arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Predsednik dr. Janez Drnovšek je v starodavnem mestu Tiwanaku prisostvoval inavguraciji novega Bolivijskega predsednika Eva Moralesa Aime (Tiwanaku, bolivija, 21.01.2006
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Zdravica predsednika Republike Slovenije dr. Janeza Drnovška na svečanem kosilu v čast predsednika Republike Makedonije, Branka Crvenkovskega

Brdo pri Kranju, 02/15/2005  |  govor


Klikni za povečavoSpoštovana ekscelenca gospod predsednik, dame in gospodje, dragi prijatelji,
v veliko zadovoljstvo in posebno čast mi je, da lahko danes v naši sredi pozdravim predsednika Republike Makedonije gospoda Branka Crvenkovskega in njegovo spremljevalno delegacijo. Še posebej me veseli, da lahko gostom iz Makedonije izrečem dobrodošlico dan po tem, ko je Makedonija storila pomemben korak na poti k polnopravnemu članstvu v Evropski uniji.

Današnji obisk na najvišji ravni potrjuje dobre in prijateljske odnose med našima državama, ki delita del svoje preteklosti in prepričan sem, da tudi skupno evropsko prihodnost. Iz naše skupne preteklosti izvirajo mnoge vezi, ki so se stkale med ljudmi in ki so dobra podlaga in spodbuda za tesno prijateljsko sodelovanje tudi v prihodnosti.

Klikni za povečavoSlovenija je z vstopom v Evropsko unijo in Nato dosegla svoj veliki cilj. To, kar smo želeli, da sami dosežemo, iskreno želimo tudi vam.. Nedvomno se Makedonija na svoji poti k evro-atlantskim integracijam srečuje z mnogimi težkimi izzivi. Do sedaj se je uspešno izogibala čerem in premagovala nemalokrat zelo zahtevne ovire. Tudi včerajšnja predaja vprašalnika Evropski komisiji kaže, da imate željo, pogum in odločenost, da dosežete svoj cilj ter svojim državljanom zagotovite stabilno, varno, demokratično in uspešno evropsko prihodnost. Upam, da vam bodo naše izkušnje v pomoč, da bodo vaše poti morda tudi na ta način krajše in lažje. Kot članica Evropske unije se bo Slovenija trudila, da bo Makedonija deležna ustrezne pozornosti in podpore v procesu svojega približevanja. Kdaj boste vstopili skozi vrata EU, je odvisno predvsem od vas samih. Lahko pa vam zagotovim, da vas bomo tudi v prihodnje iskreno podpirali.

S približevanjem Makedonije Evropski uniji se našima državama odpirajo nove možnosti in priložnosti za razvoj sodelovanja na vseh področjih. Konkreten dokaz je zelo razvejano gospodarsko sodelovanje, ki uspešno koristi impulze in možnosti okvirov, ki jih ponuja Evropska unija. Makedonija v teh novih okoliščinah uspešno povečuje izvoz v Slovenijo, blagovna menjava pa se še dodatno izravnavava z rastočimi slovenskimi naložbami v makedonsko gospodarstvo. Ne glede na razveseljive trende v gospodarskem sodelovanju obstajajo še mnoge neizkoriščene možnosti za njegov razvoj. Upam, da bo današnji obisk kot tudi siceršnji odlični meddržavni stiki prispeval k nadaljnjemu poglabljanju vsestranskega sodelovanja med državama.

Spoštovani,
v Sloveniji visoko cenimo prizadevanja makedonske vlade in prebivalcev Makedonije za izgradnjo moderne, multikulturne, na spoštovanju človekovih pravic in pravic manjšin temelječe multietnične skupnosti. Upamo, da se bo demokratičnost makedonske družbe dodatno utrdila na prihajajočih lokalnih volitvah in da vam bo uspelo uresničiti še zadnja določila iz Ohridskega sporazuma. Verjamemo, da bo Republika Makedonija v svojih prizadevanjih za izgradnjo demokratične in uspešne multietnične družbe uspela in s tem postala vzor tudi drugim v regiji. V regiji, ki je še vedno zaznamovana s težnjami po ločevanju namesto združevanju, je takšen zgled več kot dobrodošel. Tvorna vloga Makedonije pri reševanju nekaterih perečih vprašanj Zahodnega Balkana in širše mednarodne skupnosti, s katerimi se bomo letos morali soočiti, bo pomembno pripomogla k uspešnemu izidu. V tem pogledu pozdravljamo makedonska prizadevanja za obeležitev meje s Kosovim ob sodelovanju vseh odločilnih dejavnikov iz regije in mednarodne skupnosti.

Za konec, dragi prijatelji, naj izrazim prepričanje, da nas prihodnost vodi v skupni smeri povezane Evrope, ki odpira nove poti za poglabljanje prijateljskih odnosov med našima državama. Dovolite mi, da se ob tej priložnosti spomnim pred letom dni tragično preminulega predsednika Borisa Trajkovskega, ki bo ostal v našem spominu kot velik prijatelj Slovenije, borec za mir, napredek in sožitje med narodi.

Spoštovani gospod predsednik, dame in gospodje, dovolite mi, da nazdravim prijateljstvu naših držav in narodov, naši skupni prihodnosti in vsem vam, dragi prijatelji.

Hvala.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani