arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Tiskovna konferenca (Ljubljana, 19.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Govor predsednika republike dr. Janeza Drnovška na osrednji slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske

Postojna, 05/15/2005  |  sporočilo za javnost, govor


Klikni za povečavoPredsednik republike in vrhovni poveljnik Slovenske vojske dr. Janez Drnovšek je bil danes slavnostni govornik na osrednji slovesnosti, ki je ob dnevu Slovenske vojske potekala na letališču v Postojni.



"Vojakinje in vojaki, podčastnice in podčastniki, častnice in častniki Slovenske vojske, uslužbenke in uslužbenci Slovenske vojske in ministrstva za obrambo, cenjeni gostje in vsi ostali, ki ste se danes zbrali tukaj, da skupaj proslavimo dan Slovenske vojske. Štirinajst let je stara vojska samostojne slovenske države. To je povsem naša, slovenska vojska. Slovenci imamo precej daljšo vojaško tradicijo, vendar so naši vojaki večinoma služili v vojskah skupaj z drugimi narodi v večnacionalnih državah. Vendar so Slovenci skozi stoletja znali biti dobri vojaki in so branili svojo domovino od časov, ko so nas ogrožali Turki, do prve svetovne vojne, ko so se slovenski vojaki slavno borili na soški fronti, do časov druge svetovne vojne, ki smo jo počastili prav v teh dneh s praznovanjem 60-letnice konca svetovne vojne, ko smo počastili spomin na vse tiste, ki so se borili in padli v tej vojni. Takrat je slovenska narodnoosvobodilna borba predstavljala del protifašistične in protinacistične koalicije. Skupaj z njimi smo v teh dneh še enkrat proslavljali konec te vojne. Proslavljali pa smo zato, da ne bi pozabili. Da ne bi pozabili, kako grozotne so vojne. In da bi skušali sebi in vsem drugim še enkrat povedati, da moramo storiti vse, da bi vojne preprečili in živeli v miru.

Klikni za povečavoKljub naši želji za mir, je vojska še vedno potrebna. Danes skoraj ni države v svetu, ki ne bi imela svojih obrambnih sil. Svet je žal še vedno tako nevaren, tako zapleten, da si mora vsak narod zagotavljati svojo obrambo in svoje preživetje. Vendar si je ne zagotavljamo na takšen način, da bi želeli kogar koli ogrožati. Slovenci nikoli nismo in tudi ne bomo nikoli nikogar ogrožali. Želimo samo živeti v miru skupaj z drugimi narodi. Slovenska vojska je zato posvečena tej nalogi. Posvečena je obrambi Slovenije, slovenske države. Posvečena je ohranjanju miru v Sloveniji pa tudi drugod po svetu. Kjer koli je treba umiriti razmere, ohranjati mir, smo pripravljeni skupaj z drugimi državami storiti tisto, kar je treba. Zavedamo se, da s tem zagotavljamo tudi svojo varnost, svoj mir. Če pomagamo drugim drugje po svetu, s tem zmanjšujemo napetost po svetu, odpravljamo krizna žarišča in obenem s svojim prispevkom zagotavljamo tudi sebi pomoč drugih, če bi kadar koli takšno pomoč potrebovali. V prvi vrsti seveda pomoč zavezništva NATO. Leto dni je preteklo, odkar smo polnopravni člani zavezništva NATO. Skupaj z drugimi demokratičnimi državami, ki si tudi prizadevajo za mir v svetu, smo se odločili, da se bomo skupaj branili, branili drug drugega, če bo potrebno, in da bomo skupaj zagotavljali mir tudi v našem sosedstvu, skušali prispevati čim več k miru v svetu.

Klikni za povečavoSlovenska vojska se razvija. Slovenska vojska je v štirinajstih letih napravila precejšen korak. Včasih je težko. Včasih smo nezadovoljni, ker še ni vse tako, kot mislimo, da bi bilo treba. Vendar je vsako leto nekoliko boljše. Ko vsako leto predsednik države kot vrhovni poveljnik skupaj z generalštabom in ministrstvom za obrambo ugotavljam bojno pripravljenost Slovenske vojske, ugotavljamo, da se stvari premikajo na bolje, da se izvajajo pomembne spremembe, da je treba še marsikaj storiti, vendar sedaj jasno vemo, kakšen je naš cilj in na kakšen način ga želimo doseči. Želimo imeti številčno, sicer v primerjavi z drugimi majhno vojsko, vendar odlično in kvalitetno vojsko. Vojsko, ki bo vrhunsko opremljena, vrhunsko usposobljena in ki bo sposobna opravljati vse naloge, tako za obrambo Slovenije kot tudi za ohranjanje miru v svetu. Za to je potreben tudi visok motiv, za to je potrebna tudi velika volja, za to je potrebno znanje. Za to so potrebni starešine, ki znajo motivirati vse, ki znajo potegniti naprej, ki znajo povedati, da to, kar vsak dan delate, včasih morda tudi v težkih ali dolgočasnih razmerah, da ima vse to svoj smisel, da je vse to namenjeno obrambi slovenske države, domovine. In da nikoli ne vemo, kdaj bo napočil tisti trenutek, ko bo to treba tudi resnično preizkusiti.

Klikni za povečavoDanes se ne bojimo, da bi nas kdo v bližnji prihodnosti napadel. Živimo v sorazmerno trdnih razmerah skupaj z drugimi evropskimi narodi, s katerimi se povezujemo. Vendar je groženj v svetu veliko, se spreminjajo. In poleg tega slovenska vojska, kot smo to danes povedali, sodeluje v številnih misijah skupaj z drugimi zavezniškimi vojskami. V Bosni in Hercegovini, na Kosovu, v Afganistanu. Povsod so prisotni naši vojaki, naše enote in dali smo že kar pomemben prispevek za umirjanje razmer na teh območjih. Naša vojska dnevno sodeluje v operacijah, ki so operacije varovanja miru, vendar se vsak trenutek lahko sprevržejo v vojne operacije, vojne preizkušnje. Zato ne more biti nekega pričakovanja ali nekega uspavanja, češ, saj je vojna nevarnost daleč, ni nam treba biti tako polno pripravljeni. Slovenska vojska mora biti bojno pripravljena, izzivi so ves čas blizu, ves čas je možno pričakovati, da bo preizkušena. Slovenska država namenja pomembna sredstva za opremljanje, razvoj in izgradnjo Slovenske vojske. Tudi v prihodnje bo tako. Želimo, da zaupanje, ki ga imajo vse slovenske državljanke in državljani v slovensko vojsko, tudi naprej upravičimo tako, kot smo ga že v preteklosti, kot smo ga tudi pred štirinajstimi leti in kot ga upravičujemo ob vseh izkušnjah, s katerimi smo se do sedaj srečevali.

Klikni za povečavoOb dnevu Slovenske vojske vsem pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske želim čim bolj uspešno delo tudi v prihodnje. Vsem nam, državljankam in državljanom, želim čim več miru v prihodnje tudi po zaslugi Slovenske vojske. Vesel sem, da ste se danes zbrali tudi državljanke in državljani v takšnem številu, da pozdravite slovensko vojsko, da izrazite svoje spoštovanje, da pokažete, da jo imate za svojo vojsko. Mislim, da je to največja vzpodbuda za prihodnost.
Hvala."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani