arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z baletniki SNG Maribor (Maribor, 13.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Na uradnem obisku predsednik Državne skupnosti Srbije in Črne gore

Ljubljana, 07/09/2003  |  sporočilo za javnost, izjava


Klikni za povečavo Na uradnem obisku v Republiki Sloveniji se na povabilo predsednika republike dr. Janeza Drnovška mudi predsednik Državne skupnosti Srbije in Črne gore Svetozar Marović. V okviru uradnih pogovorov sta se predsednika pogovarjala o možnostih za okrepitev tako političnega kot gospodarskega sodelovanja med državama. Slovenija podpira evropsko usmeritev Srbije in Črne gore in čimprejšnjo vključitev države v evro-atlantske integracije. Predsednik Marović se je zahvalil za podporo, kot tudi za podporo članstvu v Svetu Evrope. Ob obisku sta minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel in minister za človekove pravice in pravice manjšin Srbije in Črne gore Rasim Ljajić, podpisala Sporazum med Vlado RS in Svetom ministrov Srbije in Črne gore o razvojnem sodelovanju, ki sta ga obe strani označili kot konkretno spodbudo za okrepitev odnosov. Po razgovorih je predsednik dr. Drnovšek dal izjavo za javnost (neavtoriziran zapis):

Klikni za povečavo Lepo vas pozdravljam,
zelo sem zadovoljen, da lahko danes gostim predsednika Državne skupnosti Srbije in Črne gore, gospoda Marovića, na prvem uradnem obisku na tako visokem nivoju v Republiki Sloveniji. Že lani sem še v funkciji predsednika vlade obiskal Beograd, takrat še Zvezno republiko Jugoslavijo in že takrat smo ugotavljali in danes še bolj, da se naši stiki po določenem zastoju v 90ih letih resnično normalizirajo, da smo prešli vse zgodovinske ovire in začenjamo novo poglavje v naših odnosih. Temu ne pričajo samo odlični politični odnosi, ki jih vzpostavljamo, temveč še bolj zelo intenzivni gospodarski stiki, kulturni, ki se velikokrat razvijajo povsem spontano, številni medčloveški stiki med ljudmi, ki so včasih imeli povezave, takšne ali drugačne.

Klikni za povečavo Ponovno se vzpostavlja neka nova kvaliteta, nova dimenzija medsebojnih odnosov. Prepričan sem, da bo poglavje, ki je pred nami, veliko bolj pozitivno, kot je bilo tisto iz 90ih let in da tako Slovenija kot Srbija in Črna gora stopata naprej, proti evropskim integracijam. Morda je ravno na tem področju ena izmed glavnih točk našega prihodnjega sodelovanja. V interesu Slovenije je, da bi tudi Srbija in Črna gora čimprej sledila evropski integraciji, da bi se čimprej vključili v EU. Slovenija je pripravljena pri tem pomagati po svojih močeh, s svojimi izkušnjami. Morda še toliko bolj, ker izhajamo iz nekdaj skupne države, iz skupnega gospodarskega in pravnega sistema in tranzicija, ki smo jo mi morali opraviti za vstop v EU, je najbrž v mnogočem podobna tisti, ki jo bo morala opraviti tudi Srbija in Črna gora. Zato so morda slovenske izkušnje še bolj zanimive kot izkušnje drugih. V vsakem primeru so naši razgovori bili zelo prijateljski in vesel sem, da gospoda Marovića spremlja zelo številna gospodarska delegacija. Ta bo v stikih z našimi gospodarstveniki najbrž iskala in poiskala nove možnosti, tako za blagovno menjavo kot tudi za investicije.
Hvala

* * *

Vprašanje novinarke: Ali ste na razgovorih govorili tudi o letalskem sporazumu?

Dr. Drnovšek: Tudi o letalskem sporazumu smo govorili. Obstaja interes obeh držav, da se ta sporazum sprejme in zainteresirani smo na obeh straneh, da letalska prevoznika najdeta sporazumno rešitev. To njuno dogovarjanje je resnično zelo trdo in počasno. Vsi si želimo, da bi prišlo do dogovora in že v preteklosti smo to jasno povedali in izrazili političen interes, tudi tokrat, in upamo, da bo sporazum v najkrajšem času sprejet. Vsekakor so tako letalske kot druge povezave med državama izjemno pomembne in nujna spremljava za razvoj vseh drugih odnosov, na vseh področjih.

Vprašanje novinarja: V javnosti se je pojavila novica, da naj bi bil med kandidati za novega civilnega upravitelja Mednarodne misije na Kosovu tudi bivši slovenski predsednik Milan Kučan. Zanima me vaše mnenje, kaj pomeni ta kandidatura oz. če bi to kandidaturo podprli?

Dr. Drnovšek: To tudi jaz poznam samo iz medijev. Tudi o dosedanjih kandidaturah, ki so krožile v mednarodni skupnosti, tega ni bilo, tako da dvomim, da je pravzaprav ta kandidatura resno v igri. Zlasti, ker je tudi bivši predsednik Kučan včeraj povedal, da nič ne ve o tem.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani