Jugoslavije, zelo odmeven pa je njen konkreten prispevek pri nudenju pomoči tem državam v okviru Sklada za razminiranje ter SFOR-ja, je še dejala gospa Jones. Ob koncu je na kratko opisala prizadevanja ZDA do rešitve bližnjevzhodnega vprašanja ter predsedniku predstavila stališče njene države do Mednarodnega kazenskega sodišča.

Predsednik dr. Drnovšek se je toplo zahvalil za izjemno lepo gesto senatorja Lugarja in mu prenesel prijazne pozdrave zanj. Ratifikacija v ameriškem senatu je bila veliko dejanje, ki je nekako zaokrožila prizadevanja in večletno delo naše države na poti k članstvu v zvezi Nato. Strinjal se je z oceno, da bo zgolj partnerstvo med ZDA in EU ter poglobljeno sodelovanje omogočilo večjo stabilnost v svetu in podprl vsa prizadevanja za okrepitev tega tako pomembnega partnerstva. Gospe Jones je predstavil aktivnosti Slovenije na območju JV Evrope, kjer želi naša država v okviru svojih moči, z nudenjem politične in strokovne podpore ter povečanjem investicij, prispevati k še boljšemu razvoju tega območja in stabilizaciji regije.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani