arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Slavnostna vročitev odlikovanj (Ljubljana, 25.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik Drnovšek sprejel poverilna pisma veleposlanika Kraljevine Španije

Ljubljana, 01/15/2003  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek je danes sprejel poverilna pisma izrednega in pooblaščenega veleposlanika Kraljevine Španije v Republiki Sloveniji Pabla Zaldivarja Miquelarena.

Na razgovoru po uradni slovesnosti je španski veleposlanik predsedniku Drnovšku predal tudi osebno sporočilo in čestitko ob izvolitvi s strani španskega kralja Juana Carlosa. Ob tem je poudaril ugled, ki ga uživa Slovenija v Španiji kot mlada država starega in zrelega naroda, o čemer priča tudi uradni obisk španskega kraljevega para v Sloveniji lansko leto. Tudi zato Španija stoji na stališču, da mora imeti Evropa ob sebi Slovenijo kot članico ter da Slovenija spada v Severnoatlantsko zavezništvo. Glede bilateralnih odnosov je dejal, da bi morala biti španska podjetja bolj prisotna na slovenskem trgu. Sicer pa v Španiji visoko cenijo pripravljenost okoli 50 prostovoljcev iz Slovenije, da pomagajo pri odpravljanju posledic ekološke katastrofe ob razlitju nafte na obali Galicije.

Predsednik Drnovšek je v pogovoru poudaril, da je bilo lansko leto za Slovenijo zelo uspešno, saj je zaključila s pogajanji za vstop v Evropsko unijo in prejela vabilo za članstvo v Zvezi NATO. Tudi osebno ga veseli, da je s tem sklenil svoje obdobje kot predsednik Vlade RS. Poudaril je posebno zadovoljstvo, da je Slovenija v tem času uspela razviti tako dobre odnose s Španijo, kar se kaže tudi na ravni naših medsebojnih stikov. Ob tem je izrazil upanje, da se bo to partnerstvo nadaljevalo tudi znotraj Evropske unije, še posebej na gospodarskem področju, kjer bi obe državi lahko naredili še več. Vendar pa je tudi tu zaznati napredek, ker se tudi v Španiji širi zavest in vedenje o Sloveniji.

Ob koncu pogovora je predsednik Drnovšek novemu španskemu veleposlaniku zaželel prijetno bivanje v Sloveniji in čimveč uspehov pri poglabljanju slovensko-španskih odnosov.

Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani