arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na ogledu Kapucinskega samopstana v Škofji Loki (Škofja Loka, 17.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

O meji s Hrvaško in Darfurju

Ljubljana, 09/10/2006  |  izjava


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes odgovoril tudi na nekaj novinarskih vprašanj, vezanih na mejo Slovenije s Hrvaško in o Darfurju.

Gospod predsednik, kako komentirate zadnje dogodke na Hotizi?

dr. Janez Drnovšek: Nič jih ne komentiram. Že pred časom sem ugotovil, da sta dve vladi nesposobni, da rešita večje probleme med državama. Na tem primeru se zdaj kaže, da tudi majhnih problemov nista sposobni reševati.

Ali je mogoče, da se v tem smislu pokliče Badinterja na pomoč, ker je on, vemo, zadolžen za državne meje?

dr. Janez Drnovšek: Mislim, da bi to lahko sami rešili, če bi resno pristopili k temu, ampak za to je potrebna odgovornost na obeh straneh.

Kaj pa menite o arbitraži?

dr. Janez Drnovšek: To je eden od načinov, ki je boljši kot nič. Je boljši kot sedanje stanje, kjer ni ničesar; kjer ni ne pogajanj, kjer ni ne arbitraže, ampak so samo incident in stalno ponavljanje nekih takih napetosti, kot smo jih imeli spet zdaj.

Kako pa komentirate zadnje očitke, vam kot nekdanjemu predsedniku vlade, češ, da je pod vašim vodstvom Slovenija sprejela mejo, ki poteka po katastrskih določilih – in s tem postavila Slovenijo v slabši položaj?

dr. Janez Drnovšek: Tudi to je neresno. Drugega ne zmorejo, kot očitati, kaj se je kdaj prej zgodilo, ampak prej se je vsaj poizkušalo reševati mejna vprašanja in prišli smo precej daleč s tem. Sedaj pa niti ne poskušajo več.

Gospod predsednik, kako pa glede Darfurja? Ali nameravate še vztrajati pri pogajanjih, poklicati sprte skupine v Darfurju, da pristopijo k sporazumu v Abuji?

dr. Janez Drnovšek: Še se ukvarjam z Darfurjem. Spremljam situacijo in sem v stiku z ustreznimi akterji. Tako, da se utegne zgoditi, da se bodo vzpostavili ustrezni pogoji za to, da bi še opravili kako posredniško misijo.

Kaj pa glede denarja? Slovenija je zbrala, mislim, da 210 milijonov tolarjev za Darfur. Kaj je s tem?

dr. Janez Drnovšek: Ta sredstva so bila preko humanitarnih organizacij usmerjena ljudem v Darfurju. Prišla so v zelo pravem času. Takrat, ko se je kriza še bolj povečala in ko so mednarodne humanitarne organizacije prav obupno prosile še za dodatno pomoč, za dodatna sredstva. Tako, da smo s temi sredstvi, ki so jih Slovenci zbrali, vsekakor rešili kar precej življenj v Darfurju, človeških življenj.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani